Lifestyle

Vier je geen Sinterklaas? Zo heb je toch nog een leuke avond!

Het is vijf december; de dag dat Sinterklaas weer veel cadeautjes bezorgt. Vroeger was het misschien één van de spannendste dagen van het jaar, maar nu kan het zomaar zijn dat je vanavond geen plannen hebt. Dat is stiekem toch een beetje saai.. Om van 5 december toch nog een dag te maken om te herinneren, zet Girlscene een aantal tips op een rij van alternatieve dingen om te doen op Sinterklaasavond. 

Cadeautjesspelletje
Je bent vast niet de enige die geen plannen heeft op Sinterklaasavond. Nodig een aantal vrienden uit bij jou thuis of vraag of je ouders en broertjes/zusjes 's avonds iets willen doen. Maak er alsnog een Sinterklaasachtige avond van door het cadeautjesspelletje te spelen. We horen jullie al denken: "Maar ik heb toch helemaal geen tijd om cadeautjes te kopen?" Dat klopt, maar je kunt ook gewoon wat spullen uit je kamer uitzoeken die je niet (meer) gebruikt. Als je toevallig nog langs een Action, Zeeman of Blokker komt dan kun je ook altijd even snel binnenwippen om wat goedkope cadeautjes te scoren. Onthoud dat het niet om de cadeaus gaat, maar om de gezelligheid!

Om het uitwisselen van de cadeaus tot een leuke activiteit te maken, spelen jullie het cadeautjesspelletje. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een dobbelsteen. Ga allemaal rondom een tafel zitten en leg alle cadeautjes op een stapel. Zet de timer op het aantal minuten dat jullie het spel willen spelen (20 minuten is voldoende) en dobbel om de beurt. Het aantal ogen dat je gooit heeft een betekenis: 

1 pak een cadeau van iemand anders en wissel het met je eigen cadeau 
2 geef je cadeau door naar rechts
3 wissel twee cadeautjes van twee anderen
4 pak het cadeau van iemand twee plaatsen naast je
5 schuif allemaal een plaats op naar rechts maar laat je cadeautjes liggen
6 pak nog een cadeau van de stapel of bij een ander

De cadeautjes die je in je bezit hebt als de timer af gaat, mag je houden! 

Films kijken
Het is misschien afgezaagd, maar je verveelt je in ieder geval niet: kijk een stapel dvd's! Er zijn vast nog genoeg films die je op je watchlist hebt staan en vanavond kun je ze eindelijk kijken. Een filmavond is natuurlijk niet compleet zonder lekkere snacks en een pot thee. Steek kaarsen aan om het extra gezellig te maken. 
Ben je inspiratieloos en weet je niet welke films je moet kijken? In dit en dit artikel staan genoeg (meiden)films op een rij die je gezien moet hebben. 

Chocoladelettertest
Het perfecte excuus om ongegeneerd veel chocola te eten: doe de chocoladelettertest! Het is natuurlijk súper belangrijk dat je weet welk merk de beste chocoladeletter heeft en hoe kun je dat nu beter weten dan door het zelf te testen? Ga langs de supermarkt en sla chocoladeletters van verschillende merken in. Zet als je thuis bent een pot thee om de chocoladesmaak weg te kunnen spoelen en het testen kan beginnen! Vraag een vriend(in) of je broer/zus om te helpen testen. Al het chocola krijg je toch niet op ;-). 

Zet ouderwetse Sinterklaasliedjes op
Maak er een nostalgische avond van door Sinterklaasliedjes op te zetten die je vroeger altijd luisterde. Zo krijg je dat magische gevoel dat je bij Sinterklaas had weer terug. Om de avond compleet te maken kun je er fotoboeken van vroeger bij pakken. Om alvast in de stemming te komen: 

Watch on YouTube

Speel bordspelletjes
Dat je Sinterklaas niet viert, betekent niet dat je geen gezellige familieavond kunt hebben. Waarschijnlijk doen jullie veel te weinig met elkaar, dus het is juist mooi dat jullie eens een avond met het hele gezin hebben. Pak alle bordspelletjes van zolder en maak er een spelletjesavond van! Ganzenbord, Cluedo, Risk… Gezelligheid gegarandeerd! 

Maak een wandeling
Op 5 december hangt er altijd een speciale sfeer in Nederland. Een sfeer van gezelligheid. Trek goede schoenen aan en maak een wandeling door de buurt. Gluur stiekem naar binnen om te kijken hoe andere gezinnen deze avond vieren. Neem de omgeving goed in je op: de lichtjes, de gezelligheid, de vrolijke mensen… Sluit de wandeling af met een kopje warme chocolademelk in een knus café. 

Bak kruidnoten
Kruidnoten van Bolletje zijn lekker, maar zelfgemaakte kruidnoten al helemaal! Bovendien heb je vanavond genoeg tijd om de keukenprinses uit te hangen. Je moet (waarschijnlijk) nog wel even langs de supermarkt om alle ingrediënten in huis te halen, maar dan heb je vanavond tenminste wel iets om te snoepen. Zo maak je die overheerlijke kruidnoten: 

Benodigdheden:
250 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram donkere basterdsuiker
100 gram zachte boter
2 eetlepels speculaaskruiden
3 eetlepels melk

Dit moet je doen:
1. Verwarm eerst de oven voor op 150 graden.
2. Vet een bakplaat in met boter, of leg bakpapier op een bakplaat.
3. Zeef het bakmeel boven een kom en maak in het midden een kuiltje. In het kuiltje voeg je de suiker, boter, speculaaskruiden en de melk toe. Kneed en verkruimel het deeg met je handen (maak je handen een beetje vochtig, zodat het deeg niet aan je handen kleeft.)
4. Maak kleine balletjes van het deeg en leg deze op de bakplaat. Laat ze ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven garen.

Zet de bloemetjes buiten
Het is niet alleen Sinterklaasavond, maar ook vrijdagavond! Binnen zitten in je uppie is dus nergens voor nodig, er is genoeg te doen in de stad. Trek je mooiste outfit aan en maak het nachtleven onveilig. Zo heb je gegarandeerd een leuke (spannende?) avond! 

Wat ga jij doen vanavond? 

Bron beeld: thinkstockphotos