Lifestyle

10 redenen waarom jij niet kunt slapen

Je begrijpt er helemaal niets van. Je bent ZO moe, maar slapen? Ho maar! Super frustrerend, want morgen moet je gewoon weer fris en fruitig zijn, waarom kun je nu dan niet gewoon slapen? GRRRR! Nou, meestal is daar een hele goede verklaring voor, we hebben 10 redenen waarom jij niet kunt slapen.

– Je slaap met je telefoon
Je begint met Twitter, je gaat verder naar Instagram, dan nog even Facebook, Nu.nl en …. zou er inmiddels alweer wat nieuws op Twitter staan? Zo blijf je doorgaan totdat het ineens ruim een uur later is. Oeps, je wilde gaan slapen!!! Neem je telefoon niet mee naar bed, hetzelfde geldt ook voor je tablet en laptop. Als je slaapt heb je die écht niet nodig.

– Je neemt je stress mee naar bed
Je hebt het zo druk, met je school, je werk, je sociale leven, ja met wat eigenlijk niet. Als je eindelijk in bed ligt gaat alles nog steeds door je hoofd heen en blijf je piekeren. Je kunt jezelf niet 'uitzetten'. Dat is een kwalijke zaak, want daardoor gaat slapen erg lastig. Probeer voordat je naar bed gaat rustig te worden, schrijf eventueel alle stress van je af in een dagboekje.

– Je kamer is niet opgeruimd en druk
In een onopgeruimde kamer word je onrustig. Ook geluid en licht kunnen ervoor zorgen dat jij niet kunt ontspannen. Zorg ervoor dat je je kamer netjes opruimt en dat je je kamer goed kunt verduisteren. 

– Je hebt teveel energie
Een work-out vlak voordat je gaat slapen is niet slim, daar krijg je energie van. Zorg er dus voor dat je 's ochtends sport, of voor het eten en niet een uur voordat je wil gaan slapen. Niet alleen work-outs zorgen voor te veel energie, als je in de horeca werkt ken je het vast ook wel. Kom je laat thuis, ben je op je werk super moe, maar wanneer je thuis komt ARGH, kun je niet slapen. Wat je daar aan kunt doen? Als je in de horeca wilt blijven werken kun je het maar beter accepteren. Lees een boekje in bed en word vanzelf slaperig.

– Je hebt te laat gegeten
Ook eten zorgt voor energie en het verwerken van je eten in je lichaam kan ook voor onrust in je lichaam zorgen en die onrust zorgt ervoor dat je niet goed kunt slapen. Ga 's avonds liever voor een iets lichtere maaltijd en eet deze niet vlak voordat je wilt gaan slapen. 


Bron

– Je hebt overdag geslapen, of bent te laat opgestaan
Maak jij er een gewoonte van om 's middags een dutje te doen? Blijf jij 's ochtends vaak lang in bed liggen? Dan moet je niet gek opkijken als je 's avonds niet in slaap kunt komen. Probeer powernaps alleen te doen wanneer het écht nodig is en probeer iedere ochtend op tijd op te staan.

– Je bent niet ontspannen
Als je de hele avond TV hebt gekeken kan het lastig zijn om in slaap te komen (of juist niet, als jij zo iemand bent die van de TV in slaap valt). Maar het is beter om voor het slapen gaan een boekje te lezen en een kopje thee te drinken. Hierdoor val je een stuk rustiger in slaap.

– Je drinkt de verkeerde dingen
's Avonds koffie drinken is geen aanrader als je slecht slaapt. In thee kan ook caffeïne (theeïne in dit geval) zitten. Frisdranken zoals Cola zitten vol met suiker, die ook voor een grote hoeveelheid energie zorgen en alcohol heeft ook een negatief effect op je slaap. Let dus goed op dat je voordat je gaat slapen geen stimulerende drankjes drinkt, kies liever voor kruidenthee of andere thee zonder theeïne.

– Je bed is niet goed
Logisch, een slecht bed zorgt voor slechte slaap. Is jouw matras oud? Ligt je kussen niet lekker? Lig je op een slechte bedbank in plaats van in een goed bed? Kijk of je daar iets aan kunt veranderen, want het is niet alleen vervelend om op een slecht bed in slaap te vallen, wakker worden kan ook erg lastig zijn. 

– Je hebt een onregelmatig slaapritme
Dan ga je om 22.00u naar bed, de volgende dag lig je pas rond 2.00u in bed. De ene dag slaap je tot 10.00u uit, de volgende dag ga je er al om 6.00u uit. Door dit onregelmatige slaapritme raakt je lichaam uit balans. Probeer iedere avond rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan. Tussen 22.00u en 23.00u is het beste. Sta de volgende ochtend tussen 7.00u en 8.00u op. Wedden dat het binnen een paar weken ineens een stuk makkelijker is om in slaap te komen.

Kan jij 's avonds goed slapen, of heb jij problemen om in slaap te komen?

Bronnen: Huffintgon Post & Shape Magazine

Pin je inspiratie in Pinbook

Must reads 👀