Lifestyle

16 tips om een cocktail pro te worden

Het nieuwe jaar inluiden met cocktails, dat klinkt als een goed idee toch? Of je nu wel of geen alcohol drinkt, cocktails are always a good idea. Cocktails maken vergt echter wel enige voorbereiding en oefening. Met de volgende tips maak jij cocktails als een ware cocktailshaker! 

Cocktails drinken kun je natuurlijk in een cocktailbar doen, maar het is ook leuk om ze zelf te maken! Een beetje creatief bezig zijn in de keuken en je vriendinnen verwennen met jouw creatie… Een goed begin van een het nieuwe jaar! Bovendien is het een stuk goedkoper dan die €8 per drankje in een cocktailbar. Met de volgende tips is jouw cocktail party sowieso geslaagd:

1. Maak cocktails volgens recepten en houd je aan de hoeveelheden. Zo krijg je de lekkerste drankjes en is het cocktail shaken een makkie! Klik hier voor alcoholvrije cocktail recepten en in dit artikel staan recepten voor cocktails die wel alcohol bevatten.

2. Kijk goed naar de ingrediënten van de cocktails die je wil maken. Voor veel cocktails heb je redelijk veel ingediënten nodig, dus het is wel zo voordelig als je recepten kiest waar je ongeveer dezelfde ingrediënten voor nodig hebt. Goed voor je banksaldo en zo ga je verspilling tegen!

4. Zorg dat je veel ijs in huis hebt. Een Amerikaanse koelkast is natuurlijk ideaal, maar we snappen dat niet iedereen zoiets in huis heeft ;-). Je kunt ook grote zakken ijsblokjes halen in sommige supermarkten.

5. Vergeet de rietjes en roerstaafjes niet! De cocktail ziet er niet alleen completer uit, maar je gasten kunnen zo ook zelf in het drankje roeren om alles weer goed te mixen.

6. Sommige cocktails vragen om garnering, anderen weer niet. Een gin tonic is bijvoorbeeld niet compleet zonder een schijfje citroen of limoen en een Martini is niet af zonder olijven.

7. Cocktails zijn een stuk leuker als je het uit de juiste glazen drinkt! Een mojito vraagt bijvoorbeeld om een long drink, maar een Cosmopolitan is niet compleet zonder een echt cocktailglas. Haal dus de juiste glazen in huis. Het hoeft niet duur te zijn, kijk bijvoorbeeld even bij Xenos.

8. Bewaar de glazen in de koelkast zodat je cocktail zo koud mogelijk is. Ook al is het januari, cocktails horen altijd heel koud te zijn!

9. Als je genoeg budget hebt, gebruik dan verse ingrediënten. Een cocktail met verse sinaasappelsap smaakt beter dan één met sap van Euroshopper.

10. Precisie is belangrijk tijdens het shaken. Gooi dus niet zomaar wat in het drankje, maar let goed op wat je in het glas doet. De verhoudingen moeten kloppen, anders krijg je een te sterk of juist een te saai drankje.

11. Houd de fles drank bij de hals vast als je het gaat schenken in een glas. Op deze manier kun je makkelijker de juiste hoeveelheid in het glas schenken en is de kans op uitschieters minder groot.

12. Mixen en shaken is heel belangrijk! Alcohol blijft vaak op de bodem en dan zijn die laatste slokken wel héél sterk. Bovendien is de smaak niet optimaal als de ingrediënten niet goed zijn gemixt.

13. Als je bessen (zoals frambozen) gebruikt in je cocktail, zorg dan dat je de pitjes uit het drankje haalt. Niemand wil een pitje tegenkomen in een cocktail.

14. Heb je veel gasten? Haal twee shakers in huis en schud in elke hand één shaker. Zo kun je twee cocktails tegelijk maken!

15. Het is cool om de cocktail op een spectaculaire manier in te schenken zoals echte cocktailshakers doen, maar uiteindelijk gaat het om het drankje. Als je nog veel knoeit met trucjes, laat het dan achterwege. Knoeien is zonde, cocktails zijn al duur genoeg!

16. Zorg voor lekkere hapjes. Cocktails zijn sterke drankjes en je wil niet dat iedereen na een slok al wankelt. Bovendien is een feestje niet compleet zonder lekkere snacks ;-).

Heb jij weleens cocktails gemaakt? Ga jij deze tips gebruiken voor een toekomstig cocktail feestje? 

Must reads 👀