Lifestyle

De evolutie van mobiele telefoons

Iedereen heeft tegenwoordig een mobiele telefoon op zak. De mensen die nog een werkende Nokia 3310 hebben zijn zeldzaam. Ooit was deze telefoon ontzettend populair. In 2000 wilde iedereen deze telefoon hebben! Je kon er namelijk mee sms’en, bellen en je had het super leuke spelletje Snake. Het was een uitdaging om bij dit spelletje de hoogste topscore te bereiken. We zijn nu 14 jaar verder en de mobiele telefoons zijn super snel ontwikkeld. Girlscene neemt jullie mee terug in de tijd!

In 1993 werd voor iedereen het GSM netwerk beschikbaar. Mobiele telefoons worden ook wel vernoemd naar dit netwerk. Je ouders zal je bijvoorbeeld vaker GSM horen zeggen in plaats van mobiel. Het GSM netwerk is door al die jaren heen niet echt veranderd. Met het GSM netwerk kon je toen alleen bellen.

Tegenwoordig gebruik je jouw telefoon nauwelijks om nog te bellen. Wij nemen jullie mee in de evolutie van de mobiele telefoons!

De bakstenen met antennes
Van 1995 tot 1999 waren de telefoons lomp, groot en zeer beperkt. Deze telefoons zullen wij eigenlijk alleen nog maar herkennen uit films of van plaatjes. Als je mobiel in je zak paste, stak er standaard een antenne uit je broekzak. Nu moest je in die tijd ook wel heel grote broekzakken hebben mocht je telefoon er überhaupt in passen.

In de eerste jaren kon je alleen bellen en later kon je ook sms’en. De grootste verandering in die jaren was vooral het formaat van de telefoon. De telefoons werden gelukkig steeds kleiner en hipper. In 1998 kon je zelfs al een telefoon kopen met een kleurtje, maar het beeldscherm was wel zwartwit.

Klein, kleiner, kleinst
Van 1999 tot 2002 werden de mobiele telefoons alleen maar kleiner en gemakkelijker in de omgang. Een leuk weetje: in 2000 kwam Motorola met de eerste touchscreen telefoon op de markt. Hiervan waren de mogelijkheden natuurlijk erg beperkt en was het scherm zwartwit, maar het was zeker een ontwikkeling.

Hurray! In 2001 kwamen er eindelijk telefoons met een gekleurde display, die niet meer die saaie en grauwe grijze achtergrond gaf. En natuurlijk werden er in deze jaren ook de eerste games ontdekt, zoals Snake.


Bron

Klepje of schuifje omhoog
Van 2002 tot 2005 werden veel nieuwe technologieën toegepast op de mobiele telefoons. Eindelijk was je display van je telefoon helemaal in kleur en dit gaf toen een luxere uitstraling. Er was nog een ontwikkeling waar we tot de dag van vandaag blij mee zijn… In 2002 kwamen namelijk de eerste telefoons met een camera op de markt!

De telefoons uit deze tijd hadden allemaal wel een schuifje of een klepje. Nog steeds waren kleine telefoons hip.

MP3
Van 2005 tot 2007 kwam er nog een technologie bij. De walkman en mp3-spelers werden ingewisseld voor een telefoon waar je ook muziek op kon luisteren. In die jaren merkte je ook dat het design steeds belangrijker werd en dat de mobiele telefoons steeds mooier werden van de buitenkant.

Fan van iPhone? In 2007 kwam de allereerste iPhone op de markt. De iPhone was de eerste telefoon met zijn eigen besturingssysteem iOS en zo konden de eerste applicaties gedownload worden. Tevens was iPhone de eerste telefoon met een goedwerkend touchscreen design.

Zakelijke telefoons 
Op een gegeven moment werden de BlackBerry’s populair. Deze telefoon was eigenlijk bedoeld als zakelijke gadget, waar je mee kon bellen, sms’en, maar ook mailen en een goede agenda bij kon houden voor alle afspraken. Van 2008 tot 2009 kwamen deze telefoons op de markt.

#Selfie Time
Van 2010 tot 2014 zijn de besturingssystemen alleen maar beter geworden en verder ontwikkeld. Je kunt kiezen voor een Android telefoon of voor een iPhone met iOS. De camera’s zijn beter, internet is sneller dankzij 4g en je hebt zelfs twee camera’s op je telefoon. De periode van #Selfie is aangebroken en hier maakt iedereen haarfijn gebruik van.

De telefoons zijn door de jaren heen van groot naar steeds kleiner gegaan. De designs zijn telkens veranderd en worden met de dag mooier. Het is grappig om te zien dat de ontwikkeling nu weer het punt heeft bereikt dat de telefoons weer steeds groter worden.

Het enige wat misschien wel fijner was aan die Nokia 3310 is dat je wel een week met je batterij kon doen. Vandaag de dag heb je misschien al twee keer je mobiel moeten opladen… We wachten gezellig af tot die technologie ook veranderd wordt en je niet overal je oplader mee hoeft te sleuren!

Bron: Hongkiat

Welke mobiele telefoons heb jij allemaal gehad?

Must reads 👀