Lifestyle

Stop met sorry zeggen!

Sorry zeggen als iemand hard tegen je aan botst. Sorry zeggen als je een vraag wil stellen. Sorry zeggen als je de serveerster aanspreekt omdat ze je al zo lang niet heeft geholpen… Betrap jij je er ook weleens op dat je sorry zegt terwijl dat helemaal niet nodig is? Wij meiden gebruiken dit woord veel te vaak. Je wil de vrede bewaren, maar daardoor ga je wel over je eigen grenzen heen. Tijd voor verandering. Sorry, not sorry! 

Als we kijken naar de betekenis van het woord 'sorry', dan zien we dat het een spijtbetuiging is. Zo staat het ook in het woordenboek. Je zegt 'sorry' als je je verontschuldigt. Als je een conflict hebt en het goed wil maken. Als je iets hebt gezegd wat je eigenlijk helemaal niet meende. Als je iets hebt gedaan wat je niet had moeten doen. In deze situaties zeg je 'sorry'. Maar in de loop der jaren is 'sorry' veel meer gaan betekenen. Inmiddels zeg je sorry terwijl dat helemaal niet nodig is. 

Sorry zeggen sluipt er snel in. Let maar eens op hoe vaak je het woord gebruikt. Als je een vraag wil stellen aan iemand dan begin je vaak met "Sorry, mag ik je wat vragen?" Maar je kunt je afvragen waarom je eigenlijk sorry zegt. Sorry dat je iets niet weet? Dat is helemaal niet zo gek. Sorry dat je iemand stoort? Oké dat kan, maar als de rollen waren omgedraaid dan had je het vast ook niet erg gevonden. 

Stel: een vriendin vindt dat je asociaal bent dat je vanavond even niet wil afspreken, omdat je liever alleen wil zijn. Waarschijnlijk voel je nu al de drang om 'sorry' te zeggen, want het is niet leuk als een vriendin boos op je is. Je wil liever de vrede bewaren en je weet dat je het met dit simpele woordje zou kunnen oplossen. Misschien zegt je vriendin het ook wel op een heel intimiderende manier dat je eigenlijk wel sorry móét zeggen, omdat jullie anders sowieso dikke ruzie krijgen. Daarom zeg je maar sorry, ook al is het jouw recht om een keer lekker thuis te blijven. 

En wat dacht je van sorry zeggen als je emotioneel wordt? Je hebt een gesprek over een serieus onderwerp en opeens moet je huilen. Je voelt je een beetje ongemakkelijk en je bent bang dat mensen het dom vinden dat je huilt, of dat ze niet weten wat er ermee aan moeten. Eigenlijk geen reden om sorry te zeggen, maar je doet het toch om zo andere mensen te ontlasten. Maar waarom zou je eigenlijk sorry moeten zeggen voor je gevoelens? 

Meiden hebben ook vaak de neiging om zich te excuseren terwijl de ander dat eigenlijk had moeten doen. Een jongen botst hard tegen je op tijdens het uitgaan en laat zijn drankje over je heen vallen. Snel zeg je sorry; gewoon uit reflex, maar soms ook uit schuldgevoel omdat je in de weg stond. Sorry zeggen voor een ander, dat is toch helemaal niet nodig? 

Er is niks mis met sorry zeggen, behalve als je jezelf ermee tekort doet. In de bovenstaande situaties is het niet nodig om sorry te zeggen, maar toch heb je het gevoel dat het 'moet'. Om iemand niet tot last te zijn, om ruzies en discussies te voorkomen of gewoon omdat je het gewend bent om te zeggen. Vind je het vervelend dat je zo vaak sorry zegt? Krijg je er achteraf een rotgevoel van omdat je jouw eigen gevoelens hebt genegeerd? Ben je gefrustreerd omdat je wéér degene bent die sorry moest zeggen? Dan is het tijd om er iets aan te doen. Want het spijt je helemaal niet!

Daag jezelf uit om het woord 'sorry' te gebruiken zoals het bedoeld is, niet omdat het voor je gevoel moet. Een aantal tips:
– Wees eerlijk tegen jezelf. Spijt het je écht of zeg je het alleen voor de ander?
– Bedenk je dat je dezelfde rechten hebt als iemand anders. Je hebt het recht om te voelen wat je voelt en te doen wat je wil.
– Bedenk je dat het goed is om geen sorry meer te zeggen voor dingen waar je geen spijt van hebt. Je geeft je grenzen aan en daar mag je trots op zijn! 
– Heb je het gevoel dat je sorry moet zeggen omdat je vriendin anders boos wordt? Echte vriendinnen respecteren je en worden niet boos als je het niet met ze eens bent. Zo niet, dan is ze geen echte vriendin. En wil je nou echt een doordrammer als vriendin hebben?! 
– Tel tot drie voordat je sorry zegt. Voorheen zei je 'maar even snel' sorry, zonder dat je erover nadacht. Bedenk je dat het een krachtig woord is en dat je het alleen mag gebruiken als je het echt meent.

Betrap jij jezelf er ook weleens op dat je sorry zegt voor iets waar het helemaal niet nodig was? In welke situatie? En wil je er iets aan doen?