Lifestyle

12 tips om je angsten te overwinnen

Weken niet slapen omdat je een presentatie hebt, niet naar een exotische bestemming kunnen omdat je niet durft te vliegen of een blokje om lopen als je een hond ziet… Angsten kunnen je hele leven beheersen. Leuk is het zeker niet, want hierdoor kun je sommige dingen niet doen terwijl je dat wel zou willen. Er is maar één optie: je angsten overwinnen. Met deze tips word jij je angst de baas. Face your fears! 

1. Waar ben je bang voor? 
Misschien weet je dat je super bang bent om te presenteren, maar sommige meiden merken dat ze bang zijn en weten niet precies waar het vandaan komt. Als dit laatste het geval is bij jou, dan is de eerste stap om erachter te komen waar je dan precies bang voor bent. Als je niet weet waar je angstig van wordt, dan kun je dit ook niet aanpakken.

Om achter je angst(en) te komen, kun je een angstdagboek bijhouden. Hierin schrijf je op wanneer je je bang voelde. Hoe uit de angst zich? Hoe laat was het? En wat was de situatie. Op deze manier kun je een patroon ontdekken, bijvoorbeeld dat je je alleen bang voelde in sociale situaties. 

2. Face your fears
Als je bang bent voor honden en er één op straat ziet, dan is je eerste gevoel dat je zo snel mogelijk de andere richting op wil gaan. Toch kun je dit beter niet doen. De enige manier om over je angsten te overwinnen is om te doen waar je bang voor bent. Als je jouw angst elke keer vermijd, wordt de angst alleen maar groter. Op den duur ben je misschien niet alleen bang voor honden, maar ook voor katten. Loop dus langs die hond! 

3. Omarm je angst
Je kunt wel vechten tegen je angst, maar daardoor zal het gevoel niet weggaan. Accepteer dat je bang bent, dan zal je merken dat je al een stuk rustiger wordt. Het is nu eenmaal zo. Het is oké! 

4. Let op je gedachten
Angst kan voortkomen uit de manier waarop je denkt. Sommige mensen denken altijd het ergste. Ben je bang voor een proefwerk? Dat kan komen door je gedachtegang. Je denkt tien stappen verder en gaat altijd uit van the worst case scenario. Ga maar eens na wat er door je hoofd spookt! Als je succes wijdt aan anderen (ik heb de toets gehaald omdat de docent het goed heeft uitgelegd) en falen aan jezelf (ik heb de toets niet gehaald omdat ik niet goed genoeg heb geleerd), dan gaat het daar al mis. Moet je nagaan hoeveel druk je op jezelf legt! Probeer je bewust te worden wanneer deze gedachten in je hoofd komen en keer deze negatieve gedachten om in positieve. Je kan het wél! 

5. Take a break
Zweethanden en een duizelig gevoel… Angst kan niet alleen je gedachten, maar ook je lichaam overnemen. Als je merkt dat het je allemaal te veel wordt, neem dan een break. Loop een blokje om, zet een kopje thee… Laat jezelf weer rustig worden zodat je weer door kunt gaan waarmee je begonnen was. 

6. Wees realistisch
Meestal voelt je angst erger dan het in werkelijkheid is. Je hebt vast wel gemerkt dat de tijd vóór de presentatie vele malen enger is dan als je de presentatie aan het geven bent. Houd in je achterhoofd dat de angst niet realistisch is. 

7. Visualiseer
Als je merkt dat je angstig wordt, neem dan een rustgevend beeld in je hoofd. Dit kan van alles zijn: een strandwandeling, een paardrijritje, een rustig bos of een herinnering uit je kindertijd. Laat de positieve gevoelens binnen tot je je weer rustig voelt. 

8. Babysteps
Overwin je angst in babysteps. Maak een lijstje van de minst enge situaties en zet daar tegenover de meest enge situaties. Ben je bang voor water? Dan vind je in bad gaan misschien niet zo eng, maar een heel zwembad vind je daarentegen doodeng. Als je de situaties hebt 'gerankt', begin dan bij de minst enge situatie, en doe het! Ga dus in het bad en niet onder de douche. Werk zo jij lijstje verder af. Misschien lijken de eerste dingen wat simpel en makkelijk, maar je zal zien dat je je sterker voelt nadat je deze dingen hebt gedaan. Zo krijg je steeds meer zelfvertrouwen en zal je op den duur zelfs je allergrootste angst aankunnen!

9. Wat is het ergste dat er kan gebeuren?
Bedenkt the worst case scenario. Is het nu echt zo erg? Als je verdwaalt, dan kun je de route op je telefoon opzoeken of je vraagt aan iemand de weg. Als je bang bent om op je crush af te stappen, dan is afwijzing het ergste wat er kan gebeuren. Leuk is het natuurlijk niet, maar het is ook niet het einde van de wereld. 

10. What does't kill you makes you stronger
Bedenk dat je van elke situatie iets leert en dat je er sterker uitkomt. Je angst overwinnen zal niet je dood betekenen, maar zal je juist sterker maken! 

11. Niemand is perfect
Voel je je een slechte vriendin? Word je helemaal gestrest als dingen niet op hun plek liggen? Perfectie bestaat niet en je kunt nooit alles 100% onder controle hebben. Accepteer dat dingen nu eenmaal lopen zoals ze lopen en dat niet alles is zoals je het voor je zag. 

12. Praat erover
Praten over je angsten is heel belangrijk. Met iemand die je vertrouwt, maar ook met iemand die er verstand van heeft. Als je merkt dat je dagelijks last hebt van angsten, dan raden wij je aan om professionele hulp te zoeken. Het is misschien een grote stap, maar je kan het beter meteen aanpakken voordat het erger wordt. Bovendien zal je merken dat het je enorm kan helpen en je over een tijdje misschien wel vanaf bent! 

Ben jij weleens angstig? Waar ben je bang voor? Welke tip ga je gebruiken? 

Bedankt voor de tip, Sofie!