News

Binnenkort het einde van de OV-chipkaart?

We zijn er nog maar net aan gewend (met veel tegenzin, dat wel) of de OV-chipkaart gaat misschien alweer in de prullenbak. De Tweede Kamer is op zoek naar alternatieven voor het systeem. Wat de meeste reizigers al vanaf het begin vinden, is nu ook tot de Kamerleden doorgedrongen: reizen moet makkelijker en klantvriendelijker. Is het einde van de OV-chipkaart in zicht? 

Ontevreden
Sinds juli dit jaar hebben we gedag gezegd tegen de vertrouwde papieren treinkaartjes. Nu moet je een OV-chipkaart hebben om te kunnen reizen of €1 extra betalen voor een kaartje met een chip. De verandering heeft veel teweeg gebracht. Als je op een station om je heen kijkt, dan zie je veel verwarring. Oudere mensen weten niet hoe de OV-chipkaart werkt, toeristen snappen er al helemaal niks van en zelf moet je er ook constant op letten dat je niet vergeet in- en uit te checken. De meeste reizigers zijn ontevreden over de OV-chipkaart.

Klachten
Het is dus niet gek dat er veel klachten binnenkomen over de OV-chipkaart. Binnen drie maanden kwamen 2400 klachten binnen bij het meldpunt Einde Treinkaartje. Mensen vinden het reizen met de trein niet alleen te ingewikkeld, maar ook te duur geworden. Zo moet je bijvoorbeeld een tegoed van €20 op de kaart hebben staan om te kunnen reizen. 

Onding
Wat veel reizigers vinden, is nu ook bereikt bij de Tweede Kamer. "We moeten af van die klantonvriendelijke kaart", zegt VVD-Kamerlid Betty de Boer. Regeringspartij VVD en partijen CDA, D66, PVV en ChristenUnie willen van de OV-chipkaart af. De PVV is al helemaal ontevreden over de kaart: "Die chipkaart is een onding met gebreken", zegt Kamerlid Barry Madlener. "Er moet een alternatief komen. En we willen het gewone treinkaartje terug."

Alternatief
De NS is al bezig om alternatieven te testen, maar dat gaat volgens Kamerlid De Boer niet snel genoeg: "Ophouden met testen. Ik wil dat vóór 1 juli een vernieuwd systeem voor reizen in het openbaar vervoer is uitgerold". Alternatieven op de OV-chipkaart zouden een bankpas of een app kunnen zijn, zei ze in het NOS Radio 1 Journaal. Ze wil bijvoorbeeld dat mensen pas achteraf hoeven betalen en ze vindt ook dat mensen per reis maar één keer moeten in- en uitchecken. 

Morgen praat de Kamer over de OV-chipkaart.

Wat vind jij van de OV-chipkaart: ben je ook ontevreden of heb je er geen last van? Hoop je dat er een alternatief op de OV-chipkaart komt? Lijkt het je handig om met een app of bankpas te reizen? 

Bron: ad, nos, telegraaf