Lifestyle

Wow: Girlscene lezeres geeft boek uit

Schrijven vond ze vanaf jonge leeftijd al geweldig om te doen. Ze schreef hele schriftjes vol met bijpassende, kleurrijke tekeningen. Verhalen schrijven bleef altijd een hobby voor Anouk Hoefmans en groeide uit tot een passie. In augustus 2013 deed ze voor het eerst mee aan een schrijfwedstrijd. Deze Girlscene-lezeres mocht haar eerste boek uitgeven: Control Alt Liefde.  

‘In april 2013 deed ik mee aan (Camp) NaNoWriMo, een initiatief waarbij duizenden mensen van over de hele wereld meedoen en binnen een maand een verhaal van 50.000 woorden schrijven. Hier probeer ik elke november aan mee te doen en één of twee keer in de zomer. In die maand in april schreef ik Control Alt Liefde, een chicklit over een meisje dat haar ex niet kan loslaten en hem gaat manipuleren via haar werk bij een datingbureau. Ik had nog nooit professionele feedback gehad op mijn verhalen, ik was vooral nieuwsgierig wat anderen van mijn schrijfstijl zouden vinden. Ik had dan ook nooit verwacht dat ik de schrijfwedstrijd zou winnen!  

Toen ik de leeftijd had om te internetten ging ik van de kleurrijke schriftjes over naar het typen van mijn verhalen. Deze postte ik online op verschillende fora. In totaal heb ik vijf van mijn verhalen op het forum van Girlscene gepost. Het schrijven op een forum heb ik altijd als erg prettig ervaren. Je krijgt gelijk kritische reacties van lezers, erg leerzaam. Daarnaast is het heel motiverend als je positieve reacties krijgt, dan krijg je weer frisse zin om verder te schrijven.  

Do's en don'ts
Echte do’s en don’ts kan ik niet echt geven, daar heb ik zelf nog te weinig ervaring voor. Ik kan wel proberen om een paar tips te geven die voor mij werken.  

– Het klinkt cliché, maar clichés zijn er natuurlijk ook omdat ze waar zijn: oefening baart kunst! Probeer verschillende genres uit en kijk waar jij je het fijnste bij voelt. Daarnaast zou ik zeker aanraden om mee te doen met NaNoWriMo, dat is voor mij een goede stok achter de deur om veel te schrijven!  

– Maak een bord op Pinterest over je verhaal. Ik vind het fijn om zo van tevoren een sfeerbeeld te krijgen. Als je dan geen inspiratie meer hebt tijdens het schrijven kan het bord ook weer helpen om nieuwe inspiratie en motivatie te krijgen.  

– Werk je verhaallijn en personages uit. De verhaallijn werk ik zelf uit door een tijdlijn te maken waar ik de verschillende gebeurtenissen op volgorde zet en een klein beetje uitwerk. Voor de personages zoek ik afbeeldingen (ook via Pinterest), een naam (vaak via sites voor babynamen) en ik vul een vragenlijst in zodat ik ze beter leer kennen. Ik ben zelf nog aan het stoeien met het neerzetten van sterke personages.  

– Post je verhaal in delen op een forum. Zo krijg je tips waar je je voordeel mee kunt doen en kun je snel groeien als schrijfster.  

– Schrijf alsof niemand het ooit te lezen krijgt. Mijn ervaring is dat het dan nog beter gaat en dat je meer durft!  

Op dit moment ben ik zelf bezig met een nieuwe roman. Als dat verhaal af is en ik er tevreden over ben wil ik hem gaan opsturen naar een uitgeverij. Ik weet dat de kans heel klein is dat ik een contract krijg, maar ik ga mijn best doen. Ik herinner mezelf er altijd aan dat J.K. Rowling ook een aantal keer is afgewezen.’ 

Meer informatie over Anouk en Control Alt Liefde (€14,95) kun je vinden op: http://anoukhoefmans.nl/ 

Het boek is te koop via http://mijnchicklit.nl/, www.bol.com en een aantal plaatselijke winkels. Je kunt hem ook toevoegen aan je to-read lijst op Goodreads!   

Lijkt het jou leuk om een boek te schrijven? 

Beeld: Thinkstockphotos

Must reads 👀