Lifestyle

7x handige hoorcollege tips

Op het hbo en op de universiteit moet je regelmatig hoorcolleges volgen. Voor de meeste studenten zijn hoorcolleges niet hun meest favoriete ding. Het is saai en zinloos dus blijf je liever thuis. Saai is het misschien soms wel, maar zinloos zeker niet. Als je goed oplet tijdens het hoorcollege kan dat je dat thuis uren leerwerk besparen. Girlscene heeft wat handige hoorcollege tips voor je.

1. Maak notities
Je denkt misschien dat je alles wel kunt onthouden wat er wordt verteld tijdens het hoorcollege, maar even later ben je het allemaal weer vergeten. Het is dus belangrijk dat je notities maakt. Noteer duidelijk om welk hoorcollege het gaat en gebruik verschillende kleuren voor meer overzicht. Let op dat je niet letterlijk opschrijft wat er op de sheets staat, maar schrijf vooral de extra informatie op die de docent vertelt.

Als je het handig vindt kun je ook je laptop gebruiken. Typen gaat vaak sneller dan schrijven. Zorg wel dat je het internet uitschakelt, want dat heb je niet nodig om aantekeningen te maken en het kan je alleen maar afleiden.

Je kunt natuurlijk de aantekeningen van een andere student gebruiken om te leren, maar dit is veel minder effectief. Door je eigen aantekeningen te gebruiken heb je opgeschreven wat je nog niet wist en snap je een paar weken later ook nog wat je ermee hebt bedoeld. 

2. Maak een samenvatting
Niet iedereen lukt het om te luisteren en tegelijkertijd aantekeningen te maken. Als je het handiger vindt kun je ook direct na afloop van het hoorcollege een samenvatting maken aan de hand van de sheets. Zorg wel dat je het direct doet, als je te lang wacht weet je waarschijnlijk niet meer wat je precies wilde noteren.

3. Bereid je hoorcollege voor
Je weet vaak van tevoren welke onderwerpen er worden behandeld tijdens het hoorcollege en in welke boeken je het kunt vinden. Je hoeft de stof natuurlijk nog niet volledig te beheersen, maar het is wel handig dat je al wat van het onderwerp weet voordat je naar het hoorcollege gaat. Met een korte voorbereiding blijft de informatie tijdens het hoorcollege veel beter hangen. 

4. Stel vragen
Als je het niet begrijpt kun je gerust een vraag stellen. Het gebeurt misschien niet zo vaak, maar het is echt niet raar. Zo heb je direct duidelijkheid en hoef je het later niet zelf op te zoeken. Als je niet de mogelijkheid hebt om vragen in het algemeen te stellen kun je het de docent ook na het hoorcollege vragen.

5. Smartphone weg
Je smartphone heb je niet nodig tijdens een hoorcollege, deze kun je dus beter in je tas laten. Als je eenmaal Facebook, Instagram en WhatsApp aan het checken bent is het lastig om je weer op de lesstof te concentreren.

6. Blijf niet thuis
De belangrijkste tip van allemaal. Het is misschien verleidelijk om je op maandagochtend nog een keer om te draaien in plaats van naar college te gaan. Je kunt het hoorcollege misschien wel terugkijken, maar dit is veel minder effectief. Als je een keer niet kunt of je bent ziek, dan is het fijn dat er een oplossing is, maar maak er geen gewoonte van.

7. Ga vooraan zitten
Het is misschien gezellig om met je vrienden op de achterste rij in de collegezaal te zitten, maar dan kun je beter in de kantine afspreken. Je gaat naar een hoorcollege om iets te leren en niet omdat het moet. Vaak zitten achterin ook andere studenten die liever zo min mogelijk van de lesstof meekrijgen en niets is vervelender dan andere studenten die door de les praten terwijl jij komt om iets te leren.

Heb jij nog goede tips om meer uit de hoorcolleges te halen?

Beeld: thinkstockphotos