Lifestyle

10 dingen die je niet moet doen na een break-up

Het is uit. Shit. Of jij nu degene was die de relatie beëindigde, of dat jij degene bent die gedumpt is, het is meestal geen makkelijke periode. Zeker als je lang samen geweest bent is het lastig om jezelf weer terug te vinden. Het voorbij gaan van een relatie kan voelen als een rouwproces. Er zijn een heleboel dingen die je nu kunt doen, maar er zijn ook een aantal dingen die je beter kunt laten…

Facebook Status
Is het net uit? Kruip dan niet meteen achter de computer en verander je Facebookstatus in single. Stel je voor dat jullie over een week toch weer samen komen, dan kun je je Facebookstatus wéér aanpassen. Wil je echt dat al je Facebookvrienden kunnen zien dat jullie relatieproblemen gehad hebben? Weet je wel zeker dat het uit-uit is, verander je status dan liever 's avonds laat en verwijder het bericht meteen van je timeline. Of je moet echt heel graag willen dat iedereen weet dat je relatie voorbij is.

Stalk hem 
Wees geen stalker. Het is uit. Refresh niet iedere vijf minuten zijn social media profielen in de hoop op een nieuw berichtje van hem. Wees ook niet het meisje dat heel 'toevallig' naar precies dezelfde feestjes gaat als hij en in de hoek staat te gluren naar hem. Het is creepy en je schiet er helemaal niets mee op. 

Teveel geld uitgeven
Nieuw leven, nieuwe garderobe. Heel leuk bedacht en echt iets voor Gossip Girl of Sex and the City, maar waarschijnlijk heb jij net iets minder te besteden dan Carrie Bradshaw en Blair Waldorf. Doe geen grote impulsaankopen. Natuurlijk mag je jezelf wel verwennen met wat moois, maar probeer je verdriet niet te verdringen met de halve ZARA collectie.

Wekenlang huilen
Ok. Het is lekker om te huilen, misschien moeten die tranen er gewoon even uit. Maar na drie dagen mag je ook wel weer een keer lachen. Ook al ben je nog steeds heel erg verdrietig. Je wordt niet mooier van huilen en je gaat je er op den duur ook niet beter van voelen, hoofdpijn en een opgezwollen gezicht zijn vaak het resultaat. Huil maar even, maar ga daarna verder. You are sexy single! Misschien ben je nog wel verdrietig, maar probeer toch ook te genieten van de leuke dingen. Als je je vrolijker voordoet dan je daadwerkelijk bent ga je op den duur geloven dat je écht gelukkig bent en niet veel later ben je misschien wel écht weer gelukkig. Geluk straal je uit en trek je aan door gelukkig te zijn. 

Alleen maar zielige liedjes luisteren
Heerlijk dat Beyoncé, Miley Cyrus en Rihanna je zo goed begrijpen met al hun zielige liefdesliedjes. Maar word je gelukkig van die liedjes, of ga je er van huilen? Ga liever voor wat powersongs, die zorgen er vaak voor dat je je net iets beter gaat voelen dan een liedje zoals Wrecking Ball van Miley of I Miss You van Beyoncé.

Begin niet meteen aan een andere relatie
We begrijpen dat je zo snel mogelijk door wil gaan met je leven, maar jezelf meteen in een nieuwe relatie storten is vaak niet de manier. Misschien is je relatie over gegaan omdat je verliefd werd op een ander, OK, dan is het natuurlijk wel een ander verhaal. Maar in veel andere gevallen zouden we willen zeggen: wacht nog even met een nieuwe serieuze relatie.

Slecht praten over je ex
Verspreid geen leugens over je ex om hem in een kwaad daglicht te stellen. Probeer gewoon helemaal geen gemene dingen over hem te zeggen, ook al zijn ze misschien wel waar. Wees classy, 'take the high road' zeggen ze in het Engels, houd de eer aan jezelf zeggen we in het Nederland. Hoe verleidelijk het misschien ook is om onaardige dingen over je ex te zeggen, praat er niet met Jan en alleman over. Ook niet leuk: tegen een nieuwe liefde/rebound negatieve dingen over je ex zeggen. Die nieuwe jongen zal wel denken 'OK, dus als ik het uitmaak met haar, gaat ze zo over mij praten!!!'. Dat wil je voorkomen, toch?

Plaats geen dubbelzinnige teksten op social media
Ook al voel je je sterker dan gisteren, ook al heb je het gevoel dat het beter is dat je van hem af bent, maar dit soort teksten hoef je niet over social media te verspreiden. Ok, ok, als je het echt heel graag wilt mag je dit natuurlijk wel incidenteel doen, maar als je dit iedere dag gaat doen laat je juist merken dat je er nog helemaal niet overheen bent en dat je nog continu aan je stukgelopen relatie denkt.

Verwacht niet dat het goed komt
Ben je gedumpt en hoop je dat het toch nog goed komt? Laat die hoop varen. Het heeft geen zin om te wachten. En als hij je uiteindelijk toch terug wilt moet je je ook nog maar afvragen of je hem nog wel terug wilt, want hij heeft je nu zoveel pijn gedaan, ben je niet bang dat hij dat nog een keer gaat doen? Hij heeft het vast niet zonder reden uitgemaakt. Ga niet bij de pakken neer zetten, ga niet wachten op een wonder, hoop niet op een wonder, maar ga door.

Voor een rigoureuze verandering gaan.
We get it, je relatie is voorbij, je bent klaar voor een grote verandering. Die lange blonde lokken, die moeten eraf. Uhhhhh…. nee. Wacht heel even totdat je weer rustig na kunt denken. Natuurlijk kan een pixie cut hartstikke cool zijn, maar weet je het echt zeker? Adem in, adem uit… en wacht nog even een paar weken totdat je je weer iets meer jezelf voelt.

Heb jij wel eens een heftige break-up gehad? Heb jij nog dingen die je echt niet moet doen nadat je relatie voorbij is?