News

Ruim 1600 nabestaanden herdenken ramp MH17

De vliegtuigramp van vlucht MH17 heeft een enorme impact gehad op héél Nederland. Uit verschillende steden kwamen familie en vrienden niet meer terug van vakantie… Meer dan 1600 nabestaanden komen vandaag gezamenlijk bijeen in Amsterdam om hun dierbare of dierbaren te herdenken. Voor hen hebben de afgelopen dagen en maanden stilgestaan om dit onbegrijpelijke verdriet een plek te kunnen geven.  

In de RAI in Amsterdam staan vandaag de nabestaanden stil bij het overlijden van 298 personen die op 17 juli 2014 om het leven kwamen. Zelfs uit het buitenland komen mensen de herdenking bijwonen. Het vliegtuig van Malaysia Airlines met vlucht MH17 werd uit de lucht geschoten. Familie en vrienden kregen dit keer geen telefoontje dat hij of zij veilig was aangekomen… 

De Koninklijke familie is ook aanwezig: koning Willem-Alexander en koningin Máxima, prinses Beatrix, prinses Margriet, Pieter van Vollenhoven, kabinets- en Kamerleden, oud-minister Frans Timmermans en andere betrokkenen wonen de nabestaanden tijdens de herdenking bij. 

De herdenking begint om 13.00uur en is ook live te volgen op radio en televisie. De NOS zal de herdenking uitzenden. Maartje van Weegen leidt de dienst en verschillende nabestaanden komen aan het woord. Bij elke slachtoffer wordt er even stilgestaan en elke slachtoffer wordt genoemd. Premier Mark Rutte zal ook spreken. 

Verschillende artiesten zoals Marco Bosato, Lenette van Dongen, Douwe Bob en Glennis Grace zullen optreden en er zal ook een minuut stilte worden gehouden. 

De herdenking is tot stand gekomen in overleg met de nabestaanden. Het thema is geborgenheid en verbinding. Elke nabestaanden heeft hetzelfde gevoel en hetzelfde verlies. Vandaag hangen daarom in het hele land de vlaggen halfstok. 

De redactie van Girlscene denkt mee aan alle nabestaanden en betrokkenen van de overledenen van vliegtuigramp MH17.

Kijken jullie vandaag op school mee met de herdenking?

Bron: Parool, NOS, Hart van Nederland
Bron beeld: iStock