Lifestyle

Sparen voor je uitzet, hoe doe je dat?

Het ouderlijk huis verlaten. Misschien ben je er absoluut niet mee bezig, misschien woon je al op jezelf, misschien ben je er juist wel heel erg mee bezig om de stap te zetten. Hoe dan ook, om je uitzet kun je niet heen. Je kunt natuurlijk alles kopen op het moment dat je daadwerkelijk het huis uitgaat, maar dat is wel een hele uitgave in één keer. Veel meiden vinden het daarom fijner om een tijdje voor hun uitzet te sparen. Maar hoe doe je dat?


Bron

Misschien is uit huis gaan nog een ver-van-je-bed-show voor je, maar geloof ons, voor sparen voor je uitzet is het nooit te vroeg. Maar hoe begin je daarmee, sparen voor je uitzet?

De Lijst
Allereerst is het belangrijk om een lijst te maken van spullen die je nodig hebt. Hoe je dat doet? Online zijn er een heleboel lijsten te vinden waarop je basislijsten kunt vinden. Zoals deze lijst of deze lijst. Natuurlijk hoef je niet alles letterlijk over te nemen. Waarschijnlijk heb je niet direct alles nodig, maar haal eruit waarvan jij denkt dat het belangrijk is. Servetringen zijn bijvoorbeeld niet zo essentieel als een goed afsluitbare prullenbak, om zomaar iets te noemen.


Bron

Besparen
Leuk, nu weet je wat je allemaal nodig hebt en schrik je jezelf een ongeluk, want halleluja, dat gaat je een godsvermogen kosten. Daarom is het goed dat je nu al begint met sparen en niet alles in één keer hoeft te kopen. Nu hoef je niet alleen niet in één keer een groot bedrag uit te geven, je kunt ook wachten op aanbiedingen. Als je je uitzet gaat kopen op het moment dat je het gelijk nodig hebt, kun je moeilijk wachten op aanbiedingen. Maar er zijn meer besparingstips:

– Zorg dat iedereen weet dat jij aan het sparen bent voor je uitzet. Familieleden kunnen dan bijvoorbeeld bonnetjes voor je sparen bij supermarkten/tankstations om voor glazen, servies en handdoeken te sparen. 
– En misschien hebben je oom en tante wel een bankstel dat ze weg willen doen en eigenlijk naar de kringloop willen brengen, als ze weten dat jij spaart voor je uitzet kun je deze misschien voor een mooi prijsje (of misschien zelfs wel gratis) overnemen. Is het wel belangrijk dat je ruimte hebt om die bank zo lang te stallen ;-).
– Voor verjaardagen, Sinterklaas en Kerstmis kun je natuurlijk ook spulletjes voor je uitzet vragen. Maak een lijst met specifieke spullen die je wilt hebben, misschien heeft je tante wel een heel ander idee over theemokken dan jij.
– Bij winkels als Ikea, Action en Hema hebben ze hele mooie spullen voor vaak weinig geld. Als je op zoek bent naar spullen voor in de keuken kun je het beste naar Ikea gaan, dat is de goedkoopste optie voor keukengerei.
– Zoek voor meubels bij kringloopwinkels en struin Marktplaats af, hier vind je vaak unieke meubels voor mooie prijsjes.


Bron

Tips
– Ga eerst voor de wat kleinere items, waarschijnlijk heb je niet heel erg veel plek om een bed en bank lang te bewaren voordat je daadwerkelijk op kamers gaat.
– Koop je toch een bank en/of een bed, koop dan niet een erg grote bank of bed, want je weet niet hoe groot de woning is waar je gaat wonen (en het moet er natuurlijk wel inpassen).
– Heb je thuis geen plek om spullen te bewaren, misschien heeft een familielid dat wel?
– Ben je op dit moment pas vijftien en ga je de komende drie jaar nog niet het huis uit? Misschien moet je daar wel even rekening mee houden wanneer je je spulletjes koopt, want weet jij zeker dat je dit over drie jaar (en over zes jaar, want je wil er wel iets langer mee doen denken wij) nog leuk vindt?

Het huis uit en nu?
Ben je eenmaal het huis uit? Dan wordt het leven er helaas niet goedkoper op. Je moet niet alleen iedere maand huur betalen, je moet nu ook je eigen eten en drinken kopen. BOEG heeft een aantal besparingstips voor wanneer jij op jezelf woont:
– Koop je boodschappen slim in, bekijk aanbiedingen en koop alleen wat je echt nodig hebt.
– Ben je 23 jaar of ouder? Informeer of je in aanmerking komt voor huurtoeslag!
– Kijk op zolder of er misschien nog leuke meubels staan die je een likje verf kunt geven en op deze manier kun je vaak hele leuke dingen maken voor heel weinig geld.
– Moet jij je eigen gas-water-en-licht betalen? Is dat niet een vast bedrag per maand? Zorg dan dat je niet te lang onder de douche staat en je je stekkers alleen in het stopcontact hebt zitten wanneer je ze daadwerkelijk nodig hebt.
Bekijk alle besparingstips van BOEG hier.

Ben jij al aan het sparen voor je uitzet, of heb jij je uitzet al bij elkaar gespaard? Heb jij nog tips voor andere lezeressen?

Bedankt voor de tip Chantal B.