Lifestyle

Dit is wat je moet weten als je gaat babysitten!

Help! Je wordt gevraagd of je op je buurmeisjes wil passen. Je wil natuurlijk graag wat bij verdienen en je hebt eigenlijk toch nog geen plannen, maaaaar hoe ga je dat in hemelsnaam doen? Je hebt namelijk nooit eerder opgepast en je hebt geen idee wat de bedoeling is… Of misschien wil je graag oppassen, maar heb je nog geen oppasadres gevonden. Girlscene zet alles wat je moet weten over oppassen op een rijtje!

Hoe vind je een oppasadres?
Het kan natuurlijk zijn dat je gevraagd wordt om op je buurmeisjes of op je neefjes te passen, maar je kunt ook zelf op zoek gaan naar een oppasadres. Zo kun je wat extra geld verdienen en het is ook nog eens leerzaam. Met deze tips heb je binnen no time een oppasadres:

– Hang een briefje op bij de supermarkt bij jou in de buurt zodat mensen zien dat je een oppasbaantje zoekt.
– Zeg tegen familie, vrienden en buren dat je een oppasbaantje zoekt.
– Je kunt ook op Marktplaats zoeken naar een advertenties, soms zetten ouders een advertentie op Marktplaats dat ze een oppas zoeken. Of bied jezelf aan als oppas via Marktplaats.
– Of maak een account aan op Oppasbron.nl.

Welke afspraken moet je maken?
Als je eenmaal een adres hebt gevonden is het verstandig om een keer langs te komen om jezelf voor te stellen. Zo kunnen de ouders je beter leren kennen, ze laten tenslotte wel hun dierbaarste bezit bij jou achter. Ook kun je zelf vragen stellen aan de ouders. Deze dingen zijn handig om te overleggen met de ouders.

– Moet jij ook eten koken voor de kinderen?
– Hoe laat moeten de kinderen gaan slapen?
– Welke regels gelden er thuis?
– Op welk nummer zijn de ouders bereikbaar?
– Tot hoe laat moet je blijven oppassen?
– Hoeveel ga je verdienen?

Wat moet je doen?
Dan is het zover! Je moet voor het eerst oppassen. Je kunt natuurlijk de televisie aanzetten, maar het is veel leuker om iets te ondernemen. 

– Ga met de kinderen naar het bos of naar de speeltuin
– Zoek thuis vast leuke ideetjes op om samen te knutselen
– Ga samen koekjes bakken
– Als het meisjes zijn kun je ze opmaken en hun haren krullen
– Houd een voorleesavond. Jij leest de kinderen voor en zij jou
– Bedenk samen een toneelstukje of een dansje dat je kunt opvoeren voor de ouders

Wat verdien je?
Oppassen is niet alleen leuk, het is natuurlijk ook fijn als je er wat geld mee verdient. Maak samen met de ouders afspraken over hoeveel je gaat verdienen. Je kunt een uurtarief afspreken of een vast bedrag per middag/avond. Als je moet blijven slapen of het wordt erg laat, dan is het niet erg dat je daarvoor meer geld vraagt. Ook maakt het verschil of je moet oppassen terwijl de kinderen in bed liggen of je ze moet ophalen van school en vervolgens de hele middag moet vermaken.

Vergelijk ook met vriendinnen die oppassen. Zo weet je of je een redelijk bedrag ontvangt. Misschien verdien je wel veel minder dan andere meiden die oppassen. Als je echt te weinig verdient wees dan niet bang om dit te bespreken. Je kunt natuurlijk niet na een week verwachten dat je direct 10 euro per uur verdient. Als je al wat vaker bij hetzelfde gezin hebt opgepast en ze zijn tevreden over jou, dan zijn ouders meestal wel bereid om iets meer te betalen. Het kan natuurlijk ook zijn dat jonge ouders niet precies weten hoeveel geld gebruikelijk is om te geven.

Wat doen als de kinderen slapen?
Als je overdag moet oppassen heb je waarschijnlijk genoeg te doen. Je moet de kinderen misschien wel van school ophalen, ze moeten eten en je moet ze naar bed brengen. Als ze eenmaal slapen vinden de ouders het vaak fijn dat je nog even blijft. Maar wat moet je in hemelsnaam doen al je alleen in het huis van iemand anders bent?

– Neem je huiswerk mee, zo hoef je dat thuis niet meer te doen en word je betaald voor je huiswerk
– Neem een boek of film mee zodat je je niet hoeft te vervelen
– Vraag een vriendin om mee te gaan. Als de kinderen slapen is het gezelliger als je niet alleen bent. Vergeet dan natuurlijk niet het geld te delen!

Bedankt voor de tip Annelies!

Heb jij wel eens opgepast? Heb jij nog tips voor nieuwe oppassers?