Food

Alle ins en outs van groene thee

Een mok groene thee a day, keeps the doctor away. Groene thee staat al jaren bekend als een gezonde thee en er worden vaak groene thee extracten aan vitaminepillen toegevoegd. Tevens wordt er beweerd dat groene thee helpt bij het afvallen en zuiveren van je lichaam. Het is goed voor je huid en ga zo nog maar even door over alle goede dingen van groene thee. De vraag blijft natuurlijk, waarom is groene thee zo goed en wat is groene thee nou precies? Girlscene vertelt jullie alle ins en outs! 

Groene thee wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis. Wat? Camellia sinesis betekent letterlijk 'theeplant'. Het is een Latijnse naam en dit zegt natuurlijk wel iets over het bestaan van groene thee. Het bestaat al eeuwen.


Tumblr

Sinesis betekent letterlijk Chinees. De theeplant komt oorspronkelijk uit China en Zuid-Oost Azië. Het is een wonder dat jaren geleden in China deze plant is ontdekt, want de theeplant valt totaal niet op tussen de andere bomen. De theeplant wordt eigenlijk voor vrijwel alle theesoorten gebruikt. Dus dat lekkere kopje rooibos thee komt ook van de Camellia sinensis. 

Uiteindelijk krijg je 'groene thee' door de blaadjes van de plant op een bepaalde manier te bewerken. Groene thee wordt gemaakt door de vers geplukte blaadjes licht te stomen. Op deze manier worden de meeste polyfenolen (chemische stoffen in de plant) uit de blaadjes vernietigd. Groene thee bevat na het stomen ongeveer 30 tot 40% polyfenolen. Bij bijvoorbeeld zwarte thee is dit slechts 10%. 

Dit zorgt ervoor dat er in groene thee zoveel mogelijk gezonde stoffen in de bladeren blijven zitten. De stof cathechines is voornamelijk de gezonde stof in groene thee. Deze stof is maar in weinig voedingsstoffen te vinden. Je kunt deze stof wel vinden in zwarte chocolade (we like) en druiven. Toch is deze stof niet zo sterk aanwezig in deze producten als in groene thee. 


Weheartit

Verschillende onderzoeken bewijzen dat het drinken van groene thee verschillende eigenschappen heeft. Zo heeft de thee een sterke onstekingswerende werking en bevat het anti-kanker eigenschappen. Ook werkt de stof tegen hart- en vaataandoeningen. Dit betekent helaas niet dat je door het drinken van groene thee deze ziektes uitsluit, maar het vermindert de kans wel. 

Cathechines werkt ook bij het verbranden van energie en helpt je bij het afvallen. Dit was misschien bij veel van jullie al bekend. Wil jij je gewicht onder controle houden of een paar kilootjes kwijt dan kun je een fijne vriendschap sluiten met groene thee. 🙂
Lees hier welke voeding nog meer gezond is!

De stof EGCG, die in de bladeren zit, helpt op verschillende manieren gewicht te verliezen. Ten eerste helpt het om de snelheid waarmee je lichaam calorieën verbrandt te verhogen. De stoffen cafeïne en rode chilipepertjes doen dit ook! Lees hier alles over deze pittige pepertjes. Wederom is dit effect bij groene thee wel veel groter. Dit heeft natuurlijk geen effect als je te veel blijft snoepen. Om af te vallen moet je toch echt je levensstijl omgooien. 

Ten tweede geeft het je metabolisme oftewel je stofwisseling een flinke boost. Daarbij heeft dit gelukkig geen effect op je hartslag en blijft je rikketik er rustig onder. Tevens houdt het je bloedsuikerspiegel ook stabiel en bevat het een antioxidant die wel 25 tot 100 keer sterker is dan vitamine C en E.  


Weheartit

Voor de 'lekkere, ik heb altijd honger' eters onder ons is er nog een fijn weetje! Groene thee helpt namelijk je eetlust te verminderen. Oh yeah. 

Natuurlijk zit er aan dit mooie, positieve verhaal ook een addertje onder het groene gras… Om echt effect te hebben moet je minstens 800 milliliter per dag drinken. Dit zijn zo 4 tot 6 kopjes per dag en zo'n ehhh.. 10 toiletbezoekjes per dag. Je lichaam wordt dus zeker goed gezuiverd. 

Vind je groene thee niet te zuipen? Dan kun je ook bij de drogist zoeken naar vitaminepillen met groene thee extracten. Zo kun je toch ook de fijne werking van groene thee meepakken. 

Zo, dit was een mooi lesje science en nu weet jij alle ins en outs!

Drink jij veel groene thee?

Bron: Chinese-groene-thee, Witte thee, voedingscentrum, mens-en-gezondheid