Lifestyle

Met déze 7 tips ben je niet meer bang voor de tandarts

bang-voor-tandarts

Help! Het is weer zover. Je hebt een afspraak bij de tandarts. Na tien minuten je tanden gepoetst te hebben zit je zenuwachtig in de wachtkamer. Zou je een gaatje hebben? Het is telkens weer spannend om naar de tandarts te gaan. Je bent zeker niet de enige liever onder deze afspraakjes uit komt. Met deze tips hoef je voortaan niet meer bang te zijn voor de tandarts.  

1. Geef aan dat je bang bent

Tandartsen krijgen iedere dag te maken met mensen die het spannend vinden. Zij weten precies hoe ze angstige mensen gerust moeten stellen. Maar natuurlijk moeten ze wel weten dat je bang bent. Als je aangeeft dat je het spannend vindt kan je tandarts hier rekening mee houden en proberen je gerust te stellen.

2. Vraag wat je tandarts gaat doen

Vraag je tandarts of hij wil vertellen wat hij gaat doen en of het pijnlijk is. Zo ben je voorbereid op wat er komt. Vaak word je door de geluiden en enge apparaten bang, maar het kan ook zijn dat het helemaal geen pijn doet. Angst ontstaat vaak doordat je niet precies weet wat er komen gaat en of het pijn gaat doen. Als je tandarts aangeeft dat het niet pijnlijk is hoef je dus niet bang te zijn.

Als je bang bent voor de pijn kun je vragen om verdoving. Zo voel je niets van de behandeling en hoef je niet bang te zijn. Overleg met je tandarts of verdoving nodig is, want in sommige gevallen heb je meer last van de verdoving dan van de behandeling.

3. Stel het niet uit

Veel angstige mensen hebben de neiging het tandartsbezoek uit te stellen. Het is natuurlijk niet het meest leuke afspraakje van het jaar. Stel het niet uit, want voordat je het weet ben je twee jaar niet bij de tandarts geweest en is het nog veel moeilijker om er naartoe te gaan. Ook is het belangrijk om ieder half jaar een bezoekje te brengen aan je tandarts, zodat je er op tijd bij bent wanneer je een gaatje hebt. Als je er niets aan laat doen maak je het alleen maar erger en zullen de behandelingen er ook niet leuker op worden.

Maak direct een nieuwe afspraak voor over een half jaar. Vaak gebruik je als excuus dat je niet kunt plannen of je over een half jaar tijd hebt, maar een afspraak kun je altijd verplaatsen. Zo kun je het tandartsbezoek in ieder geval niet uitstellen en moet je wel ieder half jaar naar de tandarts.

4. Luister niet naar enge verhalen

Als het woord tandarts in een gesprek valt, komen er altijd horrorverhalen naar boven. De boor die vastzat in een kies en vreselijke verhalen over het trekken van verstandskiezen. Dit betekent natuurlijk niet dat dit iedereen overkomt. De verhalen van mensen waarbij het wel goed ging worden vaak vergeten. Je maakt jezelf alleen maar bang door de enge verhalen en vaak is het nergens voor nodig, want het gaat vrijwel altijd goed.

5. Voorkomen is beter dan genezen

Zorg dat je je tanden goed verzorgd. Poets je tanden iedere dag minimaal twee keer en floss regelmatig. Probeer frisdrank en snoep zoveel mogelijk te vermijden. Als je goed voor je gebit zorgt is er waarschijnlijk niets om bang voor te zijn als je naar de tandarts moet.

Lees ook:
Heb je last van vliegangst? Déze TikTok-hack kan je daarbij helpen!

6. Angsttandarts

Als je echt heel erg bang bent en niets helpt, ga dan op zoek naar een tandarts die gespecialiseerd is in angstige patiënten. Zij hebben dagelijks te maken met extreem angstige patiënten en weten nog beter hoe ze daar mee om moeten gaan. Zij hebben allerlei methodes om de behandeling voor jou zo fijn mogelijk te maken.

7. Wees voorbereid

Zorg dat je weet wat je te wachten staat. Als je verstandskiezen bijvoorbeeld getrokken moeten worden is het fijn dat je van tevoren weet hoe de behandeling gaat en hoelang je pijn zult hebben. Lees in dit artikel de beste tips om je voor te bereiden op het trekken van je verstandskiezen.

Beeld: pinterest

Must reads 👀