Lifestyle

Zo stop je met vergelijken

Dat meisje in je hockeyteam met de perfecte huid, het buurmeisje dat de mooiste reizen maakt, dat klasgenootje dat de beste cijfers haalt… Betrap jij jezelf er ook op dat je jezelf constant met anderen vergelijkt? Je kunt je behoorlijk waardeloos en niet goed genoeg voelen door jezelf te vergelijken met anderen. Ben je het ook zat om jezelf te min te voelen? Deze tips helpen je om te stoppen met vergelijken. 

In een wereld waarin iedereen streeft naar perfectie, is het moeilijk om jezelf níét te vergelijken met anderen. Als je een tijdschrift openslaat zie je modellen en sterren met een perfecte huid en prachtig haar, en als je op social media kijkt dan zie je ook alleen maar mooie foto's en indrukwekkende gebeurtenissen. Als je weer eens ziet dat het meisje van je sportvereniging in een exclusieve club is terwijl jij op de vrijdagavond al in je bed ligt, kun je je behoorlijk rot voelen. Waarom ben jij daar niet? Waarom zie jij er niet zo uit? Waarom zij wel en jij niet? Allemaal vragen die door je hoofd spoken als je aan het vergelijken bent. Het resultaat? Een rotgevoel en een aanslag op je zelfvertrouwen. 

Vergelijken kan behoorlijk vermoeiend en vervelend zijn, maar gelukkig kun je die gedachten wel verminderen. Een aantal tips: 

Iedereen doet het
First of all: je bent niet de enige die zichzelf met anderen vergelijkt. Ja, ook het buurmeisje dat de mooiste reisjes maakt en het klasgenootje met een prachtig rapport vergelijken zichzelf met anderen. Iedereen is onzeker over iets in zijn of haar leven, ook al denk je dat degene het meest leuke leven leidt. 

Controleer je gedachten
Vergelijken is niet iets wat je bewust doet. Die gedachten komen ineens bij je op, misschien heb je zelfs niet eens door dat je het doet. De eerste stap is dan ook om na te gaan welke gedachten er allemaal door je hoofd spoken. Betrap je jezelf op jaloerse gedachten? Vraag je dan af waarom je je zo voelt. Jaloezie zegt meer over je eigen onzekerheden dan over de persoon waar je jaloers op bent. Jij bent de enige die je zo kan laten voelen, dus je bent ook de enige die de gedachten kan verjagen. Als je weet dat je jaloerse gedachten hebt en waarom die er zijn, dan wordt het een stuk makkelijker om die gedachten te accepteren en ze te verjagen. 

Doe wat je gelukkig maakt
Stel: je bent ontzettend goed in gitaar spelen, maar je bent nog niet zo goed als die jongen bij gitaarles. Het is nooit slecht om ergens beter in te willen worden, vergelijken kan ook een enorme drive zijn. Vraag je dus af of je het voor iemand anders doet of voor jezelf. Als je alleen doet wat jou gelukkig maakt, dan zal je alleen vergelijken in positieve zin.

Jij bent leuk
Leuker, mooier, grappiger, dunner, slimmer… Ho, stop right there! Mensen zijn geneigd om overal een stempel op te plakken en te kijken naar wat beter is. Waarom laat je die labels niet eens achterwege? Denk bij jezelf: "Dat meisje dat ik net heb ontmoet is heel leuk. En ik? Ik ben ook heel leuk." Het is niet nodig om je meteen af te vragen waarom je de ander zo leuk vindt en dit meteen op jezelf te betrekken. Zij is leuk, maar jij bent ook leuk! 

Perfectie bestaat niet 
Perfect zijn, dat is wat we allemaal willen. We willen een slank figuur, een bruisend uitgaansleven, het perfecte vriendje, een grote vriendenkring, hoge cijfers en ook nog een hechte familieband. We streven allemaal naar perfectie, maar de waarheid is dat het niet bestaat. Niemand is perfect. Denk maar aan Serena van Gossip Girl, om maar even een makkelijk voorbeeld te geven. Zij had op het eerste gezicht een perfect leven, maar naarmate we haar als kijker beter leerden kennen, wisten we dat ze eigenlijk helemaal geen perfect leven had. Dit is dan wel een fictief persoon, maar zo is het ook in real life

Vergelijken heeft geen zin
Weet je dat vergelijken eigenlijk helemaal geen zin heeft? Iedereen zit in een ander schuitje, dus eigenlijk ben je altijd appels met peren aan het vergelijken. Waarom zou je jouw figuur vergelijken met het figuur van iemand die 20 centimeter langer is en waarom zou je je afvragen waarom je niet hebt bereikt wat iemand die vijf jaar ouder is al heeft bereikt.  

Wees dankbaar
We zijn allemaal zo gefocust op wat we allemaal NIET hebben, dat we vergeten wat we wél hebben. Oké, je hebt dan geen grote borsten, maar je hebt wel een ellenlange benen. Je hebt dan geen negen op je rapport, maar je hebt wel een druk sociaal leven, om maar even wat te noemen. Focus je op de positieve dingen op je leven, want dat zijn er best wel veel!  

Waarom eigenlijk?
De maatschappij heeft ooit bepaald dat we er op een bepaalde manier uit moeten zien en dat het perfecte leven er zo uitziet, maar waarom zou je dat eigenlijk na moeten leven? Het hóéft helemaal niet zo te zijn zoals anderen zeggen dat het is. Hoe je er ook uitziet, waar je ook van houdt: wees niet bang om jezelf te zijn en doe wat jou gelukkig maakt. 

You are enough
Niemand is meer waard dan de ander. Jij bent goed zoals je bent. 

Vergelijk jij jezelf ook altijd met anderen? Welke tip ga je gebruiken? Heb je misschien nog een andere tip? 
 
Pin je inspiratie in Pinbook