Lifestyle

6 tips om je financiën te regelen rond je 20ste

Het leven is best hectisch. Veel dingen zijn niet meer zo stabiel, zoals je wel zou willen… Bijvoorbeeld vriendschappen, relaties, bijbaantjes, studie en natuurlijk je salaris. Alles kost geld en daar kom je zo rond je twintigste achter en zeker als je uit huis woont. Je ziet je banksaldo het liefst ver in de plus, maar als alle rekeningen betaald moeten worden is het tegendeel de realiteit. Girlscene geeft 6 tips hoe jij je financiën rond je twintigste al goed onder de knie hebt.  

sparen

Je kunt nooit te vroeg beginnen met bewust nadenken over je financiën, misschien is dit niet het onderwerp waar je over na wilt denken, maar deze tips zijn toch handig voor de toekomst!

1. Gebruik financiële applicaties
De meeste banken hebben een online bankieren-functie, die je simpel als applicatie op je telefoon kunt downloaden. Het is super handig om een applicatie als Rabo Bankieren App op je telefoon te hebben. Op deze manier kun je goed je uitgaven bijhouden en budgetten maken. Zo zie je goed wat je precies op je rekening hebt staan, hoeveel er al van afgeschreven is en hoeveel budget je dus nog over hebt voor de rest van de maand. Je kunt per maand bijvoorbeeld zien hoeveel je hebt uitgegeven aan boodschappen, kleding en overige uitgaven. Hier kun je vervolgens voor jezelf een overzicht van maken en kijken waar de meeste uitgaven naar toe gaan. Ook kun je zien hoeveel je maandelijks ongeveer kan overmaken naar je spaarrekening voor die heerlijke zomervakantie. Maak hiervoor voor jezelf een bepaald doel. Heb je toevallig een eigen auto? Dan is benzine één van de grootste uitgaven, houd daar rekening mee. Een leuke app om te besparen voor benzine is GasBuddy. Deze app vertelt je waar je de goedkoopste benzine bij jou in de buurt kan vinden. Handy! 

2. Gebruik cash geld
De een vindt cash geld niet fijn en de ander wel. Toch heeft het voordelen. Neem bijvoorbeeld aan het begin van de week een hoeveelheid geld op en hier doe je de hele week mee. Zo weet je precies wat je hebt uitgegeven en het resterende geld kun je bewaren voor volgende week of op je spaarrekening zetten. Ook kun je telkens in een potje je muntgeld gooien, wat je verzamelt in je portemonnee. Je zult versteld staan hoeveel geld je op deze manier bij elkaar spaart. 

Sparen

3. Kies voor verstandige abonnementen en keuzes
Bijna overal sluit je abonnementen af, bij je telefoon, sportschool, maar ook bij je supermarkt, drogist en leukste kledingwinkels. De 'bonuskaart' is hiervan een voorbeeld. Op lange termijn zal je merken hier voordelen uit te halen. Ook bijvoorbeeld van die ene actie bij je sportabonnement. Tevens kun je bij veel supermarkten meedoen met leuke spaaracties. Koop je wc-papier niet van het duurste merk, maar haal dit bijvoorbeeld bij ALDI. Houd ook sites zoals Groupon in de gaten, waar leuke uiteenlopende acties op te vinden zijn. Ook is het slim om je wekelijkse maaltijden aan te passen aan de aanbiedingen in je supermarkt. Is zuurkool en rookworst deze week in de aanbieding? Dan ga jij lekker voor deze winterse maaltijd!

4. Plannen, plannen, plannen
Plannen is de sleutel om geld te besparen. Maak bijvoorbeeld een boodschappenlijstje en haal niet meer dan wat er op het lijstje staat. Houd wederom rekening met acties! Ook kun je maaltijden inplannen met soortgelijke ingrediënten en de overige hoeveelheden invriezen. Tijdens het stappen met je vriendinnen is plannen natuurlijk een beetje lastig, maar kies bijvoorbeeld niet voor het duurste drankje of houd je aan een bepaalde uitgaven die je voor jezelf hebt ingepland. Op is op! Thuis eten is altijd goedkoper, dan buiten de deur eten. Plan dus leuke etentjes bij iemand thuis! Gebruik hiervoor telkens je creativiteit en jij en je portemonnee leven nog lang én gelukkig. 🙂 

Maak ook een planning om geld te kunnen sparen, voor een vakantie bijvoorbeeld. Plannen is voor veel meiden lastig en daarom heeft B.O.E.G. (Baas Over Eigen Geld) een BOEG-plan ontworpen. Dit plan geeft je niet alleen inzicht in je inkomsten en uitgaven, maar laat je ook zien hoe en waarop je kunt besparen. Maak hier een plan aan. 

5. Shop slim
Winkelen is van vrijwel ieder meisje een zwakte, want zoveel nieuwe collecties en zoveel keuze en zo weinig kleren… Toch? Ga je kleding, schoenen of accessoires shoppen, denk er dan eerst een paar dagen goed over na voordat je de aankoop definitief maakt. As je het daarna nog steeds héél graag wilt mag je het kopen. Kijk ook goed in je kast of je niet iets hebt hangen wat er eigenlijk al veel op lijkt en of je het wel echt nodig hebt. Denk op deze manier tijdens het winkelen en bespaar heel wat onnodige uitgaven. 

6. Benut je talenten
Talent is zeldzaam, dus waarom niet je voordeel hier uit halen? Ben je goed met kinderen? Kies dan een leuk baantje als babysitter. Heb je een grote liefde voor schrijven? Zoek dan een leuk freelance bijbaantje bij een krant of tijdschrift. Benut je creativiteit en deel het met de wereld. Je kunt ook je eigen onderneming beginnen! Kimberley (18) heeft van haar passie haar werk gemaakt. Lees hier haar inspirerende verhaal om zelf ook tips op te kunnen doen. 

Hoe bespaar jij geld? En heb je nog leuke tips om te sparen? 

Bron: Elitedaily
Bron Beeld: iStock

Pin je inspiratie in Pinbook