Lifestyle

Zo ga je om met je zenuwen

Pff het is weer zover. Je moet weer een presentatie geven op school. Voor veel meiden niet de leukste opdracht. Trillende handen, knikkende knieën en zweetaanvallen staan je weer te wachten. Ook bij veel andere dingen gooien zenuwen roet in het eten. Voor je eerste date, je rijexamen, een tandartsbezoek of voor een sollicitatiegesprek. Met deze tips houd jij je zenuwen in bedwang.

Bijna iedereen is wel gespannen voor een examen of een eerste afspraakje. Dat is helemaal niet raar en het is gewoon gezonde spanning. Maar zo gauw je last krijgt van knikkende knieën en je begint te stotteren dan ben je pas echt zenuwachtig. Dat is helemaal niet erg. De een is gewoon sneller zenuwachtig dan de ander. Wel kan het heel vervelend zijn als je erg zenuwachtig bent. Zenuwen kunnen veel invloed hebben op je prestaties. 

Voorbereiding
Bereid je goed voor, dit geldt voor je toets, maar ook voor je eerste afspraakje. Als je het spannend vindt om een presentatie te geven is het nog veel spannender als je jezelf niet hebt voorbereid. Ook is het niet handig als je voor het eerst met een jongen afspreekt en je een kwartier voordat je hebt afgesproken nog niet weet wat je wil dragen. Een slechte voorbereiding maakt je onzeker en zorgt voor extra zenuwen. Als je niet precies weet wat er gaat gebeuren word je zenuwachtig. Zorg dus dat je tijdens een presentatie precies weet wat je wil zeggen. Als je precies weet wat je wil zeggen kom je niet voor verrassingen te staan en geeft dat je een veilig gevoel. Goede voorbereiding is echt belangrijk.

Relativeren
Bedenk van tevoren wat het ergste is dat er kan gebeuren. Een onvoldoende voor je toets? Zakken voor je rijexamen? Als je nadenkt over de gevolgen besef je waarschijnlijk dat het helemaal niet zo erg is als er iets misgaat. Het is goed dat je over negatieve gevolgen nadenkt, maar vergeet het ook niet positief te bekijken. Als je probeert positief te denken is de kans veel groter dat het ook daadwerkelijk goed gaat.


Bron

Ademhaling
Als je zenuwachtig bent verandert je ademhaling. Je ademhaling is sneller en oppervlakkiger als je zenuwachtig bent. Als de zenuwen heel erg zijn, kan het zelfs gebeuren dat je gaat hyperventileren. Om dit te voorkomen is het goed om ademhalingsoefeningen te doen. Zorg voor een diepe buikademhaling en probeer je volledig te concentreren op je ademhaling.

Kom op tijd
Er is niets vervelender dan je te moeten haasten als je een spannende afspraak hebt. Je crush zal het niet kunnen waarderen als je te laat komt op jullie eerste date. Ook voor een toets of presentatie is het geen goed idee om te laat te komen. Als je je moet haasten word je alleen nog maar zenuwachtiger. Zorg dus dat je op tijd vertrekt, maar ga ook niet overdreven vroeg van huis. Als je een half uur van tevoren al in de wachtkamer van de tandarts zit maak je jezelf alleen maar zenuwachtiger.

Zorg voor afleiding
Als er iets spannends aan zit te komen kun je het beste afleiding zoeken, want zo vergeet je dat je zenuwachtig bent. Lachen is de beste manier om te ontspannen, hierdoor ontspannen de spieren in je lichaam. Ook is sporten of een wandeling maken is een goede manier om voor afleiding te zorgen, sporten ontspant je lichaam en ontspanning is de perfecte oplossing tegen zenuwen.

Wat doe jij om je zenuwen in bedwang te houden?

Bron: sochicken