Real life

Girls Issues: Faalangst

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij geven raad. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Die tijd is voorbij met het advies van Girlscene. Vandaag een meisje die enorm last heeft van faalangst.

Hey Girlscene!

Ik zit een beetje met het probleem faalangst en ik weet dat meer mensen hier heel erg last van hebben. Ik heb het dan niet echt over sociale faalangst, maar faalangst in cijfers op school. Ik zit nu in 3 vwo en dat is best een lastig jaar. Veel leraren zeggen als je dit jaar red dan kun je dit niveau aan, maar ik ben daarom sinds dit jaar zo bang voor mijn cijfers! Als ik een cijfer moet terugkrijgen word ik gewoon misselijk van de zenuwen en als ik dan een onvoldoende heb word ik nogal depri. Ik wil dit gevoel echt niet meer… Ik wil zo graag vwo halen maar ben bang dat ik dadelijk veel te veel onvoldoendes heb terwijl het nu nog goed gaat. Wat kan ik hier tegen doen?

Liefs, Anoniem


Bron: Thinkstockphotos

Lieve anoniem,

We kunnen begrijpen dat je hiermee zit en hopen dan ook dat je iets met de volgende tips kunt!

Het is logisch dat je een bepaalde druk voelt als je leraar zo’n opmerking maakt. Bekijk dit van de positieve kant, deze opmerking doet jou wat en dit betekent dat je serieus met je studie omgaat. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de angst om te falen groter en groter wordt.

Het is belangrijk om te relativeren, dit is lastig maar zeker het proberen waard. De wereld vergaat niet als je een onvoldoende haalt en je toch je best gedaan hebt. Je kunt simpelweg niet meer dan je best doen, als je van jezelf weet dat je alles gegeven hebt.

Vermijd de groepjes die voor de toets nog de hele stof met elkaar doornemen en in paniek vragen aan elkaar stellen. Niemand zegt dat zij het wel weten en het kan je soms super erg verwarren terwijl jij je juist zo goed hebt voorbereid.

Begin niet te laat met studeren… Uitstellen en ontwijkend gedrag komt vaak voor, maar met faalangst is het niet slim om dit te doen. Hak je leerstof in stukjes en verdeel dit over de dagen. Heb je een vriendin of vriend waarvan je weet dat ze ook serieus bezig zijn met school? Vraag degene of jullie een keertje samen de stof door kunnen nemen. Dit geeft vaak een vertrouwd gevoel.

Ook willen we je meegeven om deze faalangst bij je leraren aan te geven. Zo zijn ze op de hoogte hiervan en kunnen ze jou misschien ook tips geven of extra aandacht.

De Girlscene-redactie hoopt dat je hiermee je weg vindt en dit probleem snel is opgelost!

Liefs,

Girlscene

Heb jij een Girls Issue? Mail dan naar info@girlscene.nl.  

Must reads 👀