Lifestyle

Zo bespaar je op de dure decembermaand

December. Aan de ene kant kijken we uit naar deze maand vanwege de gezelligheid en de feestdagen, maar aan de andere kant is het ook een maand waar we tegenop kijken. December staat ook wel bekend als 'de dure decembermaand' en dat is niet voor niks. Sinterklaas is net achter de rug, Kerst en Oud & Nieuw zorgen er opnieuw voor dat je bankrekening het zwaar te verduren heeft. Girlscene zorgt er met de volgende tips voor dat je aan het einde van de maand niet helemaal blut bent. Zo bespaar je op cadeaus, feestjes, outfits en meer! 

Geen nood hoor dames, iedereen geeft meer uit in deze maand. Dat is heel normaal. Wil jij desondanks toch weten of jouw komende uitgaven wel ‘normaal’ zijn? Dan kun je jezelf met anderen vergelijken en desnoods jouw budget aanpassen!

Besparen op je uitgaven
Jeeeetje, wat heeft december jou veel geld gekost… Dit is meestal je gedachte aan het einde van de maand. Wees deze gedachte dit jaar voor! Het klinkt saai, maar maak een kleine begroting voor december. Bedenk van tevoren wat je kan en wil uitgeven. Zo voorkom je dat je schrikt als je je saldo checkt, omdat je vanaf het begin al bewust bent van al je uitgaven. Zo'n begroting kun je hier op de website van B.O.E.G. maken, dit is zo gepiept en binnen no time heb je een plan binnen hoe je december door kunt komen zonder blut te zijn. 

Deze tip gaat niet per se over uitgaven tijdens deze maand, maar hij is wel handig! Maak een verlanglijstje. Vraag dingen die je écht wil hebben of goed kan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een shampoo die je normaal te duur vindt om te kopen of een fijne mascara die je graag nog een keer wil kopen. 

Besparen op cadeaus
De grootste kostenpost in december is voor de meeste meiden cadeaus. Tijdens Sinterklaas en Kerstmis worden er altijd cadeaus uitgewisseld en dat betekent dat je voor heel veel mensen tegelijk iets moet kopen. Al helemaal als je het allebei viert! De eerste tip om te besparen op cadeaus is om een budget af te spreken met vrienden en familie. 

Het is een groot misverstand dat je veel uit moet geven om een leuk cadeau te hebben. Sterker nog: het hoeft helemaal niks te kosten! Je kunt bijvoorbeeld waardebonnen geven: bied je ouders aan om een avondje op je kleine broertjes te passen of beloof je vriendje een heerlijke uitgebreide massage.

Kijk wat je nog in huis hebt. Spit je kasten door, kijk eens op zolder. Kortom: kijk eerst wat je hebt in plaats van dat je naar de winkel rent. De meeste mensen hebben wel iets in huis dat ze nog nooit hebben gebruikt of aangetrokken, dus waarom zou je er een ander niet blij mee maken? 

Houd folders nauw in de gaten. Tijdens de feestdagen zijn er vaak goede aanbiedingen en die wil je natuurlijk niet missen! 

Neem een kijkje in kringloopwinkels. Voor interieurlovers en boekenwurmen kun je hier vaak prachtige cadeautjes op de kop tikken voor maar een paar euro! 

Besparen op feestjes 
Kerstmis is echt niet alleen leuk als je uit eten gaat en je hoeft tijdens Oud & Nieuw echt niet per se naar een club. Dat kan allemaal veel goedkoper en het is even gezellig! Vier Sinterklaas, Kerstmis en Oud & Nieuw lekker thuis. Je hoeft niet buiten de deur te zijn om een succesvolle avond te hebben. 

Spreek met Sinterklaas en Kerstmis af om een spelletjesavond te houden. Hierbij koop je geen grote cadeaus, maar een aantal kleine cadeautjes. Het bespaart je een hoop geld en het is nog gezellig ook! 

Kerst staat vooral in het teken van eten. Vier je dit ook met vriendinnen? Organiseer dan een Bring Your Own Dish Christmas Party: iedereen brengt zijn of haar eigen gerecht mee. Op deze manier deel je de kosten en kun je jouw gerecht zo goedkoop mogelijk maken als je zelf wil. 

Besparen op je outfit
De feestdagen vragen natuurlijk om mooie outfits. Als je niet elk jaar hetzelfde aan wil, dan moet je maar weer naar de stad om een nieuwe outfit te scoren, toch? Fout! Er is namelijk een simpele oplossing om een super leuke party outfit te regelen, zonder er een euro aan uit te geven: je vriendinnen! Duik de kledingkasten van je vriendinnen in en help elkaar om er ook dit jaar weer tip top uit te zien.  

Wil je nog meer tips? Neem dan een kijkje op de website van Baas Over Eigen Geld, hier vind je allerlei handige geldtips.

Vind jij december ook zo'n dure maand? Welke tip(s) ga jij toepassen?

Bron beeld: istock

*Dit is een gesponsord artikel