Food

12 x voedsel om je immuunsysteem een boost te geven

Coronavirus; het gespreksonderwerp van de dag. Mensen slaan handzeep in, gebruiken mondkapjes en dragen handschoenen. Wat doe jij om jezelf te beschermen tegen het virus? Girlscene zet 12 foods voor een goede weerstand voor je op een rijtje.

12 producten om je weerstand te verhogen

1. Chili peper
De gezondheidsvoordelen van chili peper wordt vaak onderschat. Chili peper bevat veel antioxidanten en zit boordevol vitamine C. Je vraagt je natuurlijk af waarom ze altijd zeggen dat vitamine C zo gezond is. Vitamine C stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen, en die zorgen er weer voor dat je lichaam weerstand opbouwt. Niemand eet natuurlijk zomaar een hele chili peper op, maar het is ideaal om bijvoorbeeld een soep van te maken.

2. Wortels
Wortels zijn niet alleen goed voor je ogen. Ze geven je weerstand ook nog eens een boost. Wortels zijn de beste bron van betacaroteen. Dat is een antioxidant die in je lichaam wordt omgezet tot vitamine A. Deze vitamine zorgt ervoor dat je altijd voldoende witte bloedcellen in je lichaam hebt. Eet iedere dag 10 worteltjes en je krijgt al genoeg vitamine A binnen. 

3. Oesters
Je moet er natuurlijk van houden, maar oesters werken super goed tegen de griep. Ze zitten boordevol zink en dat is essentieel voor een goed functionerend immuunsysteem. Als je ziek bent en je houdt niet van oesters, dan kun je ze natuurlijk beter laten staan. Kies dan voor iets anders dat veel zink bevat, bijvoorbeeld kip, vis, ontbijtgranen en kaas. 

4. Boerenkool
Boerenkool is een echte superfood, maar wel stukken goedkoper dan gojibessen en chiazaden. 125 gram boerenkool is goed voor 90 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C en 350(!) procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A. Gekookt is je boerenkool nog gezonder dan rauw, maar eet er vooral zo veel mogelijk van om de griep dit jaar over te slaan. 

5. Champignons
Paddenstoelen en champignons bevatten veel vitamine B, waardoor ze super belangrijk zijn voor een goede weerstand. 

6. Sinaasappelsap
Dat vitamine C goed is om te voorkomen dat je ziek wordt, dat wist je waarschijnlijk al. Sinaasappelsap mag dan ook niet ontbreken als je ziek bent. Het beste is natuurlijk om zelf je sinaasappelsap te maken. Zo kun je er ook andere vruchten met veel vitamine C aan toevoegen zoals grapefruit, mandarijn of aardbeien.

7. Kippensoep
Kippensoep is een echte klassieker als het gaat om eten als je ziek bent. Hete vloeistoffen zoals kruidenthee en soep laten je stukken beter voelen als je ziek bent. Wortels, champignons, kip en broccoli staan niet voor niets in dit lijstje, dus voeg ze ook toe aan je soep voor nog gezondere soep.

8. Broccoli
Broccoli is een van de gezondste groenten van allemaal. Het bevat bijna alle verschillende vitamines.

9. Zoete aardappelen
Zoete aardappelen zitten boordevol vitamine A en zijn een goede bron van vitamine C. Deze vitaminen zijn belangrijk voor een goed immuunsysteem. Ook bevat zoete aardappel glutathion, dit wordt ook wel de master-antioxidant genoemd. Deze antioxidant speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van witte bloedlichaampjes. 

10. Gember
Gember is ontstekingsremmend en verhoogt je weerstand. Drink als je ziek bent een kopje thee met daarin verse plakjes gember. Ook bevat gember een stof die misselijkheid vermindert als je ziek bent.

11. Knoflook
Hoewel knoflook niet zo goed is voor je adem, is het wel super goed voor je immuunsysteem. Knoflook kan bacteriën, schimmels en infecties bestrijden. Het zou zelfs het belangrijkste anti-oxidant bevatten dat er bestaat. Neem die slechte adem voor lief en je zult deze winter doorkomen zonder griep. 

12. Amandelen
Amandelen zijn rijk aan vitamine E en dit is super goed voor je immuunsysteem. Een klein handje amandelen per dag zorgt al voor 40 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine per dag. Ideaal om je weerstand een boost te geven. 

Naast deze gezonde tips heeft Girlscene je al eerder tips gegeven om de griep te voorkomen en te verslaan. Lees ze hier!

Bron: byrdie, vitamine-info | Beeld: istockphoto