Food

Sinterklaas: gezonde pepernoten en gevulde speculaas

Yesss, de Sint is weer in ’t land en daar horen natuurlijk pepernoten en speculaas bij! Natuurlijk gaan we snoepen met Sinterklaas. Dat hoort erbij! Alleen kun je ook verantwoord snoepen, door te kiezen voor snacks en zoetigheden die niet alleen maar geraffineerde suiker, boter en snelle koolhydraten bevatten, maar waar ook nog iets van voedingsstoffen in zitten. Bekijk snel deze heerlijke recepten van Foodness en snoep gezond!

♥ Pepernoten

Let op: het zijn dus niet de knapperige kruidnoten die tegenwoordig vaak pepernoten genoemd worden, met dit recept maak je echt de klassieke taaitaai-achtige pepernoten!  


 

Kneed alle ingrediënten samen goed tot een deeg.

Laat het deeg afgedekt minstens een uur in de koelkast rusten. Zo trekken de smaken goed in elkaar.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Maak van het deeg rolletjes en snijd hier blokjes van af.

Verdeel de pepernoten over een bakplaat met bakpapier en bak ze 10 tot 15 minuten.

Snack gezond en geniet!

♥ Vegan gezonde gevulde speculaas

Let op: dat deze speculaas veganistisch is en geen geraffineerde witte suiker bevat betekent niet dat je een hele koek kunt eten zonder er dik van te worden! Helaas bevatten ook gezonde snacks gewoon calorieën – alleen bevatten ze daarnaast óók dingen die je lichaam echt nodig heeft. Het is dus een 1000 keer betere keus dan een kant-en-klare gevulde speculaaskoek, maar eet ’m toch met mate.

Voor een notenvrije versie laat je de amandelspijs achterwegen (amandelspijs zonder amandelen wordt gewoon lastig) en gebruik je rijstmelk of gewone melk in plaats van amandelmelk voor de speculaas.

 

Maak eerst de amandelspijs: Meng de dadels en het amandelmeel in keukenmachine of met staafmixer tot grofkorrelig geheel. Als je vrij droge dadels gebruikt kan het deeg te droog zijn; voeg in dat geval een of twee eetlepels water of citroensap toe (of een mengeling van de twee). Het moet een grof en enigszins plakkerig kruim worden! Maak er een bal van, wikkel die in plastic folie en laat tot gebruik liggen in de koelkast. 

Maak de speculaas: Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Meng de droge ingrediënten: speltmeel, bakpoeder, stevia, speculaaskruiden, zout. Wil je geen stevia gebruiken? Je kunt het ook vervangen door 100 gram kokosbloesemsuiker!

Meng de natte ingrediënten: kokosolie (smelt het in een klein pannetje of in de magnetron om het vloeibaar te maken), amandelmelk.

Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge en meng goed, tot er een samenhangend deeg ontstaat. Verdeel het deeg in twee gelijke delen. De ene helft wordt de bovenkant, de andere helft wordt de onderkant.

Rol beide delen deeg uit tot de gewenste vorm; een ovaal, een cirkel of een vierkant. Zorg dat ze precies gelijk zijn, zodat ze straks precies op elkaar passen.

Verdeel de amandelspijs over de onderkant van het deeg, en zorg dat het overal even dik is. Ik maakte zelf kleine kruimels van de spijs en verdeelde die over de speculaasbodem.

Leg de bovenkant van de speculaas op de spijslaag en druk de randjes aan. Tip: als je de bovenkant op een velletje plastic folie legt kun je hem makkelijk omkeren (zonder dat het deeg breekt) en op de onderkant met spijs leggen.

Bestrijk de bovenkant van de speculaas met wat extra amandelmelk, zodat het extra knapperig wordt.

Bak 25-30 minuten in de oven, tot de speculaas goudbruin verkleurd is.

Eet smakelijk en groetjes van Sint en Piet! 

Welk recept ga jij uitproberen?

Bron: Foodness

Pin je recept inspiratie in Pinbook

Must reads 👀