Real life

Girls Issues: niet meer kunnen stoppen met eten

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij geven raad. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Die tijd is voorbij met het advies van Girlscene. Deze keer een Girlscene lezeres die niet kan stoppen met eten.

Lieve Girlscene,

Ik lees natuurlijk alles van jullie website en dus ook de girls issues. Er zijn vaak problemen over eetpatronen. Hier gaat mijn probleem ook over. Ik herken mijn problemen wel in jullie artikelen maar bij mij is het nog een stapje erger. Meestal worden er tips gegeven hoe je gezond kunt eten. Geloof me, dit doe ik. Ik kook bijvoorbeeld graag met producten uit de biowinkel.

Ik hou erg van eten. Dit is natuurlijk niet erg maar ik heb geen grens. Zelfs als ik vol zit kan ik nog blijven eten. En dat doe ik meestal ook vooral ‘s avonds, bijvoorbeeld fruit of koekjes of gewoon aan tafel schep ik meer op. Ondanks dat ik geen overgewicht heb zit ik hierdoor toch slecht in mijn vel. Ik voel me opgeblazen, zelfs als ik die dag niet veel heb gegeten.

Nochtans eet ik wel gewoon gezond. Groente, fruit, muesli en yoghurt, van alles wat. Mijn ouders vinden mij zelfs te gezond. Ik heb het er met mijn ouders over gehad maar hun nemen me niet serieus omdat ik dus niet extreem dik ben. Toen ik bij de huisarts langs ging om te vragen waarom mijn buik zo hard werd, zei ze dat het kon komen doordat ik teveel fruit/groente/melkproducten at. Maarja dit zijn basis levensmiddelen die ik toevallig ook graag eet.

Mijn probleem is dus dat ik geen wilskracht heb om tegen mezelf te zeggen dat ik niet nog een extra portie nodig heb of een extra koekje. Ik wil graag bij elk ontspannend moment iets lekkers eten bijvoorbeeld bij een goed boek of serie. Als ik er geen eten bij neem interesseert het mij echt niet meer.

Moet ik een tatoeage laten zetten op mijn hand met stop, zodat ik eraan herinnerd wordt te stoppen met eten?

Liefs M

—————————————————————————————————————–

Lieve M,

Wat vervelend om te horen dat je niet goed in je vel zit. Je bent zeker niet de enige die het moeilijk vindt om te stoppen met eten. We hopen dat de tips van de Girlscene-redactie je kunnen helpen.

Allereerst, stop ermee jezelf schuldig te voelen nadat je iets gegeten hebt. Vaak ga je door emoties namelijk meer eten. Wanneer je jezelf schuldig voelt over iets dat je hebt gegeten, zul je waarschijnlijk alleen maar meer gaan eten. Je kunt beter je afleiding buiten de deur vinden.

Probeer bewust met eten bezig te zijn. Wanneer je tijdens het televisie kijken een zak chips naast je legt zul je deze ongemerkt leeg eten. Wees er van bewust wat je eet en laat je niet afleiden door televisie of een boek. Je kunt bijvoorbeeld ook een zak worteltjes naast je leggen, als je deze helemaal opeet is het niet zo’n probleem en zul jij je uiteraard minder schuldig voelen.

Het is voor jou waarschijnlijk een gewoonte geworden om chips te eten terwijl je een boek leest of een serie kijkt. Probeer deze gewoonte te doorbreken. In het begin is dit moeilijk, maar je zult merken dat je er na een tijdje aan gewend raakt en niet meer hoeft te eten wanneer je een serie kijkt.

Je gaf ook aan altijd in grote hoeveelheden op te scheppen. Het is een soort van dwangneurose geworden je bord leeg te eten. Pak de volgende keer een kleiner bord en drink genoeg water tijdens het eten. Het is ook erg belangrijk om je tijd hiervoor te nemen. Eet dus niet te snel, rustig eten is namelijk beter voor je. Het duurt namelijk zo’n 20 minuten voordat je hersenen reageren op een voldaan gevoel.

Ook werkt het vaak om voor jezelf een doel te stellen. Je kunt bijvoorbeeld met jezelf afspreken dat je iets leuks mag kopen nadat je een week gezond gegeten hebt.

We hopen dat je iets met deze tips kunt en van je probleem verholpen worden.

Liefs,

Girlscene

Heb jij een Girls Issue? Mail dan naar info@girlscene.nl.

Pin je inspiratie in Pinbook  

 

Must reads 👀