Lifestyle

Sims 4: is het de moeite waard?

Een succesvolle carrière hebben, bakken met geld verdienen, een druk sociaal leven hebben en ook nog de knapste man aan de haak slaan… Dat is toch de droom van iedereen? In het echte leven heb je alles misschien (nog) niet voor elkaar, maar in de Sims leid je tenminste wel het perfecte leventje. Althans, als je de Sims niet speelde om het leven van je poppetje zuur te maken ;-). Inmiddels is Sims 4 (!) alweer uit en Girlscene's Emma heeft de game voor je getest. Is het spel de moeite waard of moet je het bij de voorgangers houden? 

Ik -Emma- ben opgegroeid met Sims. Ik speelde Sims 1 toen ik een jaar of acht was (oh the memories, we hebben de Sims 1 herinneringen in dit artikel voor je op een rij gezet) en nu ben ik op mijn 22ste nog steeds een diehard fan. Je bent nooit te oud voor de Sims, toch? Ik ben flink wat uren (lees: dagen) van mijn leven kwijtgeraakt aan het spelen van de voorgaande drie delen, maar ik vond het toch wel weer tijd voor een nieuw deel. Dolgelukkig was ik toen Sims 4 werd aangekondigd. Ik heb het nieuws rond het spel nauw in de gaten gehouden en de releasedatum groot omcirkeld in mijn agenda (ik zei toch dat ik diehard fan ben!). 

Toen ik het spel voor Girlscene mocht testen was mijn leven compleet. Ik heb het spel uitgebreid gespeeld en tegelijkertijd aantekeningen voor jullie gemaakt. Want is deze game nu de moeite waard of zijn de voorgaande edities toch leuker? Ik heb alle voor- en nadelen voor jullie op een rij gezet zodat je hierna zeker weet of je ongeveer €50 wil neertellen voor Sims 4. 

Watch on YouTube

Watch on YouTube

Pluspunten:
+ Het creëren van een Sim is sterk uitgebreid en super makkelijk
Het is wel zo leuk om je Sim precies te laten lijken op jezelf. Of om een Sim te creëren die als twee druppels water lijkt op je droomman, BFF of een celebrity. Je kunt het gezicht en het lichaam van een Sim als het ware 'in elkaar kneden' om zo de meest realistische versie van jezelf of een ander te maken, tot in de kleinste details. In Sims 2 moest je wel heel hard je best doen om je poppetje op jezelf te laten lijken, Sims 3 leek er al meer op, maar bij Sims 4 is Create A Sim veruit het meest uitgebreid.  
+ De Sims hebben meer een Simsgevoel 
Het meest jammere aan Sims 3 vond ik dat de cartoonachtige uitstraling van je Sims -wat juist zo herkenbaar was voor het spel- weg was. In Sims 4 is deze uitstraling weer terug en dat geeft het spel een ouderwets Simsgevoel. 
+ Huizen bouwen is veel makkelijker en leuker
Je droomhuis bouwen maakt het spel een stuk leuker, maar voorheen was het erg tijdrovend. Gelukkig hebben de makers hier wat aan gedaan bij Sims 4. Je kunt super snel en makkelijk een huis in elkaar zetten, daar hoef je niet meer uren over te doen. Als je echt lui bent, dan zijn er zelfs kant-en-klare kamers zodat je geen tijd hoeft te besteden aan het bouwen en meteen kunt spelen. Ook kun je ramen, muren, trappen en daken heel makkelijk groter, kleiner, hoger en lager maken. 
+ Sims kunnen multitasken
In de voorgaande games konden de Sims nooit meer dan één ding tegelijk doen. Nu kunnen de Sims multitasken, net als in het echte leven. Als je Sim aan het genieten is van een bordje pasta carbonara, dan kan je Sim tegelijkertijd een gesprek voeren met een andere Sim en ook nog een berichtje versturen met een mobiele telefoon. 
+ Sims hebben emoties 
De Sims was nog nooit zo realistisch, want de poppetjes hebben nu ook emoties. Als je Sim bijvoorbeeld geïnspireerd is dan heeft je Sim meer plezier in gitaar spelen, schilderen en schrijven, en als je Sim energiek is dan heeft je Sim zin om te sporten. Als je Sim flirterig is dan zie je dat ook aan de lichaamstaal. Dat maakt Sims 4 zo realistisch. Wel kan het lastig zijn met je vriendschappen, als je gesprekspartner bijvoorbeeld boos is dan kunnen ze geen gezellig gesprek voeren. Je moet dan eerst proberen om de andere Sim op te vrolijken. 
+ Behoeftenbalk loopt minder snel leeg
Voorheen was je -als je geen cheats gebruikte- vooral bezig om de balkjes groen te houden. In Sims 4 loopt de behoeftenbalk veel minder snel leeg en focus je je meer op de emoties van je Sim. Ik speelde de Sims altijd met een cheat voor de behoeften, omdat ik het zo irritant vond dat ik constant moest zorgen dat de behoeften vervuld waren. Bij Sims 4 heb ik die cheat niet hoeven gebruiken en dat vind ik een groot pluspunt. 
+ Sims zijn minder robotachtig
De Sims zijn nu niet alleen realistischer door de emoties, maar de overgangen zijn ook een stuk sneller. In de voorgaande edities vielen je Sims vaak stil tussen twee handelingen, nu vloeit dit vlekkeloos in elkaar over. Ook doen de Sims vaak iets uit zichzelf als je ze even geen opdracht hebt gegeven als je bijvoorbeeld met een andere Sim bezig bent. 

