Food

De lekkerste last minute Sinterklaas recepten

Help! Het is vanavond pakjesavond. Je familie komt langs en je bent helemaal vergeten iets lekkers te maken. Sinterklaas zonder pepernoten, banketletters en speculaas is niet compleet! Warme chocolademelk met slagroom erbij en je bent helemaal klaar voor sinterklaasavond. Girlscene heeft de snelste sinterklaas recepten voor je op een rijtje gezet.

Je hebt nog 2 uur de tijd inclusief naar de supermarkt gaan:

 Banketletter
Wat heb je nodig?
– 6 plakjes bladerdeeg
– 300 gram amandelspijs (dit kun je kant-en-klaar kopen in de supermarkt)
– 1 losgeklopt ei

Aan de slag!
– Verwarm de oven voor op 200 graden
– Ontdooi het bladerdeeg
– Klop het ei
– Meng de helft van het ei met het amandelspijs
– Leg de bladerdeegplakjes achter elkaar, zorg ervoor dat ze ongeveer 1 centimeter overlappen
– Verdeel het amandelspijs over het deeg
– Rol het amandelspijs in het bladerdeeg en druk het goed aan
– Leg de banketletter in de vorm van de letter S (Of een andere letter natuurlijk)
– Bestrijk de andere helft van het losgeklopte ei over je banketletter
– Bak je banketletter ongeveer 25 minuten in de oven
– Als je het leuk vindt kun je de letter versieren met gesmolten chocolade en amandelschaafsel

Speculaas cupcakes 
Wat heb je nodig?
(Voor 12 cupcakes) 
– 125 gram boter
– 125 gram donkere basterdsuiker
– 1 zakje vanillesuiker
– 2 eieren
– 3 eetlepels melk
– 125 gram zelfrijzend bakmeel
– 1,5 eetlepel speculaaskruiden

Aan de slag!
– Verwarm de oven voor op 200 graden
– Klop de boter, basterdsuiker en vanillesuiker tot een glad mengsel
– Klop één voor één de eieren door het beslag
– Doe de melk, het bakmeel en de speculaaskruiden bij het mengsel en mix het nog 2 minuten
– Schep het beslag in de cakevormpjes en zet ze ongeveer een kwartier in de oven. Check of je cupcakes gaar zijn door er een satéprikker in te steken. Als de satéprikker er droog uit komt zijn je cupcakes klaar
– Je kunt de cupcakes als ze afgekoeld zijn versieren met gesmolten chocola

Mandarijn-speculaastaart
Wat heb je nodig?
– Rasp van 2 mandarijnenschillen
– 200 gram kwark
– 200 gram roomkaas
– 250 ml slagroom
– 75 gram witte basterdsuiker
– 200 gram speculaas
– 60 gram boter
– Pepernoten om te decoreren

Aan de slag!
– Verkruimel de speculaasjes, hier kun je het beste een keukenmachine voor gebruiken.
– Smelt de boter in een pannetje en roer de koekkruimels erdoor
– Doe het mengsel in een ingevette springvorm en druk het aan met de bolle kant van een lepel. Zet de taartbodem in de koelkast.
– Meng ondertussen de kwark, roomkaas, basterdsuiker en de rasp van de mandarijn door elkaar.
– Klop de slagroom.
– Schep de slagroom door het kwarkmengsel.
– Verdeel dit mengsel over de koekbodem en zet het ongeveer 1,5 uur in de koelkast.
– Decoreer je taart met pepernoten voordat je het serveert.


Komen je gasten ook eten, maar heb je niets voorbereid? Geen paniek. Met deze recepten heb jij binnen no time een origineel sinterklaasmenu op tafel staan.

Speculaas pannenkoeken
Wat heb je nodig? (Voor 3 personen)
– 500 gram bloem
– 4 eieren
– 250 gram speculaasjes
– 500 ml melk
– Boter

Aan de slag!
– Verkruimel de speculaaskoeken en meng ze met de bloem
– Voeg de melk en eieren toe en mix het tot een glad beslag
– Verwarm een beetje boter in een koekenpan
– Doe een grote lepel beslag in de pan en verdeel het beslag over de pan.
– Bak je pannenkoek aan beide kanten lichtbruin.

Pepernoten tiramisu
Wat heb je nodig?
– 100 ml mascarpone
– 20 gram suiker
– 100 ml vanillevla
– 100 ml kwark
– 200 ml sterke afgekoelde koffie
– 50 ml Tia Maria
– Een zak pepernoten
– Cacao (een klein beetje voor de garnering)
– Een stukje pure chocola (voor de garnering)

Aan de slag!
– Meng de afgekoelde koffie met de Tia Maria en leg hier de pepernoten in. Laat wat pepernoten apart voor de garnering.
– Meng de mascarpone met de suiker.
– Als het goed gemengd is kun je de vla en kwark ook toevoegen
– Pak vier glazen en begin met een laag pepernoten in ieder glas. Verdeel de helft van de mascarpone over de glazen.
– Verdeel de rest van de pepernoten over de glazen en sluit af met de rest van het mascarponemengsel. 
– Laat de tiramisu minstens één uur in de koelkast opstijven.
– Garneer je tiramisu met cacao, stukjes pepernoot en stukjes pure chocola.

Heb je nog maar een kwartier tijd om in de keuken te staan?

Speculaas taartje
Wat heb je nodig?
(Voor 4 personen)
– 12 speculaasjes
– 2 eetlepels chocoladehagel
– 250 gram mascarpone
– 1 eetlepel sinaasappellikeur
– 150 gram frambozen
– 1 limoen

Aan de slag!
– Meng de mascarpone met de sinaasappellikeur
– Maak de schil van de limoen goed schoon en rasp de schil van de limoen eraf
– Roer de rasp, de frambozen en de chocoladehagel door het mengsel
– Leg op ieder bordje een speculaasje en verdeel de helft van het mengsel over de speculaasjes
– Leg op het mascarponemengsel weer een speculaasje en verdeel hierover de rest van het mascarponemengsel. Sluit af met een speculaasje en je taartje is klaar om te serveren!

Ben jij al helemaal klaar voor sinterklaasavond? 

Bron: Albert Heijn, chickslovefood, volrecepten

Beeld: thinkstockphotos