Lifestyle

S.O.S Blaasontsteking

Blaasontsteking is vreselijk! Het doet mega pijn en je bent de hele dag niet van de wc af te slaan. In de avond val je zelfs in slaap op de wc en schrik je wakker van het branderige gevoel. Een afspraakje buiten de deur is echt een 'no go'! Veel meiden krijgen blaasontsteking rond de puberteit, maar dit kan ook zeker op andere leeftijden voorkomen. Girlscene's Vivian vertelt als ervaringsdeskundige alles over blaasontsteking en geeft tips! Zo weet jij hoe je deze stomme ontstekingen aanpakt.


Bron

 

Ik (Vivian) kan mijzelf zeker een ervaringsdeskundige noemen, aangezien ik al zeker 50 keer blaasontsteking heb gehad en hier voorlopig niet vanaf kom! Na deze 50 keer was ik er helemaal klaar mee en ben ik doorverwezen naar een uroloog. Ik had namelijk een 'abonnement' op de huisarts en heb ongeveer elke mogelijke antibiotica geslikt. 🙂 Uiteindelijk heb ik vaste medicijnen gekregen en gelukkig gaat het steeds beter en heb ik steeds minder vaak blaasontsteking. 

Mijn eerste blaasontsteking kreeg ik ongeveer rond mijn 14e. Ik weet nog goed dat ik er niets van begreep en zo'n drukkend en branderig gevoel had tijdens het plassen. De hele nacht heb ik toen huilend op de wc gezeten. De volgende dag vertelde ik dit aan mijn moeder en die zei dat we naar de huisarts moesten. Daar word je gevraagd in een potje te plassen. Ik kan je vertellen dat je na 50 keer steeds beter wordt in het mikken, hihi. Jawel, blaasontsteking kwam uit de uitslag. Je urine wordt daarna in het lab op kweek gezet en na een week of twee krijg je hier de totale uitslag over. 

Wat is een blaasontsteking precies? 
Het slijmvlies is bij een blaasontsteking ontstoken. Dit komt door verschillende bacteriën die in je blaas terecht zijn gekomen. Het klinkt gek, maar vaak zijn dit je eigen bacteriën in je lichaam die daar terechtkomen. Deze komen vaak vanuit je darmen terecht in je plasbuis. Deze bacteriën kunnen bij sommige vrouwen botsen met blaasontsteking als gevolg. Dit hoeft niet bij iedere vrouw zo te zijn, maar als dit wel het geval is heb je dikke pech. Blaasontsteking kun je ook krijgen na het vrijen, want ook tijdens het vrijen kunnen bacteriën in de plasbuis terecht komen. 

'Shit happens'. Bij vrouwen komt blaasontsteking vaker voor dan bij mannen. Dit heeft allemaal te maken met de lengte van de plasbuis. Deze is bij vrouwen veel korter dan bij mannen. 

Do's and Don'ts 
Er zijn natuurlijk middeltjes waarmee blaasontsteking beter voorkomen kan worden, maar als je er echt net zoals ik goed vatbaar voor bent dan kunnen deze middeltjes ook niet garanderen te werken. 

– Vitamine C en cranberry pillen slikken. Deze vitamines zijn goed voor de blaas. Daarbij is het bij de cranberry pillen belangrijk dat je cranberry concentraat pillen slikt. Deze zijn namelijk een stuk efficiënter en bevatten veel meer vitamines. 

– Drink genoeg water op een dag. Dit zorgt er namelijk ook voor dat je de blaas goed doorspoelt. Een fout die veel mensen maken is teveel water achter elkaar drinken. Als je een beginnende blaasontsteking hebt, dan kun je door goed te drinken deze soms ook 'wegspoelen'. 

– Houd je plas niet op! Dit is erg slecht voor je blaas, zeker als je vaak blaasontsteking hebt. Luister goed naar je lichaam en ga wanneer je moet. 

– Plas goed uit. Je kunt hiervoor een beetje voorover bukken en naar achteren, om dit zeker te weten. 

– Veeg van voren naar achteren en niet van achter naar voren. Op deze manier kun je voorkomen dat de bacteriën die uit je darmen komen terecht komen in je plasbuis. Deze garantie is er niet, maar het is in ieder geval slim om het zo te doen. 

– Plas je bloed? Dit is mij namelijk een paar keer overkomen… Ga dan meteen naar de huisarts! Als je blaasontsteking hebt tijdens je ongesteldheid en je ziet bloed, dan hoeft dit niet uit de plasbuis te komen. 

– De urine die je afgeeft bij de dokter kan het beste getest worden als het ochtendurine is. Let hier dus goed op. Kan je de urine niet meteen in de ochtend afleveren? Zet hem dan in de koelkast. 

– Draag katoenen ondergoed. Het liefst geen string, hiermee verhoog je namelijk de kans dat de darmbacteriën terecht komen in de plasbuis. Tijdens het slapen is het sowieso slim om gewoon ondergoed te dragen. 

– Let op je weerstand. Ik krijg bijvoorbeeld vaak blaasontsteking als ik moe ben en mijn weerstand slecht is. 

– Als je erg pijn in je buik en in je rug hebt tijdens blaasontsteking, dan kan het geen kwaad om een ontstekingsremmend middel zoals ibuprofen te nemen. 

– Loop nooit te lang met blaasontsteking door! Als je dit doet, dan verhoog je de kans op een nierbekkenontsteking. Geloof mij, dan ben je veel verder van huis en lig je rustig een nachtje in het ziekenhuis.

– Bij hoge koorts raadpleeg je ook meteen de huisarts. 

– Als je antibiotica krijgt van de dokter, slik deze kuur dan goed en zorgvuldig. De antibiotica slaat vaak na zo'n twee dagen goed aan. Na de antibioticakuur lever je nogmaals je urine in bij de dokter, om te controleren of de antibiotica goed heeft aangeslagen en de ontsteking écht weg is. 

– Sommige antibiotica kan de werking van de anticonceptie verstoren. Houd hier dus rekening mee en vrij altijd met een condoom! De kans dat je namelijk zwanger wordt kan groter zijn. 

– Pas ook op met alcohol en antibiotica. Vaak wordt er aangeraden dit niet met elkaar te combineren. 

Hebben jullie weleens blaasontsteking gehad? En hoe pakken jullie dit aan? 

Pin je inspiratie in Pinbook

Must reads 👀