Lifestyle

Ik wil een pruik… Waar moet ik op letten?

Sommigen meiden en vrouwen verliezen door een stomme ziekte als kanker hun haar. Deze ziekte is natuurlijk vreselijk, maar de bijverschijnselen na een chemo zoals haarverlies ook. Je kan je hierdoor minder vrouwelijk voelen. Tegenwoordig zijn er super mooie pruiken van echt mensenhaar die jou dat gevoel weer een beetje kunnen teruggeven. Het aanschaffen van een pruik is niet zo 1,2,3 gedaan en Girlscene vertelt waar je op moet letten en wat hier bij komt kijken…


Bron

Je kunt op het internet veel speciaalzaken vinden die pruiken aanbieden. Het kan zo zijn dat je sites vindt met haarwerken, dit is eigenlijk hetzelfde als een pruik, maar door de verbeterde kwaliteit wordt dit een haarwerk genoemd. Tevens klinkt een haarwerk beter dan een pruik. Iedereen weet dat een pruik nep is en je ziet het als iemand dit draagt. Dat wil je natuurlijk niet! 

Je zelfvertrouwen kan door haarverlies afnemen en een haarwerk is daarom een goede tijdelijke oplossing. Je hebt synthetische haarwerken en haarwerken van echt haar. Beide kunnen er bij het juiste haarwerk erg natuurlijk uitzien. Het is namelijk wel de bedoeling dat dit haast niet te onderscheiden is van echt haar. Is dit wel het geval, dan is deze coupe dus niet geschikt voor je. Je kunt het beste naar een haarspecialist gaan voor advies. 

Waar moet je op letten bij het zoeken van een haarspecialist?
– Vaak kun je een haarwerk voor 100% vergoed krijgen. Om hier zeker van te zijn moet je goed opletten welke haarspecialist je uitzoekt. Let daarom goed op of jouw haarspecialist gecertificeerd is door de ANKO of SEHM. 

– Het intake gesprek is gratis en verplicht je niet meteen tot een aankoop.

– Het is ook fijn als je een klik hebt met de specialist. Het gaat toch om iets persoonlijks, net zoals de dokter bijvoorbeeld. 

Wanneer is een haarwerk geschikt voor jou?
– Een haarwerk moet qua maat helemaal goed op je hoofd zitten.

– Tevens moet het model mooi bij je gezicht passen, maar ook bij jouw stijl.

– De kleur is ook belangrijk en deze moet goed bij je passen en natuurlijk staan.

– Het haarwerk voelt natuurlijk aan en kan in model geknipt worden.

Verschillende soorten bevestigingen van haarwerken
– Je hebt een permanente bevestiging. Hiervoor kom je elke 4-6 weken terug naar je specialist voor onderhoud.

– Semipermanente bevestiging met tape. Om de vier dagen vervang je de oude tape voor nieuwe tape. Dit kun je zelf doen of door de specialist laten doen.

– Semipermanente bevestiging door middel van clips. Dit haarwerk kun je elke dag opnieuw opzetten. Je kunt het haarwerk zelf onderhouden of de specialist. 


Bron

Twee soorten haarwerken
Je hebt een haarwerk op maatwerk en een confectie haarwerk. Een haarwerk op maat gemaakt wordt precies gemaakt naar de vorm van je hoofd. Het model en de kleur zijn daarbij volledig op je wensen afgestemd. Het gaas wordt exact passend gemaakt. De levertijd van een haarwerk op maatwerk is ongeveer 10 weken. Vaak wordt hier echt haar voor gebruikt, omdat de kosten hoog zijn en echt haar langer mee gaat. 

Confectiemodellen zijn standaard haarwerken en hebben verschillende maten. Er zijn veel soorten modellen en kleuren. De levertijd hiervan is kort, namelijk 2 tot 5 dagen. Synthetische haarwerken worden vanwege de korte levertijd veel aan patiënten geadviseerd. Ook zijn de kosten hiervan lager. 

Wat kost een pruik?
Hier is niet echt een vaste prijs voor, want de kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren. De basisprijs bestaat uit de kosten van het materiaal (synthetisch of echt haar), de techniek en de arbeidstijd. Ook is er nog een keuze uit Europees of Aziatisch haar. De lengte van het haar speelt een rol in de prijs. Op maat gemaakte haarwerken zijn duurder, dus dit verhoogt tevens de kosten. Om een indicatie te geven kost de goedkoopste pruik ongeveer €395 euro en een dure pruik kan zelfs €2.300 euro zijn. De specialist streeft naar een oplossing die het beste bij je past en natuurlijk ook bij jouw financiële plaatje. 

Heb je geen haarwerk nodig, maar wil je toch je steentje bijdragen? Dan kun jij je inzetten voor stichting haarwensen.

Wist jij dat er zoveel komt kijken bij het uitzoeken van een haarwerk?

Bron: Haarwerkelijkheid, Stichtinghaarwensen, De kapperie

Pin je inspiratie in Pinbook