News

Shocking: dit is wat er gebeurt als je sms’t tijdens het rijden

Het wordt je vaak genoeg op het hart gedrukt: niet sms'en tijdens het rijden. Hoe logisch het ook is, als je eenmaal een bericht binnenkrijgt dan is het toch moeilijk om je telefoon te laten liggen en niet 'even snel' een bericht terug te sturen. Wat je dan niet beseft is dat één bericht je hele leven kan veranderen… Voor de 20-jarige Liz werd het de gruwelijke realiteit. 

De Amerikaanse Liz Marks leidde een gewoon leven. Ze was slim, mooi en heel sociaal. Liz had veel vrienden en was altijd in contact met anderen. De toen 17-jarige Liz was altijd aan haar telefoon geplakt: "Als m'n telefoon niet in mijn buurt was, raakte ik van slag. Ik moest mijn telefoon elke seconde, elke minuut, elk uur bij me hebben". Totdat haar leven in twee seconden totaal veranderde. In april 2012 kreeg Liz een auto-ongeluk door het toedoen van haar telefoon.

Tijdens het rijden kreeg Liz een berichtje binnen. Zonder erbij na te denken pakte ze haar telefoon om het bericht te lezen. Liz kon nog net zien dat het van haar moeder was, maar al gauw botste ze op een stilstaand bergingsvoertuig die linksaf wilde slaan.

In een paar seconden is Liz' leven compleet veranderd. Ze werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht en moest bijna een maand op de intensive care blijven. De weken daarna onderging ze meerdere operaties aan haar gezicht. 

Nu -twee en een half jaar later- merkt Liz nog steeds de grote gevolgen van het ongeluk. Ze is blind aan één oog, kan niet meer huilen en ruiken en ze kan niet slapen zonder medicatie. Maar het moeilijkste van haar nieuwe leven is dat Liz zich eenzaam voelt: "Mijn vriendinnen waren er in het begin voor mij, maar na een tijdje hoorde ik niets meer van ze. Ik weet nog dat ik thuis zat en dacht 'Ik heb niemand'". Liz was zelfs zo eenzaam dat ze een bericht op Facebook plaatste om te vragen of iemand met haar wilde afspreken. 

Liz besloot haar verhaal te delen in een filmpje om andere mensen te waarschuwen. "Ik heb alle boodschappen over sms'en en rijden genegeerd omdat iedereen het deed. Ik dacht dat het wel kon, maar het is duidelijk dat ik dat verkeerd had."

Watch on YouTube

De boodschap is duidelijk: berichten sturen en lezen tijdens het rijden is levensgevaarlijk. Leg je telefoon weg als je in de auto stapt en verstuur geen bericht naar iemand waarvan je weet dat hij of zij aan het rijden is.

Ben je geschrokken van het verhaal van Liz? Betrap jij jezelf of een ander er weleens op dat er op de telefoon gekeken wordt tijdens het rijden?

Bron beeld: youtube