Lifestyle

9 dingen die je kunt doen als je moet huilen op werk

Huilen op je werk wordt niet gezien als de meest professionele move, maar het gebeurt. Hoe graag je ook wil dat de tranen in je traanbuizen blijven, soms kun je het niet helpen dat ze over je gezicht biggelen. Of je nou moet huilen na het krijgen van kritiek of omdat er iets in je privéleven is gebeurd, het is en blijft vervelend. Wat kun je doen als je (per ongeluk) in huilen uitbarst op je werk? In dit artikel geven we je een aantal tips. 

De meeste meiden huilen liever niet op werk, maar het gebeurt ongetwijfeld een keer in je leven. Als het net uit is met je vriendje dan is het niet gek dat je nog emotioneel bent en als je kritiek krijgt op je werk dan merk je dat je daar verdrietig om kan worden. Ook al is het eigenlijk niks om je voor te schamen -huilen doet ieder mens en het is een normale reactie bij bepaalde emoties- toch voelt het niet fijn om in huilen uit te barsten als je aan het werk bent. 

Wat kun je nu doen als je een huilbui op voelt komen of als het al te laat is? Girlscene geeft een aantal tips. 

Haal diep adem
Als je voelt dat je moet huilen, haal dan een paar keer diep adem en probeer jezelf op die manier te kalmeren. Haal diep adem door je neus en adem langzaam uit door je mond. Ook als je al aan het huilen bent kan het helpen om op je ademhaling te letten. Het is misschien al te laat, maar je voorkomt wel dat de huilbui erger wordt. 

Ga naar het toilet 
Excuseer jezelf naar het toilet. Daar kun je even tot jezelf komen en het huilen stoppen. Raap jezelf weer bij elkaar. Gooi een plens koud water in je gezicht, haal de resten mascara van je gezicht en lach naar jezelf in de spiegel. You can do it! 

Verontschuldig je niet
Huilen was misschien niet de bedoeling, maar het is toch gebeurd. Je schaamt je ervoor en dan hebben veel mensen de neiging om zichzelf constant te verontschuldigen. Dat is nergens voor nodig, huilen is menselijk en het kan nu eenmaal gebeuren. Je voelt je dan misschien wel awkward, maar als je ook constant 'sorry' blijft zeggen voor het feit dat je moest huilen, maak je de situatie nog ongemakkelijker. Eén keer sorry zeggen is oké, maar blijf je niet steeds verontschuldigen. 

Neem een break
Moet je opeens huilen in een verhitte discussie? Grote kans dat je niet moet huilen omdat je er zo verdrietig om bent, waarschijnlijk moet je huilen omdat je boos of gefrustreerd bent. Als je huilt dan ben je al zo van slag dat je de discussie niet op een normale manier voort kunt zetten, je kunt dingen zeggen die je niet meent of op een (achteraf) overdreven manier reageren. Neem daarom een break en geef aan bij je collega's dat je de discussie op een ander moment wilt voortzetten. Je kunt dan zelf aangeven als je weer klaar bent om te praten. 



Bron

Loop een rondje 
Frisse lucht doet wonderen. Loop een rondje om en focus je op je omgeving in plaats van dat je steeds denkt aan het feit dat je moest huilen. Je zal zien dat je hierdoor rustig wordt en weer met een kalm gevoel terugkeert op je werk om vervolgens af te maken waar je mee bezig was.  

Blijf positief 
Je hebt gehuild op je werk, so what? Het is niet het ergste van de wereld, het kan zelfs de beste werknemer overkomen. Je zal echt niet ontslagen worden omdat je een traantje hebt weggepinkt (althans, dat hopen we dan maar en anders good riddance) en soms is het juist goed om te huilen. Huilen kan een enorme opluchting zijn en het wordt (voor anderen) duidelijk hoe erg je met iets zit waardoor er misschien iets aan gedaan kan worden. Enne, what doesn't kill you makes you stronger! 

Vrolijk jezelf op
Word je blij bij de gedachte van een frappuccino van Starbucks of een reep chocolade? Als iets lekkers je kan helpen om je beter te laten voelen, go get it! Of misschien word jij wel rustig als je even met je beste vriendin of moeder praat. Het maakt niet uit wat je moet doen om jezelf op te vrolijken, als je maar van dat rotgevoel af komt. 

Focus je op werk 
Het is natuurlijk heel vervelend als je relatie op de klippen is gelopen en daar ben je waarschijnlijk de hele tijd mee bezig, maar zie werk als een goede afleiding. Werk kan je juist helpen om je sores van thuis te vergeten, dus focus je op je werkzaamheden. 

Move on
Maak er geen big deal van. Het is niet altijd mogelijk om je tranen tegen te houden. Het is nu eenmaal gebeurd. Het heeft geen zin om je rot te voelen over het feit dat je hebt gehuild. Als jij er geen big deal van maakt, dan doen je collega's dat ook niet en zal iedereen het binnen no time vergeten zijn. Keep your head up! 

Heb jij weleens gehuild op werk? 

Must reads 👀