Health

How to: sporten met een kettlebell

Dat sporten gezond is hoeven wij je niet te vertellen. Met krachttraining maak je spieren aan en verbrand je calorieën in één, win-win dus! Het is misschien een iets te fanatieke start om meteen aan de zwaarste gewichten in de sportschool te hangen… maar op verschillende andere manieren kun je prima krachttraining doen zonder het meteen te zwaar aan te pakken. De kettlebell kan je bijvoorbeeld goed op weg helpen. Girlscene vertelt jullie wat een kettlebell precies is en wat voor oefeningen je hiermee kunt doen!  

Een kettlebell is een rond object met een handvat dat je kunt gebruiken tijdens oefeningen. Het lijkt een beetje op een kanonskogel. De eerste kettlebell werd van ijzer gemaakt rond 1700, dus dit sportobject bestaat al eeuwen. Je kunt het vrijwel bij elke oefening toepassen. Bij squats, lunges, maar bijvoorbeeld ook bij het trainen van je biceps en triceps. Met de kettlebell kun je op een effectieve manier net wat meer power aan je training geven. 

Je hebt de kettlebell in verschillende gewichten. Bij een kettlebell zit het gewicht in het midden, in tegenstelling tot een barbell waar het gewicht aan twee kanten zit. Doordat het gewicht in het midden zit houdt het je oefeningen stabiel. Je kunt draaiende bewegingen maken, maar bijvoorbeeld ook liftende bewegingen. Beenspieren, bilspieren, armspieren, maar ook buikspieren kun je extra trainen met de kettlebell. Trainen met een kettlebell zorgt ervoor dat je de oefeningen goed uitoefent en uiteindelijk beheerst. Zo kun je later beter met zwaardere gewichten overweg. Het enige wat je nodig hebt is uithoudingsvermogen om de trainingen extra op te voeren. 

Voordat je aan de oefeningen met de kettlebell begint is het wel verstandig om eerst tien minuten cardiotraining te doen zoals hardlopen of de crosstrainer. Zo voorkom je blessures. 

In de volgende video's kun je inspiratie opdoen voor oefeningen. Een kettlebell kun je zelf aanschaffen om thuis oefeningen mee te doen, maar in je sportschool kun je bij de gewichten ook een kettlebell vinden!

In dit filmpje vind je oefeningen met de kettlebell waarmee je vooral je billen traint. Deze gespierde vrouw heeft alleen wel wat meer oefeningen uitgevoerd zo te zien… 
 
In deze video zie je veel variatie in oefeningen om zoveel mogelijk te kunnen afwisselen. 
 

Love your body met deze trainingen! Full body work-out, waarbij je ongeveer elke spier in je lichaam traint. 
 

Heerlijk om op het strand trainingen te doen. In deze video vind je onder andere oefeningen zoals lunges in combinatie met de kettlebell. 

Heb jij wel eens getraind met de kettlebell? 

Bron: Refinery, Acefitness
Bron beeld: iStock

Pin je workout inspiratie in Pinbook