Lifestyle

OMG: Facebook Messenger weet alles van ons

Redactie

Gezellig chatten met je Facebook-vrienden, dat kan sinds kort uitsluitend met de app Facebook Messenger. Beetje irritant, maar wat moet dat moet, toch? Je wil tenslotte wel kunnen blijven chatten! Zonder erbij na te denken download je de app. Maar weet je eigenlijk wel waar je allemaal toestemming voor hebt gegeven? De app mag dan gratis zijn, maar je betaalt er (onbewust) wel een hoge prijs voor: je privacy.


Bron

'Facebook Messenger is sneller en heeft meer opties dan de gewone chat'. De nieuwe app wordt onschuldig aangekondigd. Maar er zit een addertje onder het gras. En niet zomaar een addertje… Facebook heeft door de app toegang tot heel veel gegevens die op je telefoon staan. Het komt erop neer dat Facebook met je mee leest, belt én luistert. 

Facebook staat al langer bekend om zijn dubieuze privacybeleid. Het sociale medium is al vaker in het nieuws gekomen doordat er heel veel gegevens over hun gebruikers verzameld worden en dat zou hun privacy erg aantasten. Met Facebook Messenger gaan ze nog een stapje verder. 

De app heeft niet alleen zeer slechte reviews gekregen (slechts één van de vijf sterren in de App Store en Play Store), maar gebruikers zijn over één ding met name niet te spreken: de voorwaarden. Facebook Messenger wil graag toegang tot zo'n beetje iedere functionaliteit op je telefoon en daar hebben veel mensen problemen mee. 

Waar geef je dan allemaal toestemming voor als je Facebook Messenger downloadt? 
1. De identiteit van gebruikers middels de accounts op hun apparaten;
2. De contacten en agenda van gebruikers, die door Facebook gelezen kunnen worden;
3. De (geschatte en precieze) locatie van gebruikers;
4. Sms’en en mms’en van gebruikers;
5. De gesprekkenlijst en telefoonnummers van gebruikers;
6. Foto’s en andere media van gebruikers;
7. De camera en microfoon van gebruikers (waarmee Facebook foto’s en video’s kan maken en audio kan opnemen);
8. Informatie over wifi-verbindingen van gebruikers;
9. Informatie over apparaat-ID en oproepen (Facebook kan de telefoonstatus en –identiteit lezen);
10. Voor het overige kan Facebook ook: internetgegevens ontvangen, bestanden downloaden zonder melding en ze uitvoeren bij het opstarten, voorkomen dat apparaten overschakelen naar de slaapmodus, netwerkverbindingen weergeven, snelkoppelingen installeren, audio-instellingen wijzigen, Google-serviceconfiguratie lezen, andere apps weergeven, toegang krijgen tot het netwerk, synchronisatie-instellingen lezen, trillingen beheren en de netwerkverbinding wijzigen.
(Bron)

Je geeft dus eigenlijk al je privacy weg als je Facebook Messenger downloadt. Met de app mag Facebook in je contacten- en berichtenlijst kijken. Ze mogen zelfs je camera en opnamemicrofoon gebruiken zonder het aan je te melden! 

De kans dat Facebook je in de gaten houdt als een soort van Big Brother is niet groot, ze willen al deze informatie waarschijnlijk weten om hun advertenties beter te laten aansluiten. Als je bijvoorbeeld aan een vriendin schrijft dat je graag Nike's wil, dan zie je even later een advertentie van Nike op Facebook. Meer verkoop = meer adverteerders = meer geld voor Facebook! 

Het meest vervelende is dat veel mensen de app gewoon downloaden en niets weten van de voorwaarden waar ze mee instemmen, en dat Facebook het zo onschuldig laat overkomen. Uiteraard is het jouw eigen beslissing of je gebruikmaakt van Facebook Messenger; al is het wel goed om te weten dat gratis niet écht gratis is. 

Edit: schrik je van de voorwaarden, maar heb je de app al geïnstalleerd? Geen zorgen, als je Facebook Messenger verwijdert dan geef je geen toestemming meer. 

Wist jij van deze voorwaarden van Facebook Messenger? Wat vind jij van het feit dat Facebook via deze app toegang heeft tot zowat je hele telefoon? Ga je Facebook Messenger nu verwijderen of maakt het je niks uit? 

Deel dit artikel als je je vrienden op de hoogte wil brengen van de Facebook Messenger voorwaarden!

Bron: fox29news, hpdetijd