Lifestyle

6 tips om makkelijker vrienden te maken en te behouden

Het is lastig om nieuwe vrienden te maken en zeker als je bijvoorbeeld net naar een andere stad verhuisd bent waar je nog niemand kent of als je naar een nieuwe school en klas gaat. Soms durf je gewoon niet op mensen af te stappen en zelf de eerste stap te zetten. Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker je vrienden maakt. Vaak breid je jouw kennissenkring wel uit met bijbaantjes en sport en school, maar hoe zorg je dat dit ook echt vrienden worden waar je op kunt bouwen? Girlscene vertelt je de feiten en geeft tips!  

vriendschap

1. Virtuele vriendschappen
De tijden zijn veranderd en contacten worden via allerlei media onderhouden. Heb je een vriend die in het buitenland woont, dan hoeft het niet zo te zijn dat jullie geen contact meer hebben. Jullie kunnen via talrijke oplossingen contact met elkaar hebben. Via Skype bijvoorbeeld, waarbij jullie kunnen webcammen en kunnen kletsen. Heel veel mensen volg je misschien virtueel meer dan in het echte leven. Je tagt elkaar in berichten, voegt elkaar toe aan evenementen en chat via Facebook. Kun je deze vrienden wel echte vrienden noemen? Waarom niet "face-to-face" chatten en gezellige dingen doen? Social media zijn één van de redenen waarom we minder vrienden in het échte leven hebben… Blijf elkaar uitnodigen en toon initiatief, beperk jullie vriendschap niet tot het internet. Ontmoet nieuwe mensen, praat met ze via Facebook en Whatsapp, maar nodig elkaar ook uit om buiten de deur leuke dingen te doen. Zo geef je elkaar een speciaal gevoel, toon je interesse en word je closer met die persoon. Hurray, weer een nieuwe vriend erbij.   

2. Gebrek aan tijd
Het leven is druk, druk en drukker en we hebben voortdurend haast. Je betrapt jezelf er misschien wel op dat jij ook vaak een gezellige afspraak met vrienden skipt, omdat je als excuus gebruikt geen tijd te hebben… MAAK TIJD! Als je op de bank ploft en tv kijkt, had je ook een gezellig avondje met vrienden kunnen hebben. Tuurlijk heb je ook deze bankhangavondjes nodig in je eentje, maar stel jezelf eerst de vraag voordat je antwoord geeft of ontspanning deze avond echt nodig is? Is het antwoord nee? Dan ga je gewoon gezellig actie ondernemen en iets met je vrienden doen. Wederom kun je hier ook zelf initiatief in tonen. 

3. De tijd staat niet stil
Het leven gaat maar door en elke dag gebeuren er nieuwe dingen die je leven net weer even anders maken dan de dag daar voor. Het is logisch dat vrienden komen en gaan. Ook is het logisch dat je met sommige vrienden closer bent. In een nieuwe situatie zoals een nieuwe studie, school en woonplaats voelen wij ons vaak ongemakkelijker en eenzamer. Toch kom je altijd nieuwe mensen tegen waar je een klik mee hebt en vrienden mee kunt worden. Blijf niet altijd in je oude leven hangen, maak nieuwe vrienden. Je hebt dit zelf in handen. Je echte goede vrienden neem je mee, zo niet, laat ze dan gaan… 

vriendschap

4. First things first
Vrienden zijn erg belangrijk, zonder vrienden voel jij je gauw alleen. Door veranderingen kunnen je vrienden je laten zitten, maar onthoud altijd dat dit niet jouw schuld is. Heb begrip voor elkaar en steun elkaar in goede tijden en in slechte tijden. Familie is ook erg belangrijk en onthoud dat je familie nooit wegloopt. Als je een vriendje hebt, laat je vrienden dan zeker niet links liggen, je weet namelijk nooit wanneer je ze echt nodig hebt of wanneer ze jou echt nodig hebben. 

5. De neppe, rijkere en betere personen
Mensen zeggen dat tegenpolen elkaar juist aantrekken. Misschien is dit waar, maar soms vinden we een perfecte weerspiegeling van onszelf. Mensen die in je vriendenkring behoren zijn meestal van hetzelfde niveau. Onbewust vermijden we competitie en degenen die slimmer zijn, een beter uiterlijk hebben of rijker zijn. Waarom? Dit komt puur door ons minderwaardigheidscomplex. We willen ons namelijk gelijk voelen en niet slechter of beter… Stap op de mensen af die ongeveer hetzelfde in elkaar steken als jijzelf en die in jouw leven passen. Het is niet leuk om met een vriendin te winkelen die alleen maar bij dure merken wilt kijken en dit makkelijk kan betalen, en jij niet… 

6. Egoïsme
Alleen in je kindertijd had je echte vrienden die je graag mochten, zonder bijzondere reden. Wanneer we opgroeien en volwassener worden, trekken we steeds meer toe naar mensen die ons iets kunnen bieden. Dit klinkt heel egoïstisch, maar het is een feit. We ontmoeten mensen in onze omgeving, rondom school, werk en sport en daarna worden we pas closer en groeien we dichter tot elkaar. Het is geen garantie dat alle mensen waarmee we samenwerken en communiceren vrienden worden of zijn. Hoe groter en rijker jij wordt, hoe meer mensen om je heen zullen hangen. Stop met tellen hoeveel vrienden je hebt, maar koester de mensen die betrouwbaar en je écht dierbaar zijn. Blijf jezelf, blijf oprecht en sta open voor mensen. 

Bron: Wmnlife
Bron beeld: iStock

Welke punten komen jou bekend voor? 

Pin je inspiratie in Pinbook