Fashion

10 tips om onnodige aankopen te voorkomen

We love shopping.. Dat is wel duidelijk. Bijna alle meiden rekenen shoppen tot een van hun hobby's. Helaas is het geen goedkope hobby. Voor je het weet heb je weer je laatste geld uitgegeven aan spullen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Girlscene geeft 10 tips om deze onnodige aankopen te voorkomen.

1. Maak een lijstje van wat je allemaal nodig hebt
Als je naar de supermarkt gaat bedenk je vaak van tevoren wat je nodig hebt. Dit zorgt ervoor dat je met de producten bij de kassa staat die je nodig hebt. Dit is niet alleen handig voor het boodschappen doen, maar ook als je gaat shoppen. Maak voordat je de stad in gaat een lijstje met kledingstukken die je nodig hebt.

2. Bepaal je budget
Je kunt natuurlijk niet altijd plannen wat je gaat kopen. Soms heb je zin om lekker te shoppen en kleding kopen die je leuk vindt. Om te voorkomen dat je je geld tot de laatste cent uitgeeft kun je voor jezelf een budget vaststellen. Je kunt dit bedrag contant meenemen of zorgen dat je niet meer geld op je bankrekening hebt staan.

3. Bewaar de bonnetjes
Slingeren bonnetjes ook altijd rond op jouw kamer? Dat is niet handig. Bewaar voortaan altijd de bonnetjes nadat je iets hebt gekocht. Laat de kaartjes ook aan je kleding hangen totdat je het kledingstuk gaat dragen. Bij de meeste winkels kun je binnen 30 dagen je kleding nog terugbrengen en krijg je gewoon je geld terug. Als je een item binnen 30 dagen nog niet hebt gedragen is de kans groot dat je het (bijna) nooit zult dragen. Dat is natuurlijk jammer van je geld, dus dan kun je het beter terugbrengen.

4. Ga alleen naar de winkels waar je iets moet kopen
Het is natuurlijk leuk om iedere winkel in te gaan als je aan het shoppen bent, maar dit zorgt ervoor dat je in de verleiding raakt om dingen te kopen die je eigenlijk niet nodig had. Sla vooral drogisterijen over als je niets nodig hebt. De kans is groot dat je anders binnen no time geld hebt uitgegeven aan make-up en haarproducten die je nooit gaat gebruiken.

5. Zoek op internet
Op de websites van de meeste winkels kun je precies zien wat ze verkopen. Oriënteer je alvast door te zoeken naar de dingen die je nodig hebt. Zo kun je tijdens het shoppen gericht zoeken en ben je sneller klaar. Hoe korter je in een winkel bent hoe minder tijd je hebt om onnodige dingen te kopen. 😉

6. Heb ik dit echt nodig?
Soms zie je een kledingstuk en je denkt dat je het echt moet hebben. Voordat je het weet sta je bij de kassa en ben je weer 50 euro armer. Loop nog een extra rondje door de winkel en waarschijnlijk bedenk je dan dat het ook wel goed komt met één paar schoenen minder. Als je echt iets duurs op het oog hebt, wacht dan nog wat langer met het kopen. Ga af en toe naar de winkel om te kijken of je het nog steeds zo graag wil hebben. Als na weken die dure nog steeds in je hoofd zit, dan weet je zeker dat je de tas ook daadwerkelijk gaat gebruiken.

7. Houd je kledingkast overzichtelijk
Als je kledingkast een grote rommel is dan denk je dat je geen leuke kleding hebt, omdat je het niet kan vinden. Je gaat de stad in en komt met tassen vol nieuwe kleding thuis. Als je je kast hebt opgeruimd kom je erachter dat je meer leuke kleding hebt dan je dacht. Al die impulsieve aankopen waren dus nergens voor nodig.

8. Investeer in goede basics
Als je investeert in goede basics heb je altijd genoeg mogelijkheden om te combineren. Zo voel je minder drang om nieuwe kleding te kopen, omdat je genoeg kunt combinaties kunt maken met je eigen kleding.

9. Contant betalen
Als je contant geld gebruikt heb je veel meer overzicht hoeveel geld je nog hebt. Pinnen is misschien makkelijker en sneller, maar de kans is groot dat je na een shopsessie niet zo'n aangename verrassing te wachten staat.

10. Ga niet shoppen in de sale
Shoppen tijdens de sale lijkt de ideale oplossing om geld te besparen, maar de kans is nog veel groter dat je dingen koopt die je niet nodig hebt. Een trui die in de sale is van 100 euro naar 50 euro, die moét je hebben. Terwijl je een trui die niet in de sale is niet zou kopen voor 50 euro. Vrouwen in de uitverkoop zijn nou eenmaal hebberig en dat is niet goed voor onze portemonnee.

Koop jij vaak onnodige spullen? Wat doe jij er aan om onnodige aankopen te voorkomen?

Beeld: thinkstockphotos