Lifestyle

5 tips hoe je impulsaankopen voorkomt

In elke winkel vind je wel acties en misleidende kortingen. Nu drie shampoos halen en maar twee betalen… Verleidelijk en zonder er echt goed over na te denken betrap je jezelf erop dat er toch echt drie flessen shampoo in je boodschappenmandje liggen. Goede actie toch? Of achteraf gezien toch niet zo'n slimme aankoop, aangezien je nog een voorraad van tien flessen in je kast hebt staan… Girlscene vertelt hoe je dit soort aankopen voorkomt!

Waar je ook bent, overal zijn wel acties. Zelfs bij een abonnement van een telefoon of van een tijdschrift word je overgehaald door een extra cadeautje of korting op je maandelijkse abonnementkosten… In winkels zoals kledingzaken, drogisterijen, maar ook supermarkten is een actie aankoop zo gedaan. In winkels kun je dit soort aankopen daarom beter ontlopen. Dit geldt zeker voor de mensen die weinig geld op hun bankrekening hebben staan, maar dit geldt ook als je wel geld hebt… Actie aankopen stapelen zich namelijk snel op en voor je het weet heb je zo vijftig euro uitgegeven aan producten die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt.

1. Bekijk geen reclamefolders
Vaak ga je al de verkeerde kant op door dat plasticje snel van de reclamefolders af te scheuren en stuk voor stuk elk foldertje uit te spitten… Het is zeker lastig dit niet te doen, want het is soms gek genoeg best ontspannen om deze folders door te bladeren en de beste acties eruit te vissen. Een voor één bekijk je elk foldertje en zelfs van winkels waar je normaal gesproken niet zou komen. De hele stapel ga je af… Herkenbaar? Dit moet je dus niet meer doen als je erg gevoelig bent voor acties. De verleiding wordt hierdoor alleen maar groter en jouw portemonnee alleen maar leger…

Gaat het je een beetje te ver om helemaal geen foldertje te mogen openslaan? Beperk je dan in ieder geval tot een paar folders. De folders van winkels waar je normaal gesproken nooit naar binnen zou lopen verban je bijvoorbeeld meteen!

2. Ontloop acties in een winkel
In kledingwinkels kun je het uitverkooprek vaak helemaal vooraan in de winkel vinden of helemaal achteraan in de winkel… Op deze manier word jij de winkel als het ware ingesleurd. Vaak is dit rek erg chaotisch en zit er niet echt structuur in, waarom de moeite nemen? Deze zwarte broek is nu tien euro goedkoper! Had je hem ook gekocht als hij dat niet was? Bij drogisterijen en bij supermarkten vind je acties vaak in de buitenste looppaden van de winkel. Wederom kun je deze paden beter ontlopen… Anders kom je dadelijk thuis met drie flessen shampoo, vijf zakken chips en snoepjes die helemaal niet op je boodschappenlijstje stonden! Ook is het erg slim om voor jezelf de vraag te stellen of je het daadwerkelijk nodig hebt en of je het wel echt gaat gebruiken? 

3. Maak een lijstje
Heb je alleen tandpasta en make-upreiniger nodig? Haal dan alleen deze producten in de drogist. Hier mag je wel kijken naar acties, omdat deze producten nodig zijn en je zo wel op een juiste manier geld bespaart. Hetzelfde geldt voor een boodschappenlijstje in de supermarkt. Bij winkelen is het wat lastiger, maar bedenk bijvoorbeeld wat je wilt kopen tijdens je gezellige dagje shoppen met vriendinnen. Heb je alleen een broek en sokken nodig? Dan haal je alleen een broek en sokken. 

4. Kijk naar wat je hebt
Cliché, maar zeker waar. Kijk naar wat je hebt. Genoeg broeken en truien in huis, dan is het niet slim om opnieuw broeken en truien te kopen. Draag je deze kleding niet meer? Organiseer dan bijvoorbeeld een kledingparty waar je kleding ruilt met vriendinnen, of zet het op Marktplaats. Maak je producten eerst op voordat je een zelfde soort product koopt. 

5. Ga winkelen met een man
Heb je een vriend of een goede vriend? Mannen zijn vaak wat directer en wijzen jou er wel op dat je iets niet nodig hebt of dat iets nog steeds erg duur is. Dit geldt natuurlijk niet voor elke man, maar veel mannen kunnen je onnodige impulsaankopen voorkomen. 

Doe jij weleens een impulsaankoop?

Bron beeld: iStock

Pin je inspiratie in Pinbook