Lifestyle

10 tips hoe jij perfectionisme loslaat

Geef jij liever in een project het werk niet uit handen? Hang jij alles wat scheef hangt recht? Ga jij niet de deur uit zonder er tip top uit te zien? Dit zijn allemaal voorbeelden van perfectionisme. Je wilt te graag alles zo goed mogelijk doen en geen enkel steekje laten vallen. Het kan soms lastig zijn dit los te laten. Girlscene geeft 10 tips en vertelt daarbij hoe jij je perfectionisme af en toe iets beter aan de kant kan schuiven.


Bron: Thinkstockphotos

Onthoud wel dat perfectionisme ook goede eigenschappen heeft. Bijvoorbeeld op je werk of op je individuele opdrachten van school. Je levert deze opdrachten zo perfect mogelijk aan en geeft alles wat je hebt. Jij zet je misschien voor 110 procent in, waar anderen 90 procent geven. Ook kun jij mensen aansporen en het beste uit hen halen.

Soms is het wel fijn je perfectionisme proberen los te laten. Voor je gevoel kan het namelijk zo zijn dat jij nooit aan alle verwachtingen voldoet. Ook kan perfectionisme leiden tot faalangst en daardoor voel jij je erg onzeker.

1. Je bent zoals je bent
Iedereen is zichzelf en iedereen is geboren als zichzelf. Je bent wie je bent en dit is prima. Je zou toch je hele leven met jezelf moeten dealen. Je bent misschien niet de slimste of de beste, maar onthoud ook dat je zeker niet de domste of slechtste bent. Nobody’s perfect! Iedereen maakt fouten en jij ook.

2. Kijk naar wat je wel bereikt hebt
Het besef hiervan is er vaak niet, maar kijk naar de dingen die je wel hebt bereikt. Je hebt namelijk veel meer bereikt dan je beseft. Is het niet in school, dan is het wel in een bepaalde sport of misschien wel de vele vriendinnen die je hebt. Hier mag je best trots op zijn. Als jij je meer concentreert op de dingen die je wel goed doet en minder op de dingen die je niet goed doet, dan neemt je gevoel om perfect te willen zijn af. Stop met het vergelijken van jouw ideaalbeeld en begin te waarderen wie jij bent.

3. Vergelijk jezelf niet met een ander 
Iedereen doet dit onbewust toch wel, want er is gewoon veel concurrentie op de wereld.  Op je werk, sportschool, buiten op straat, school, vriendinnen et cetera. Vergelijk jezelf met jezelf en niet met een ander. Het gras is echt niet groener aan de overkant. Iedereen heeft zijn issues en iedereen heeft zijn onzekerheden. Jezelf vergelijken met een ander zal je alleen maar onzekerder en ongelukkig maken.

4. Elk resultaat is een goed resultaat
Van elk resultaat leer je. Ook een resultaat dat misschien niet goed is. Hiervan leer je ook en zal je uiteindelijk alleen maar groeien. Als jij je inzet kom je vanzelf waar je wilt staan en hiervoor moet je soms vallen en weer opstaan. Je kon ook niet in een keer je veters strikken…

5. Zonder mislukking geen succes
Mensen die nu aan de top staan, hebben ook vaak teleurstellende resultaten geboekt en hiervan ook zeker van gebaald. Als jij opgeeft of nooit iets probeert of initiatief toont, dan kom je nooit bij de top.


Bron: Thinkstockphotos

6. Een inzet van 200 procent bestaat niet echt
‘Je zet je dit keer niet voor honderd procent in, maar voor tweehonderd procent’. Dit wordt gezegd, maar dit is gewoon onmogelijk. Een auto kan ook niet harder dan de maximale snelheid. Vroeg of laat zal jij instorten als jij je te hard inzet. Zo wordt de kans op een quarter-life-crisis groter. In de sportschool stort je ook in als je te fanatiek begint.

7. Waarom perfect?
Waarom wil je eigenlijk perfect zijn? Heb je jezelf deze vraag wel eens gesteld? Op deze manier zou jij je beter voelen? Maar waarom voelt perfectionisme dan niet fijn en vaak zo verlammend en onzeker… Wat heeft het voor zin je goed te voelen als de weg naar perfectionisme niet goed voelt?

8. Niemand verwacht dat iemand perfect is
De mensen die dit wel van je verwachten zitten in hetzelfde schuitje, omdat ze perfectionisme ook van zichzelf verwachten. Fouten maken is toch menselijk? Als iemand anders fouten maakt ben je daar toch ook snel overheen? Waarom dan niet bij jezelf? Daar is hij weer: Nobody’s perfect. 

9. Accepteer complimenten
Sta stil bij successen en complimenten die je van iemand krijgt.  Ook mag je jezelf af en toe een compliment geven. Jij hebt bijvoorbeeld toch dat moeilijke tentamen gehaald met een voldoende, boven je verwachtingen. Ook als het geen tien is mag je trots zijn. Beloon jezelf ook. Stel bijvoorbeeld een doel en als je dit behaald hebt mag je jezelf en je vriendinnen trakteren op taart.

10. Blijf realistisch
Is de wereld perfect? Er ligt geen enkel steentje in de straat precies recht. Geen enkel mens is helemaal perfect. Ook supermodellen niet en ook Hollywoodsterren niet. Je kan tegen de realiteit vechten, maar deze wedstrijd zal je nooit winnen. Perfectionisme is wensen dat de realiteit een illusie is.

Onthoud één ding: in imperfectie zit schoonheid. De toren van Pisa zou echt niet zo bijzonder zijn als hij recht was. Als alles perfect zou zijn, zou alles en iedereen er precies hetzelfde uitzien. Dat is toch saai?

Ben jij een perfectionist? En herken jij jezelf in deze situaties en tips?