Direct naar content
Eten

Hoe overleef ik een barbecue als vegetariër!

Redactie
Redactie Leestijd: 3 minuten
Illustratie voor: Hoe overleef ik een barbecue als vegetariër!

Het is zomer en dat betekent: tijd om de barbecue weer te gebruiken. Maar wat nu als je vegetarisch bent en dus geen vlees en vis eet. Dan kan het af en toe lastig zijn om toch lekker te kunnen eten. Maar dat is helemaal nergens, want je kunt ook hele lekkere vegetarische eten op de barbecue leggen. We geven vandaag tips om een barbecue te overleven als vegetariër.


Beeld

Vegetarische Burgers & andere vegetarische 'vleesvervangers'
Het meest voor de hand liggende is natuurlijk het grillen van vleesvervangers zoals burgers. Niet alle vleesvervangers zijn even lekker, maar er komen steeds lekkerdere vleesalternatieven op de markt. Erg lekker zijn bijvoorbeeld de producten van de Vegetarische Slager.

Poffen
Heel lekker, en gezond! Gepoft eten. Snij bijvoorbeeld een zoete aardappel of rode bietjes in partjes en verpak in aluminiumfolie, laat 15-20 minuten op de barbecue liggen et voila! Je kunt natuurlijk ook wat lekkere bijpassende kruiden aan je pakketje toevoegen, de smaak trekt er dan extra goed in. 

Pizzabroodjes
Snij een stokbrood in stukjes, besmeer het stokbrood met tomatensaus en leg er een plakje mozzarella op. Strooi wat peper en zout er overheen en maak af met wat oregano kruiden. Leg vervolgens op de barbecue en laat liggen totdat de mozzarella zo goed als gesmolten is.


Beeld

Gegrilde groenten
De lekkerste (en gezondste) satévervanger? Geroosterde groenten! Snij een aubergine en courgette in stukjes en prik ze samen met wat cherrytomaatjes op stokjes. Het water loopt ons al in de mond als we dit schrijven. Nog een tip: doe er wat stukjes tofu tussen, dat kan heel goed op de barbecue.

Fruit
Hetzelfde kun je ook doen met fruit! Lekker aan een spiesje is onder andere appel, ananas en perziken. Heeft er net al vlees op de barbecue gelegen? Dan is het misschien lekkerder om er beetje aluminiumfolie omheen te wikkelen, anders trekt de geur en smaak van het vlees in het fruit en dat is niet zo lekker.

Maiskolven
Popcorn, maar dan een beetje anders. Laat de maiskolven ongeveer tien minuten beetgaar koken in water waar een beetje zout aan is toegevoegd. Leg vervolgens op de barbecue voor nog eens tien minuten. Bestrijken met een beetje boter is een optie, maar hoeft niet.

Marshmallows
Marshmallows zijn natuurlijk ook heel erg lekker als toetje. Let wel op, in sommige marshmallows zit gelatine en dat is gemaakt van koeienbotten, niet iedere vegetariër wil dit eten. Er zijn wel marshmallows waarin geen gelatine verwerkt zit, dit is een kwestie van goed de ingrediëntenlijst lezen. Let net als bij het fruit ook weer goed op, leg de stokjes niet direct op de barbecue, dan krijg je een vieze vleessmaak aan je marshmallows.

Pro-tip: Bring your own
Ga je naar een barbecue en ben je dus niet in charge van wat er op tafel komt te staan? Neem dan je eigen burgertjes en andere eten mee. Ook leuk: bied je diensten aan en vraag of je van te voren kunt helpen met voorbereiden, op deze manier heb je net iets meer inspraak op wat er op de barbecue gaat, kun je anderen ook laten proeven hoe lekker jouw vegetarische eten is.

Meer tips voor de perfecte barbecue? 

Heb jij nog leuke (en lekkere) tips voor een geslaagde vegetarische barbecue?

Pin jouw barbecue-ideeën in pinbook!

Bedankt voor de tip Linda K.