Lifestyle

In vijf stappen je studentenkamer inrichten

Het is eindelijk zover, je gaat op kamers! Je hebt hier misschien wel jarenlang naartoe geleefd en nu is het moment daar. Maar heel leuk hoor, dat je nu die kamer hebt, maar hoe ga je hem inrichten? Waar moet je beginnen? Wat heb je allemaal nodig? Hoe krijg je je kamer ingericht zonder meteen bankroet verklaard te worden?! No worries, in vijf stappen richt jij je hele kamer prachtig in.

Pinterest
Het inrichten van je kamer begint met inspiratie opdoen. Wat vind jij leuk, wat is jouw stijl, als jij jouw droomhuis in zou mogen richten, hoe zou jij dat dan doen? Natuurlijk kun je waarschijnlijk niet alles kopen wat je ziet, maar je kunt wel een idee opdoen wat jij mooi vindt en goedkopere alternatieven zoeken. Eén van de makkelijkste (en leukste) manieren om inspiratie op te doen is op Pinterest. Je kunt urenlang scrollen door de meest waanzinnige interieurfoto's. Sla alle foto's die je aanspreken op en beslis op deze manier voor welke stijl je wilt gaan.

Floorplanner
Meubels kopen doe je niet zomaar, eerst moet je weten hoe je je kamer precies gaat inrichten en hoe groot je kamer precies is. Dus, ga naar je kamer toe en meet ieder hoekje netjes uit. Vervolgens kun je een plattegrond maken op Floorplanner, een website waarop je plattegronden van kamers kunt maken en deze kunt inrichten. Op deze manier weet je precies wat wel en niet past. Sta je ook niet ineens met een kast die tien centimeter te breed is voor de ruimte waarin je hem wilt plaatsen. En je kunt ook een beetje schuiven, misschien denk je eerst 'oooh ik zet mijn bed bij het raam en dan zet ik mijn kast ernaast', maar misschien blijkt dat het wel veel handiger is om je bed naast de deur te zetten en je kast aan de andere kant van de kamer.

Liever niet digitaal? Je kunt natuurlijk ook een plattegrond op schaal tekenen en op deze manier bekijken hoe je je kamer het beste kunt inrichten.

 

De basics
Vervolgens ga je verder met het kopen van de basics. Je weet nu als het goed is precies wat wel en wat niet past, dus je kunt de belangrijkste dingen gaan kopen. Een bed, een tafel en een stoel, een bank. De dingen die je echt nodig hebt om te 'overleven'. Het is belangrijk dat je goede spullen koopt, maar waarschijnlijk is het ook belangrijk dat de meubels binnen jouw budget vallen. Ikea is natuurlijk een goede winkel voor basics, maar je vindt ook mooie kasten bij Gamma en prima banken bij Kwantum. Ben jij bang dat jouw kamer geen persoonlijkheid krijgt doordat je je spullen koopt bij grote ketens? Dat hoeft helemaal niet, zolang je het met leuke accessoires combineert hoeft jouw kamer helemaal geen Ikea-vibe te krijgen.

Kringloop & Marktplaats
Een andere mogelijkheid om goedkoop goede meubels te scoren zijn de kringloopwinkel en Marktplaats. Je hoeft niet te kritisch te zijn, want je kunt meubels vaak ook schuren en zelf nog een laagje verf een kleur naar keuze geven. Een tafel lijkt op het eerst gezicht misschien een stuk oud hout, maar met een beetje creativiteit maak jij er iets prachtigs van.

DIY
Meubels hoeven helemaal niet duur te zijn, je kunt ook zelf een beetje creatief zijn. Nachtkastje nodig? Gebruik een grote stapel oude tijdschriften als nachtkastje. Wil je een mooi schilderij? Ga zelf met kwast en verf aan de slag. Een leuk bijzettafeltje nodig? Waarom gebruik je geen oud houten kistje waar bijvoorbeeld wijn ingezeten heeft. Er zijn zoveel mogelijkheden om met weinig geld leuke dingen te maken. Het leukste hiervan is, is dat alle dingen die je maakt uniek zijn en die geven jouw kamer weer net wat meer persoonlijkheid. Op zoek naar een paar leuke DIY's? We hebben er de afgelopen jaren aardig wat geschreven.

Woon jij al op kamers, heb jij nog tips voor andere lezeressen om hun kamer zo mooi, maar toch ook goedkoop mogelijk in te richten?

Pin jouw wooninspiratie in Pinbook!