Real life

Girls Issues: Ik kan nooit nee zeggen

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij geven raad. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Die tijd is voorbij met het advies van Girlscene. Vandaag een Girlscene lezeres die het moeilijk vindt om nee te zeggen.

Hallo Girlscene,

Ik ben 21 en werk nu al een paar jaar in een winkel. Ik heb het probleem dat ik heel moeilijk nee kan zeggen op het werk. Dit komt vooral omdat ik eerst geen vast contract had en ik deze heel graag wilde hebben. Het was ook heel moeilijk om een vast contract te krijgen, maar dat heb ik inmiddels binnen. Ook is het zo dat vrijwel geen enkele collega kritiek heeft op hoe het gaat op het werk. Iedereen klaagt er wel over tegen elkaar, maar zegt er niks van. Zo moeten we vaak een kwartier eerder beginnen of langer doorgaan, terwijl we dit niet uitbetaald krijgen. Maar goed, dat neem ik voor lief.

Waar het echt om gaat, is dat er heel vaak aan mij gevraagd wordt of ik extra kan komen werken. Vaak vind ik van mezelf dat ik geen echt goede reden heb om nee te zeggen. Maar toch moet ik vaak een afspraak afzeggen, of moet ik eigenlijk studeren, het huishouden doen et cetera. Ook wordt dit ontzettend vaak aan mij gevraagd, omdat ik geen kinderen heb en een goedkope kracht ben. De enkele keer dat ik wel nee zeg, wordt er zo hard op me ingepraat dat ik het idee krijg dat ik geen nee mag zeggen. Zo is het een keer voorgekomen dat ik ‘s ochtends en ‘s middags een afspraak had. De avond van tevoren kreeg ik een app’je of ik kon werken, ik antwoordde dat dat niet kon omdat ik ‘s ochtends en ‘s middags iets anders had. Er werd me bijna een schuldgevoel aangepraat ‘Er is niemand anders’ en ‘We hebben echt een probleem als je niet komt’. Ik antwoordde nogmaals dat ik echt niks voor hen kon betekenen. Een half uur later werd ik gebeld of ik niet tussen de afspraken door een paar uur kon komen. Omdat ik mezelf de kans wilde geven om de moed op te brengen om nee te zeggen, vroeg ik of ik er even over na kon denken en heb opgehangen. Uiteindelijk ben ik toch komen werken.

Het is niet alleen dat ik het gevoel heb geen nee te kunnen zeggen, maar ook dat ik ben aangedragen voor de functie van assistent filiaalmanager. Ik wil mijn kans op een leidinggevende functie niet verpesten door te vaak nee te zeggen. Ik merk wel dat ik gestrest raak doordat ik allerlei dingen om moet gooien. Ik voel me vaak ook voor het blok gezet, omdat het midden in de winkel tussen de werkzaamheden door gevraagd wordt. Ik moet dan meteen antwoord geven voordat ik de tijd heb genomen om erover na te denken verwachten ze al een antwoord, dus zeg ik maar gauw ja.

Wat ik dus graag zou willen is tips en advies over hoe ik beter nee kan zeggen. Ik ben benieuwd naar jullie tips!

Lieve Anoniem,

Het is natuurlijk goed van je dat je zo erg je best doet op je werk, dat waardeert je werkgever waarschijnlijk enorm. Het is begrijpelijk dat je graag je werk goed wil doen, waardoor je het vervelend vindt om nee te zeggen. Je moet niet vergeten dat het helemaal niet erg is om soms nee te zeggen. Wij hebben wat tips voor je zodat je voortaan beter nee kunt zeggen.

Probeer duidelijk te maken dat je het niet fijn vindt dat je baas er vanuit gaat dat jij invalt als je collega ziek is. Zorg dat je kort en bondig bent en begin je zin altijd met ik. Ook al vind je het spannend, probeer toch vol overtuiging je verhaal te vertellen, dan is de kans het grootst dat je werkgever begrijpt dat het voor jou echt een probleem is.

Probeer geen oude koeien uit de sloot te halen, maar zeg er op het moment dat er iets gebeurt dat je niet leuk vindt direct iets van. Achteraf kun je er niets meer aan veranderen.

Toon begrip voor je werkgever. Zeg dat je het vervelend voor hem of haar vindt dat er te weinig personeel is. Als het kan, stel dan een alternatieve oplossing voor. Misschien is het een idee dat je op tijd naar huis kunt of op een andere dag vrij bent. Je hoeft dan zelf niet te werken, maar je kunt alsnog je werkgever helpen.

Als je altijd je best doet op je werk hoef je echt niet bang te zijn dat je werkgever je ontslaat of niet meer leuk vindt, omdat je een keer niet wil werken. Iedereen heeft namelijk nog andere dingen te doen.

Als je de volgende keer onverwachts gevraagd wordt is het handig om te zeggen dat je nog even in je agenda wil kijken of je kan. Zo kun je er rustig over nadenken of je wil werken of niet.

Tenslotte hoef je niet altijd een verklaring af te leggen als je niet kunt. Je was eigenlijk vrij, dus als je wil invallen is dat fijn, maar als je niet wil hoef je je daar niet schuldig over te voelen. Je kunt nu eenmaal niet iedereen alles naar zijn zin maken.

Hopelijk heb je iets aan onze tips!

Liefs,

Girlscene

Heb jij ook een Girls Issue? Mail dan naar info@girlscene.nl.

Beeld: thinkstockphotos

Must reads 👀