News

Is Pippi Langkous racistisch?

Keek jij als kind ook altijd naar Pippi Langkous? Het roodharige meisje blijkt nu hartstikke racistisch te zijn. Althans, dat vindt Zweedse zender SVT, want zij hebben bepaalde scènes uit de serie geknipt. De vernieuwde versie heeft behoorlijk wat ophef veroorzaakt. Is het goed van de Zweedse zender of is het de zoveelste traditie die racistisch wordt genoemd? 


Bron

Al jaren wordt Pippi Langkous uitgezonden. Grote kans dat jij het als kind hebt gekeken en dat jouw eigen kinderen het later ook nog zullen kijken. Pippi Langkous is een tijdloze serie die een beetje bij onze cultuur hoort. Pippi Langkous wordt ook al jaren uitgezonden in Zweden (daar komt het roodharige meisje tenslotte vandaan), maar vanaf dit jaar zijn er wat dingen in de kinderserie gewijzigd. Alle racistische scènes zijn bewerkt of verwijderd. 

Waarom het meisje dan racitisch is? Pippi noemt haar vader in een aflevering 'negerkoning'. In de nieuwe versie is het zo geknipt dat ze haar vader alleen 'koning' noemt. De scène waarin Pippi haar ogen samenknijpt om zo te lijken op een Chinees meisje is verwijderd. 

De veranderingen in de serie veroorzaakt veel ophef. Tegenstanders vinden dat het werk van schrijfster Astrid Lindgren wordt aangetast. Volgens de Volkskrant spreken zij van geschiedsvervalsing en censuur. 

Pippi is niet het enige jeugdfiguur dat kritiek krijgt. Zwarte Piet ligt natuurlijk al een tijdje onder vuur (onlangs haalde speelgoedfabrikant Fisher-Price hem uit het assortiment), maar ook stripheld Kuifje kreeg vorig jaar een rechtszaak aan zijn broek vanwege een boek over zijn avonturen in Afrika. Zelfs de Smurfen krijgen nu kritiek, er zou een dictatuur zijn omdat de blauwe wezentjes gezamenlijk eten en er één leider is. 

De Zweedse zender heeft laten weten dat de verhalen van Pippi Langkous hetzelfde zijn gebleven.

Wat vind jij: is het goed dat de Zweedse zender de scènes heeft aangepast of is het zwaar overdreven? Ben je het met de tegenstanders eens dat te veel tradities nu racistisch worden genoemd? 

Bron: volkskrant, metro

Must reads 👀