Lifestyle

Stelling: Photoshop moet verboden worden in reclames en fotoshoots

Lekker discussiëren over actuele en/of maatschappelijke kwesties? Dat kan nu op Girlscene! Elke week legt Girlscene of een lezeres een stelling voor waar iedereen respectvol op kan reageren. Dit is de plek waar je terecht kunt met jouw standpunten over zaken die op dit moment spelen. Deze keer: Photoshop moet verboden worden in reclames en fotoshoots.

Hailey opende op het Girlscene forum een topic: "De laatste tijd hoor je zoveel over het wel of niet afschaffen van Photoshop voor reclames en fotoshoots. Laat je mening achter over het gebruiken van Photoshop. Misschien vind je het er mooier uitzien met, of juist zonder, misschien zou je eerder ondergoed kopen als de modellen niet strak zijn, of juist wel. 🙂 Ik doel hierbij op het 'perfect' maken van de modellen, niet op lichtinval veranderen of tekst invoegen!"


Bron: iStock

Stark: "Ach, dat het verboden moet worden vind ik sowieso onzin. Photoshop gebruik je nu als begrip voor het retoucheren of manipuleren van foto's. Ten eerste kan je dat met veel meer programma's doen dan alleen Photoshop, dus alleen Photoshop verbieden heeft geen zin voor het gewenste resultaat. Ten tweede kun je veel meer met Photoshop of fotomanipulatie doen dan het 'dunner' maken van de modellen. Het is niet meer weg te denken uit de huidige reclame industrie en dat is niet omdat alle modellen er perfect uit moeten zien, het heeft ook te maken met simpel knip en plakwerk, bewerken van lichtval et cetera, toevoegen van eventuele tekst, het creëren van fantasieobjecten of achtergronden… Ik denk dat de reclame wereld Photoshop heel erg aan het misbruiken is en daarmee het wereldbeeld van de 'perfecte mens' kan veranderen. Ik denk dat dat het probleem is waar jij op doelt. Echter als je fotomanipulatie van welke soort dan ook gaat verbieden, dan wordt dat een verbod op een creatief proces en zie ik als een verbod op vrijheid van meningsuiting. Hetgeen dat met Photoshop gedaan kan worden zie ik als kunst, en kunst moet vrij zijn. Als je bijvoorbeeld gaat verbieden dat de huidskleur van modellen veranderd wordt, dan kun je denken aan het lichter maken van donkere modellen, maar je kunt ook denken aan het blauw maken van een Avatar-geïnspireerd model. Ik zeg nu natuurlijk maar wat, maar regels hierover maken vind ik belachelijk ondanks de effecten die 'realistische' idealistische weergaven kunnen zijn. Het creatief proces van een kunstenaar mag niet onderbroken worden." 

Stanza: "Photoshop is inderdaad veel meer dan gewoon modellen dunner maken, maar zelfs daar heb ik geen probleem mee. Ik vind het zelf mooier als kleren op strakke modellen gedisplayed worden dan op 'normale' mensen met een vetkwabbetje hier en daar. Dat betekent niet dat 'normale' mensen zichzelf moeten uithongeren om er als modellen uit te zien, integendeel, want daar wordt Photoshop dus ook voor gebruikt, om die laatste vetkwabbetjes bij modellen weg te halen. Maar als een kledingstuk bij de ene webshop gedisplayed wordt op een model inclusief Photoshop en op een andere webshop op een normaal persoon zonder Photoshop, ben ik meer geneigd op dat kledingstuk bij webshop a te kopen."

Traveler: "Het interesseert me echt niets eigenlijk. Ik koop een product, geen model."  

Thingamabobs: "Zodra ze echt zaken gaan veranderen in zoals 'dunner maken, huid egaler, neus verkleinen, rondingen vergroten..' vind ik het echt onethisch en zou het moeten stoppen."

Soundsoldier: "Ik zou het veel fijner vinden wanneer een foto bewerkt is met Photoshop, het ook duidelijk wordt aangeduid rond de foto (met symbool of tekst) dat het gaat om een bewerkte foto. Met deze discussie is de reden waarschijnlijk dat kinderen/tieners een verkeerd beeld krijgen over hoe een vrouwenlichaam eruit zou kunnen zien en er niet veel info over wordt gegeven: dat er verschillende bodytypes bestaan, sommige kunnen erg dun worden sommige niet. Deze discussie is al heel lang aan de gang, maar met nadruk op dit topic, zouden ze beter zoeken naar betere opties dan het simpele: 'verbod op Photoshop' voor de fotoshoot hebben ze ook veel make-up trucjes voor de model om highlights te leggen, ogen feller te laten lijken. De belichtingen van de fotoshoots zijn ook perfect afgesteld. Dat is ook allemaal nep als het gaat over 'natuurlijke foto's Photoshop is niet de enige dader hiervan als het gaat over een 'fake' beeld geven."

Wat vind jij? Moet photoshop verboden worden in reclames en photoshoots

Pin je inspiratie in Pinbook

Girlscene.nl wil samen met jou het verschil maken voor vrouwen en meisjes die tijdens oorlog en conflicten slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik. Samen met jou proberen wij zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het Rode Kruis, zodat zij opgevangen worden en een leven kunnen opbouwen. Samen staan we sterk en daarom willen we met al onze lezeressen iets doen voor dit goede doel. KLIK HIER OM JE CENTJE BIJ TE DRAGEN VOOR GIRLSCENE X SERIOUS REQUEST