Lifestyle

Budget challenge week #1: begin een kasboek

Heb jij een gat in je hand? Staat het zweet je op het voorhoofd als je internetbankieren moet openen, omdat je bang bent om je saldo te zien? Met geld omgaan is zo makkelijk nog niet. Deze maand organiseert Girlscene de budget challenge; elke week dagen we je uit om op een andere manier met je geld om te gaan. Deze week gaan we beginnen met het bijhouden van alle inkomsten en uitgaven. Are you in? 

Schrik je regelmatig van je saldo, omdat je dacht dat je meer geld had? We kennen het. Geld lijkt soms op magische wijze te verdwijnen. De realiteit is natuurlijk dat je het zelf hebt uitgegeven, maar dat je gewoon niet goed genoeg hebt opgelet waar jouw geld allemaal naartoe gaat. De eerste challenge is daarom ook: zet al je inkomsten en uitgaven op een rij.

Inzicht in je financiële situatie is de eerste stap in de richting van een bankrekening met een groen getal (het liefst een getal met meerdere nullen!). Na een week heb je al een beetje een idee hoe het zit met je uitgavenpatroon, maar je hebt pas echt goed inzicht als je dit twee maanden bijhoudt. Het is dus de bedoeling dat je vanaf deze week begint met een kasboek, maar het ook na die zeven dagen bijhoudt. 


Bron

Zo maak je een kasboek:

1. Allereerst moet je een keuze maken of je jouw kasboek wil bijhouden in een schrift of op de computer. Wij raden de computer aan, omdat Excel een optelfunctie heeft en alles automatisch voor je uitrekent. Dat bespaart je weer gedonder met de rekenmachine! 

Als je een kasboek en Excel alsnog te veel gedoe vindt, dan kun je ook online een kasboek bijhouden. Je kunt namelijk ook via handige widgets binnen internetbankieren bijhouden hoe het staat met je inkomsten en uitgaven, Rabobank heeft onder andere zulke widgets. Zo wordt deze challenge nog makkelijker!

2. Bepaal hoe je jouw uitgavenposten wil indelen: eten & drinken, beauty, kleding, cadeautjes, telefoonrekening et cetera. Je kunt het helemaal zelf indelen (eten & drinken zou je bijvoorbeeld nog kunnen opsplitsen in lunch, avondeten, tussendoor), dus bedenk even wat handig is voor jou. Zet ook al je inkomsten op een rij in een nieuw tabelletje. 

3. Bewaar alle bonnetjes (ja, zelfs van de koffie op het station) of schrijf al je uitgaven op in de notities van je telefoon als je geen bonnetje kan krijgen, en verwerk ze elke dag in je kasboek. Wees eerlijk! 

4. Nu je (ongeveer) weet hoeveel je per week uitgeeft en waaraan, kun je goed zien hoe je ervoor staat. Maar dat niet alleen, je kunt nu ook goed zien waar je op kunt besparen! Geen idee of je relatief veel of juist weinig uitgeeft in vergelijking met je leeftijdsgenoten? Met deze vergelijk jezelf-tool van B.O.E.G. (Baas Over Eigen Geld) kun je precies zien of jouw inkomsten en uitgaven een beetje gelijk zijn aan die van andere jongeren. 

5. Als je het moeilijk vindt om te weten waar je op kunt besparen, kun je ook een B.O.E.G.-plan aanmaken. Via deze handige tool krijg je tips waar en hoe je kunt besparen. Money in the bank! 

Succes ladies!

Doe jij mee met de budget challenge? Heb jij enig idee hoeveel je uitgeeft in een week? Heb je nog tips om een kasboek bij te houden? 

*Dit artikel is voortgekomen uit een samenwerking met BOEG

Must reads 👀