Minpunten
– Kleuren en patronen staan vast 
Het leuke aan Sims 3 was dat je alles kon personaliseren. Outfits en meubels konden in elk denkbaar patroon en kleur gecreëerd worden, maar dat kan niet meer in Sims 4. De kleuren en patronen staan vast. 
– De laadschermen
Er zijn weer laadschermen. In Sims 3 waren we eindelijk van die vervelende laadschermen af en hoefde je niet meer te wachten om naar een openbare kavel te gaan, maar in de nieuwste Sims zijn de laadschermen weer terug. Als je een bezoekje wil brengen aan je buren of een drankje wil drinken in een bar, dan krijg je eerst een scherm te zien voordat je op de locatie bent. 
– Een aantal elementen missen
Er zijn geen zwembaden, peuters en vaatwassers meer. Ook word je niet meer met een auto opgehaald om naar je werk te gaan en je Sim mag niet meer met zwangerschapsverlof. Ook zijn er geen inbrekers, brandweermannen en politie meer. Toen er brand in het huis uitbrak, kwam er geen brandweerman om de brand te blussen, maar moest mijn Sim het zelf doen! Ik kwam er net op tijd achter, anders was mijn hele huis inclusief mijn Sim afgebrand. Het ontbreken van zwembaden vind ik misschien wel het meest jammer, dat betekent ook dat er geen badkleding meer is. 
– Sims 4 voelt niet compleet zonder uitbreidingen
Er zijn nu nog geen uitbreidingen van Sims 4, maar die gaan er ongetwijfeld komen. Als je Sims 4 speelt dan merk je dat het allemaal nog een beetje 'kaal' is, waardoor je het gevoel hebt dat de game niet compleet is. Het spelen van Sims 4 wordt een stuk leuker met uitbreidingen, maar het jammere hiervan is dat je hier weer een paar tientjes aan kwijt bent. 

Conclusie: Sims 4 was nog nooit zo realistisch. Door de emoties en soepele overgangen is je Sim minder robotachtig en door de uitgebreide Create A Sim kun je een Sim creëren die als twee druppels op jou lijkt.  De grote minpunten van Sims 4 is dat er een aantal elementen ontbreken en de game niet compleet voelt zonder uitbreidingen. 

Cijfer: 8-/10

Sims 4 is vanaf €54,99 te koop bij Bol.com, klik hier als je hem wil bestellen. Naast Bol.com kun je hem ook bij verschillende verkooppunten en in de online shop kopen. Sims 4 is alleen verkrijgbaar voor een PC. 

Heb jij Sims 4 al gespeeld? Of ben je van plan om de game te kopen? 

Must reads 👀