Lifestyle

Hurray ik mag een puppy! Waar moet je op letten?

puppy

Het moment is eindelijk daar… Na super lang smeken bij elke verjaardag, Sinterklaas en Kerst heb je het voor elkaar gekregen. Je hebt je ouders zo ver gekregen en mag eindelijk een puppy, Whaaaaaaa! Elk huisdier heeft zo zijn eigen handleiding en zo ook een nieuw hondje in huis. Wat komt er allemaal bij kijken? Welke hond past uiteindelijk bij jullie en wil je een mannetje of een vrouwtje? Girlscene geeft tips en vertelt je waar je allemaal op moet letten!

Onderschat ten eerste niet dat een hondje in huis ontzettend veel aandacht nodig heeft en het ook zeker veel tijd kost. Een puppy gaat zich erg verdrietig voelen als hij of zij niet genoeg aandacht krijgt en veel alleen is. Tevens heeft een puppy veel trainingen nodig om goed te leren luisteren. Jij moet namelijk goed laten weten wie de baas is en dat ben jij!

Waarom wil je een puppy?
Wil je een hond voor de gezelligheid, maar ook voor bescherming (waakhond), wil je er mee hardlopen? Het is belangrijk om hierover na te denken aangezien het ene ras beter bij je wensen past dan het andere ras. De ene hond is flexibeler en socialer dan de ander. Hier moet je dus even over nadenken.

Waar moet je nog meer rekening mee houden? 
Je moet een hond uitlaten, eten geven, verzorgen, borstelen (vooral bij langharige honden) en zindelijk maken. In het begin zal je puppy vaak dingen slopen en zijn behoefte in huis doen. Je moet hem goed leren dat dit buiten de deur moet gebeuren. Ook is het belangrijk om veel te spelen met je puppy.

Wat is je budget?
Een honden kosten veel geld. Een puppy kan al snel rond de vijfhonderd euro kosten en dan komen er ook nog kosten van de dierenarts, hondenvoer, verzekering, mandje en speeltjes en voor honden met langer haar de kosten van een trimmer bij.

Hoeveel ruimte heeft de hond nodig?
Als je in een kleiner huis woont, is het niet slim om bijvoorbeeld een grote herdershond in huis te nemen. Hij of zij kan hier niet goed zijn energie kwijt omdat deze ruimte simpelweg te klein is. Ook heeft je hond een slaapplek nodig waar hij goed in past en niet in de weg ligt. Heb je een grote tuin waar je hond in kan rennen dan is het geen probleem, maar is dit niet het geval dan kun je beter een middelgrote hond of een kleiner ras nemen.

Wat is het verschil tussen een rashond en een bastaard? 
Een rashond is een hond die is ingeschreven in het stamboek en erkend is als een hondenras. Zo is een Labrador bijvoorbeeld een rashond. Het gedrag en het uiterlijk van een rashond moet voldoen aan de omschrijving van het ras. Een bastaard hond of een vuilnisbakkenras is een kruising tussen verschillende rassen. Vaak hebben deze honden een eigen uiterlijk en eigen gedrag en zijn minder voorspelbaar dan een rashond. Een bastaard hond kost vaak minder geld. Dit hoeft overigens niet te betekenen dat een bastaard hondje niet lief en onhandelbaar is.

Is er iemand allergisch? 
Het kan zo zijn dat iemand in je familie allergisch is voor honden. Het is erg treurig als je dadelijk je puppy in huis hebt en je zusje of broertje allergisch is, en de puppy uit huis geplaatst moet worden. Ga dus vaker langs bij de moederhond en haar puppy’s voordat je de pup in huis plaatst. Zo kun je goed opletten of niemand allergisch is.

Teefje of reutje?
Wil je een vrouwtje of een mannetje? Dit hangt van jouw voorkeur af. Houd er alleen wel rekening mee dat een vrouwtje (teefje) twee keer per jaar loops wordt en extra verzorging nodig heeft. Een mannetje (reutje) kan weglopen als hij een loops vrouwtje ruikt. Dit geldt echter alleen voor teefjes en reutjes die niet gesteriliseerd zijn. Vrouwtjes zijn vaak wat zachtaardige en mannetjes zijn vaak wat speelser. Wederom verschilt dit per hond en per ras.

Tot slot: uitlaten
Met een hond moet je zeker drie keer per dag een wandeling maken waar hij of zij de behoefte kan doen. Met puppy’s moet je zelfs vaker korte wandelingetjes maken. Houd daar rekening mee, want daar moet je wel tijd voor hebben!

Wil jij een puppy of heb je al een hond?