News

Deze dagelijkse bezigheid is net zo lekker als een orgasme

Vertelt je moeder je keer op keer om ein-de-lijk eens je telefoon weg te leggen en vraagt ze ook waarom je zo verslaafd bent? Als je altijd 'weet niet' als reactie geeft, weet je in het vervolg wel haar vraag te beantwoorden. Blijkbaar heeft appen met je vriendinnen of vriend(innet)je hetzelfde effect als een orgasme. En wil je steeds meer en meer. Who knew?!

En dát is de reden waarom je steeds meer wil. Een berichtje naar iemand sturen doe je blijkbaar niet alleen uit verveling of omdat je iets moet vragen. Velen zijn 'verslaafd'. Waarom? Al dat sms'en en appen doet iets met de dopamine in de hersenen, waardoor we steeds maar meer en meer willen.

Uit eerder onderzoek blijkt dat dopamine controle heeft op ons pleasure-seeking (genotzoekende) systeem in ons hoofd. Daarna blijkt uit ander onderzoek dat dopamine ervoor zorgt dat we meer (genot) zoeken, willen en zelfs verlangen. Het motiveert de mens. Nu denk je misschien: wat heeft dit met seks en een orgasme te maken? Een orgasme is een grote bron van dopamine. Als je klaarkomt komt er nog meer dopamine vrij en voel je je voldaan.


Tegelijkertijd zorgt dopamine er ook voor dat je naar abstractere dingen zoekt, zoals een band met iemand of informatie. En anno 2014 heeft bijna ieder meisje de mogelijkheid om die wens te vervullen middels een smartphone. Je stuurt iemand een berichtje en binnen no time krijg je antwoord. Je zoekt en je krijgt wat je verlangt. Als je je even eenzaam voelt stuur je iemand een appje, waarna je meestal vrij snel een bericht terugkrijgt. Je zoekt en je krijg wat je nodig hebt.

Doordat je antwoord krijgt kom je in een soort dopamine cirkel en dat zorgt ervoor dat je in sommige gevallen blijft zoeken naar meer. Onvoorspelbaarheid heeft trouwens ook invloed op je dopamine niveau. Ken je dat gevoel dat je een appje krijgt van iemand waarvan je het totaal niet verwacht? Dan krijg je een dopamine boost in de hersenen. 

Dan heb je nog de angst. Sommige mensen willen de hele dag door verbonden zijn met het internet (en dus de rest van de wereld). Het maakt hen bang als ze hun telefoon niet bij zich hebben en 'afgesloten' zijn van de online wereld. Het is een achtbaan van emoties. Op zo'n moment wil je misschien niets liever dan een dopamine boost. Dan ben je op zoek naar een beloning, in dit geval in de vorm van een berichtje van de ander. 

Dopamine vergroot niet alleen het verlangen naar seks en tot het bereiken van een climax, maar het zorgt er ook voor dat je een deel uit wil maken van een gesprek en om een beloning te krijgen: een antwoord. 

We zeggen niet dat je verslaafd bent aan een orgasme. 😉 Maar misschien ben je wel een tikkeltje verslaafd – in hoeverre je dit woord in deze context kunt gebruiken – aan een dopamine boost. 

Wat vind jij van deze theorie waarom mensen verslaafd zijn aan appen? Kan jij makkelijk zonder je telefoon?

Bron: Elite Daily