Health

9 fabels over sporten

Overal hoor je verschillende adviezen over sporten. De ene zegt dat je in de ochtend moet sporten terwijl de ander beweert dat 's avonds sporten veel effectiever is. Er gaan zoveel feiten en fabels rond over sporten dat je soms niet meer weet wat je moet. Welke beweringen zijn waar en welke helemaal niet? Girlscene heeft 10 bekende fabeltjes over sporten voor je op een rijtje gezet.

Je kunt het beste 's ochtends gaan sporten
Het maakt niet op welk tijdstip je gaat sporten. Bepaal zelf wat je het fijnst vindt. Dat kan vroeg in de ochtend zijn of juist 's avonds. Sommige mensen zweren bij een training in de ochtend, terwijl anderen liever in de avond gaan voor hun work-out. Wel kun je heel intensieve trainingen beter bewaren voor de ochtend of middag, want als je laat op de avond nog voor een intensieve work-out gaat kom je moeilijker in slaap. Vlak na het eten gaan sporten is ook niet zo'n goed idee, net als op een lege maag gaan sporten.

Door sporten in extreme hitte verbrand je meer calorieën
Calorieverbruik wordt bepaald door de energie die je gebruikt om te bewegen. De temperatuur van de ruimte verandert de zwaartekracht niet, dus je training is niet zwaarder in een warme ruimte. Het idee achter hot yoga is niet om meer te verbranden, maar je spieren sneller op te warmen waardoor je spieren soepeler worden.

Als je niet zweet heb je niet hard genoeg gesport
Zweten voorkomt oververhitting, maar zegt niets over hoeveel je hebt verbrand. Sommige mensen zweten nu eenmaal meer dan anderen. 

Ook al geven je spieren het op, je moet door blijven gaan om resultaat te zien
Jezelf uitdagen tijdens het sporten is goed, maar pas op dat je niet te ver gaat. Doorgaan als je spieren echt niet meer kunnen is vragen om blessures. Stop met de oefening wanneer je hem niet meer goed kunt uitvoeren. Het heeft toch geen zin meer als je de oefening verkeerd uitvoert en de kans is groot dat je hierdoor een blessure oploopt. 

work-out

Spieren kun je verlengen door te trainen
Je hoort vaak dat mensen trainen om hun spieren langer te maken, maar dat kan helemaal niet. De lengte van je spieren kun je niet veranderen. Wel kunnen je spieren flexibeler worden door te trainen.

Door buikspieroefeningen verdwijnt buikvet
Was het maar zo! Helaas is dit een fabeltje. Je kunt je buikspieren wel trainen, maar het is niet zo dat buikvet spontaan verdwijnt. Gezond eten is minstens zo belangrijk om een sixpack te creëren.

Van krachttraining krijg je dikke spieren
Geen paniek! Het is echt niet zo dat wanneer je drie keer per week naar de sportschool gaat, je er ineens uitziet als een bodybuilder. Dikke spieren worden veroorzaakt door het mannelijke hormoon testosteron, hier produceren vrouwen maar weinig van. Wees dus niet bang en pak gewoon wat extra gewichten als je in de sportschool bent.

Je moet veel cardio doen om vet te verbranden
Vaak wordt beweerd dat je eindeloos moet fietsen en hardlopen om vet te verbranden. Krachttraining is minstens zo effectief. Door je spieren te trainen verbranden ze meer in rust. Krachttraining is dus minstens zo effectief als je wil afvallen. 

Als je wil afvallen is op een lage intensiteit trainen het effectiefst
Om calorieën te verbranden moet je juist intensief sporten. Hierdoor gaat de verbranding na het sporten langer door. Ook bouw je meer spiermassa op als je intensief traint, waardoor je in rust meer verbrandt. 

Kende jij deze fabeltjes over sporten al?

Bron: byrdie

Beeld: istockphoto