Travel

Dresscodes op vakantie

Op vakantie hebben we nog wel eens de neiging om lekker de toerist uit te hangen. Het kost dan ook niet veel moeite om in een vreemd land de Nederlandse toeristen te herkennen. Vooral in warme landen trek je immers het liefst een korte broek of leuk zomerjurkje aan. Het kan echter zeer in je voordeel werken om tevens rekening te houden met de dresscode van het land dat je bezoekt. Zo toon je respect voor de normen en waarden van het land, en vermijd je ook het gevaar dat je de lokale bevolking afschrikt of zelfs beledigt.


Bron

Hemdjes, shortjes en zwembroeken
Op vakantie lopen we graag rond in korte hemdjes en gebruiken we de zwembroek regelmatig als korte broek. In veel warme landen zijn dit echter alleen kledingstukken die je terugvindt op het strand. In Spanje kom je bijvoorbeeld bijna nooit iemand op straat in korte broek tegen, zelfs niet met 45 graden. Hoewel het natuurlijk geen doodzonde is om toch over straat te gaan in een hemdje en zwembroek, is de kans groter dat je eruit springt als toerist, waardoor je meer last kunt hebben van vervelende straatverkopers en oplichters.

Rondlopen zonder T-shirt
Een andere ‘puur Hollands’ gebruik is het rondlopen met ontbloot bovenlijf. Ook hier geldt: kijk even naar de mensen om je heen voordat je besluit om je blote kippenborst met de wereld te delen. Heeft iedereen om je heen gewoon een shirt aan? Dan is het wel zo netjes om je shirt gewoon aan te houden.

Het bezoeken van religieuze landen en gebouwen
Wanneer je een land bezoekt waarbij religie nog steeds een dagelijks onderdeel is van de samenleving, dan is de kans aanwezig dat dit terug is te zien in de kledij. In sommige Islamitische landen komt het nog steeds voor dat je vrijwel verplicht bent om je schouders, benen en soms zelfs hoofd te bedekken. In de meeste landen zijn ze echter allang gewend aan korte broeken, rokjes en hemden, maar staat het wel netjes wanneer je je kleding aanpast wanneer je een religieus gebouw binnenstapt, zoals bijvoorbeeld een Boeddhistische tempel of een synagoge. Enkele voorbeelden:

De synagoge
De synagoge is het officiële gebedshuis van het jodendom. Een bekend fenomeen binnen het jodendom is het zogeheten ‘keppeltje’, dat de meeste Joodse mannen dragen. Dit platte hoofddeksel symboliseert de het onderscheid tussen ‘het aardse en het hemelse’, en is tevens verplicht tijdens het lezen van de tora, het joodse manuscript. Ook mannelijke toeristen zijn verplicht een keppeltje te dragen bij het betreden van de synagoge. Voor vrouwen is het verstandig om zelf een sjaal of doek mee te nemen, indien je een shirt aanhebt met blote mouwen. In de meeste gevallen zijn er echter al vaak doeken, alsmede keppeltjes, te krijgen bij de synagoge zelf.

De boeddistische tempel
Wanneer je op vakantie bent in bijvoorbeeld Thailand, Cambodja of Indonesië, is de kans groot dat je een keer één van de vele prachtige tempels van binnen wilt zien. Over het algemeen hebben Boeddhisten niet perse een probleem met blote schouders. De meeste gewaden van Boeddhistische monniken worden immers ook gedragen met één ontblote schouder. Wel wordt vaak vriendelijk verzocht om je onderbenen te bedekken, indien je een rok of korte broek draagt. In de meeste gevallen kun je een doek van het klooster lenen. Lijkt dit je niet de meest hygiënische oplossing, dan kun je het beste zelf een dunne sjaal meenemen.

De moskee
Steden als Instanbul hebben vele prachtige moskeeën, die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Let echter wel op de bezoektijden voor toeristen, omdat het in veel moskeeën niet is toegestaan om binnen te komen wandelen tijdens een gebed. Voordat je naar binnen kunt, wordt je verzocht je schoenen uit te doen. Vaak staan er speciale rekjes waar je je schoenen kunt opbergen. Als vrouw is het verstandig om een hoofddoekje bij je te hebben. In de meeste gevallen zul je het niet nodig hebben, maar dan heb je er in ieder geval een bij de hand. Verder worden blote knieën en schouders in een moskee niet gewaardeerd.

De kathedraal of kerk
Europa kent een groot aantal indrukwekkende kathedralen, die er van binnen vaak nog mooier uitzien dan van buiten. Over het algemeen worden kathedralen slechts sporadisch gebruikt als daadwerkelijk gebedshuis, en zijn ze bijna altijd te bezoeken. Tevens wordt er niet al te moeilijk gedaan over dresscodes, en kun je in de meeste gevallen een kerk of kathedraal in je vakantie attire bezoeken. Wel kan soms aan je worden gevraagd om je hoed/pet en zonnebril af te zetten wanneer je de kerk betreedt. In steden als het Vaticaan en Rome gelden soms wat strengere regels, en worden zowel dames als heren verzocht om kleding te dragen zonder blote schouders of onderbenen.


Bron

Door Amber Schutte van dresscode.nl