Lifestyle

Studeren of werken?

Tentamenstress, saaie hoorcolleges en slecht georganiseerde roosters. Je bent het misschien soms meer dan zat. Toch zeggen ze dat studeren de mooiste tijd in je leven is. Zelf begrijp je dit misschien niet en kun je niet wachten om aan het werk te gaan. Als je eenmaal aan het werk bent verlang je weer naar de schoolbanken. Weet jij nog niet wat je het liefst doet? Girlscene zet de voordelen van werken en studeren op een rijtje.

Studeren

1. Vakanties
Misschien besef je het nu nog niet helemaal maar als je studeert heb je het luxe voor elkaar. Ieder jaar heb je ongeveer twaalf weken vakantie en als je geluk hebt zelfs nog meer. Als je eenmaal een baan hebt mag je van geluk spreken als je in de zomer drie weken aan een stuk vakantie hebt.

2. Studenten ov-kaart
Behalve dat het fijn is dat je niet hoeft te betalen als je naar je school gaat komt je studenten ov-kaart ook goed van pas in de vakantie en op vrije dagen. Zo kun je het uitgaansleven van Amsterdam eens ontdekken of een dagje shoppen plannen in Groningen zonder geld uit te geven aan het openbaar vervoer. Ook kunnen je vriendinnen die geen studenten ov-kaart hebben meereizen met korting.

3. Studentenvoordeel
Als student kun je vaak korting krijgen. Kijk bijvoorbeeld goed waar je als student korting krijgt op de aanschaf van een laptop of smartphone. Als student kun je iedere euro wel gebruiken, toch?

4. Nieuwe mensen
Als je begint aan een nieuwe studie ontmoet je veel mensen. En het zijn ook nog eens mensen die waarschijnlijk goed bij jou passen want jullie hebben (als het goed is) dezelfde interesses. Je kunt er niet alleen een leuke studententijd mee hebben, maar ze kunnen ook handig zijn in de toekomst voor het vinden van een leuke baan.

5. Het studentenleven
Ze zeggen vaak dat je studententijd de mooiste tijd van je leven is. Dus wie zit er op haar 22ste nou op te wachten om 40 uur per week te werken in plaats van te feesten en uit te slapen? We moeten ons hele leven nog werken. Tijd genoeg om nog een paar jaar te studeren toch? 


Bron

Werken

1. Geld
Na zo'n vier jaar studeren vind je het misschien wel tijd om zelf financieel afhankelijk te zijn van je ouders. Als je eenmaal werkt ben je niet langer financieel afhankelijk van je ouders en kun je lekker je eigen geld gaan verdienen. Als je een tijdje werkt kun je misschien je studentenkamer of oudershuis verruilen voor een huis helemaal voor jezelf of samen met je vriend.

2. Vrije tijd
Het ligt er natuurlijk aan wat voor werk je gaat doen, maar als je niet in de zorg gaat werken is de kans groot dat je in de weekenden ook eindelijk echt weekend hebt. Tijdens je studie moest je op zondag vaak studeren of je moest aan de bak voor een extra zakcentje. Ook in de avonduren moest je vaak thuis nog studeren. Als je werkt dan is vrij ook echt vrij. Mits je natuurlijk niet nog dingen moet voorbereiden als je in het onderwijs werkt of een vergadering moet voorbereiden.

3. Praktijkervaring
Tijdens je studie heb je misschien al wel wat ervaring opgedaan tijdens stages, maar meestal heb je nog niet zoveel praktijkervaring. Een werkgever zal jou niet snel kiezen als je dertig bent en behalve ervaring als cassière nog niets anders hebt gedaan.

4. Mogelijkheden
Na je studie zijn er natuurlijk super veel mogelijkheden qua werk! Je kunt gaan werken bij een groot bedrijf of gaat freelancen zodat je zelf kunt bepalen hoe je je tijd indeelt.

Wat kies jij? Ga jij het liefst zo snel mogelijk aan het werk of ga jij liever nog een paar jaar studeren?