Real life

Girls Issues #29: ‘Ik kan niet goed omgaan met kritiek’

girls-issues-29

Heb je ruzie met je vriendinnen? Boytrouble? Of een super gênante vraag? Say no more! Vertel jouw situatie aan Girlscene en wij helpen jou met al je Girls Issues.

Girls Issues: ‘Ik kan niet goed omgaan met kritiek’

Kiara (16) geeft aan dat ze niet goed kan omgaan met kritiek.

Hoi Girlscene,

Ik wilde even zeggen dat ik Girlscene echt te gek vind en het super goed vind dat jullie meiden in nood helpen!

Maar nu zit ik ook met een probleem. Ik werk nu twee maanden in een kapperszaak, want ik begin binnenkort met mijn kappersopleiding. Normaal ben ik niet zo gevoelig, maar ik zie hoe hard de volwassen wereld is en dat kritiek krijgen moeilijker is dan ik dacht. Kritiek hoort er natuurlijk bij, maar als ik kritiek krijg vat ik het persoonlijk op en kan ik wel in huilen uitbarsten. Ik probeer me dan groot te houden, maar van binnen blijf ik erover piekeren en kan ik me dagen lang druk maken over iets.

En ik kan ook niet genieten van een dag. Nu denk ik altijd vooruit en daardoor verpest ik mijn eigen vrije tijd. Als ik bijvoorbeeld een dagje vrij ben denk ik meteen: ‘oh, nee morgen moet ik weer werken’. Kunnen jullie mij alsjeblieft helpen?

Liefs, Kiara

Lees ook:
Girls Issues #28: ‘Ik slaap nog met een knuffel’

Lieve Kiara,

We kunnen begrijpen dat je hiermee zit en hopen dan ook dat je iets met de volgende tips kunt!

Kritiek krijgen is eigenlijk nooit leuk, want je krijgt nou eenmaal te horen wat je (nog) niet goed doet. Maar dat is niet erg, want je bent niet perfect. Je werkt bij de kapperszaak om te leren en om te groeien in wat je wil gaan doen. Kritiek krijgen is daar dus een onderdeel van, om jezelf te kunnen verbeteren op jouw vakgebied.

Dat je het persoonlijk neemt is dan ook logisch, maar probeer het van deze kant te zien: de mensen die bij de kapperszaak kritiek geven, leveren dat niet op jou als persoon, maar op het werk dat je levert. Waarvan je uiteindelijk alleen maar kunt leren. Zie het dus niet als iets slechts, maar als iets goeds waaruit je veel kunt halen.

Uiteindelijk moeten we allemaal leren omgaan met kritiek, je bent hierin dan ook zeker niet de enige. Het is lastig om mee om te gaan, maar hoe minder jij je van de kritiek aantrekt, hoe minder je er last van zult hebben. En dit doe je door er met een optimistische blik naar te kijken. Je zult dan zien dat je de gekregen kritiek veel makkelijker van je af laat glijden. Bedenk je dus waarom je kritiek krijgt en wat je er vervolgens mee kunt doen om ervoor te zorgen dat je de kritiek niet nogmaals krijgt.

Als laatste is het niet meer dan normaal dat je vooruit denkt, wanneer je de volgende dag moet werken. Dit komt doordat je gewend bent aan je vrije tijd, maar zie elke dag als een nieuwe uitdaging waaruit je iets kunt leren. Wat eventueel ook kan helpen is door zoveel mogelijk te leven van dag tot dag. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar zodra je van dag tot dag leeft, maak je je minder zorgen om de volgende dag.

De Girlscene-redactie hoopt dat je hiermee je weg vindt in de wereld van volwassenen 🙂

Liefs, Girlscene