Lifestyle

Op zoek naar geluk? Zo vind je het!

Redactie

Veel mensen wachten wanhopig op de gebeurtenis van iets goeds, maar zetten geen stappen om hun verlangens ook daadwerkelijk te verwezenlijken. Ze blijven de dingen doen die ze gewend zijn te doen, ook al maken deze dingen ze niet gelukkig. Individuen verlangen continue naar geluk, maar angst voor verandering, gebrek aan ambitie, of slechts een negatieve gedachtegang verhindert het bereiken ervan. Maar waar draait geluk nou eigenlijk om? Blogger Rachella legt het je uit!

“People wait all week for Friday, all year for summer, and all life for happiness.”

Toen ik op deze quote stuitte terwijl ik snel door de recent geüploade foto’s van Instagram heen scrollde, realiseerde ik mijzelf dat deze korte zin de verdrietige waarheid is voor veel mensen.


Bron

Laat ik beginnen bij het begin, ik ben geen gecertificeerde psycholoog. Echter, vrienden – en zelfs mensen die ik niet ken – vertellen me dikwijls dat ik oog als één van de meest gelukkige mensen die ze op die dag hebben gezien. En dat is niet slechts uiterlijke schijn. Ik ben gelukkig. Ik voel me elke dag opnieuw gezegend dat ik op deze prachtige wereld mag leven, ik ben dankbaar voor de dingen die ik heb. En dan heb ik het niet over de materiele dingen die ik heb, ik bedoel de immateriële privileges die mij gegund zijn: liefde, gezondheid en vriendschappen. Bovendien ben ik dankbaar dat ik in het bezit ben van het vermogen om het leven te waarderen, om de kleine dingen die toch echt een verschil maken te kunnen waarderen.

Dus, waar draait geluk nu allemaal om? Zoals ik hierboven al aangaf: individuen verlangen naar het concept van geluk. Ze vormen in hun hoofd een definitie ervan. Ik heb in het verleden dikwijls het onderwerp met mensen besproken en ik merkte op dat de mensen die toegaven dat zij niet tevreden waren met hun huidige leven, omdat zij “nog niet het ware geluk hadden gevonden”, gelijkenissen vertoonden in hun uitleg van fortuin. Zij noemden allemaal dat ze op dit moment gelukkig zouden zijn als zij bepaalde mogelijkheden in het leven beter hadden benut en, opvallend genoeg, vertelden zij mij stuk voor stuk dat er bepaalde mensen in hun leven waren die ervoor zorgden dat zij niet gelukkig waren. Ze geloofden ook dat geluk samenhangt met geld – of met dingen die gekocht kunnen worden met geld. Meer saldo op de bankrekening is de sleutel tot al uw verlangs, so to speak. Hoe dan ook, dergelijke uitspraken zetten mij aan het denken. Leven we echt in een wereld waar mensen geloven dat geld geluk kan kopen? Waarom geven mensen anderen de macht om hun leven te beheersen, hun gemoedstoestand te bepalen? En waarom blijven individuen hangen in het verleden, terwijl het overduidelijk is dat een gedane actie niet meer omgekeerd kan worden gezien het feit dat het al is gebeurd? Ik heb medelijden met mensen die zich niet gelukkig voelen. Alle mensen hebben geweldig potentieel, en ik wil dat ze zich dan ook geweldig voelen. En dat is precies de reden waarom ik het concept van geluk heb geanalyseerd om drie ‘regels’ te formuleren die ieder verlangend naar geluk zou moeten volgen:

1. ♥ Stop met het vergelijken van jezelf met anderen: Ik ben mij ervan bewust dat de hedendaagse cultuur het steeds gemakkelijker maakt om jezelf met anderen te vergelijken door Facebook, Instagram en Twitter, om er maar even een paar te noemen. Het is echter niet social media dat de drang tot vergelijking tussen mensen heeft veroorzaakt. Denk er even over na: hoe vaak voelde jij jaloezie wanneer die ene prachtige vrouw in dat perfect zittende jurkje en met die oogverblindende lach daar tegenover je aan de bar zat, terwijl jij nipte aan een glaasje Martini? Hoe vaak voelde jij jezelf verschrikkelijk nadat een collega je uitgebreid vertelde over haar geweldige relatie, terwijl jij zojuist een einde had gemaakt aan de jouwe? Hoe vaak heb je het leven van iemand die in jouw ogen succesvol was, gewild? Ik veroordeel je niet, het is helaas een veel voorkomend verschijnsel dat mensen zichzelf slecht voelen doordat zij zich met anderen vergelijken. Echter, je zou moeten weten dat je speciaal bent. Je bent uniek. Kijk alleen naar jezelf. Het betekent niet dat jij minder dan iemand anders bent omdat deze persoon het toevallig op een bepaald vlak beter dan jij doet. Mijn advies: vind de beste versie van jezelf zonder dat je competitie zoekt met anderen.

2. ♥ Verander naar een positieve gedachtegang: Gedachten kunnen mans grootste vijand zijn. Ik geloof echt dat de manier van denken een verschil kan maken wanneer het aankomt op geluk. Het leven is een hobbelige weg, en onplezierige gebeurtenissen zijn onvermijdelijk. Maar denk niet dat problemen geluk verhinderen. Het is slechts de manier waarop je ermee omgaat. Als je iets verschrikkelijks meemaakt, probeer jezelf niet te concentreren op de negatieve kant ervan. Ook al is dit moeilijk, probeer een positief aspect van de situatie te vinden, hoe klein dit aspect ook is. Pessimisme brengt je nergens, optimisme is de sleutel tot geluk.

3. ♥ Waardeer en geniet van de kleine dingen in het leven: Of het nu dat korte, maar oh-zo-lieve berichtje is dat je van jouw geliefde kreeg nadat hij vanochtend van huis vertrok, of de vredelievende atmosfeer die er hangt tijdens een avondwandeling, neem een klein momentje om ervan te genieten en vooral om het te waarderen. Beschouw zulk soort dingen niet als vanzelfsprekend, maar realiseer jezelf dat het een privilege is om deze dingen mee te mogen maken. Sommige mensen vinden het moeilijk te geloven dat ik het gevoel heb dat ik alles heb wat mijn hartje begeert, als ik alleen al kijk naar een pastelgekleurde zonsondergang aan het einde van een prachtige zomerdag, of bij het voelen van de wind in mijn haren terwijl ik langs de kustlijn wandel. Maar het is waar. Ik waardeer dergelijke momenten in grote mate, ook al lijken ze voor velen slechts klein. Ze maken me gelukkig, en ze kosten niets. Ik kan nog uren doorschrijven over geluk en hoe innerlijke gelukzaligheid te bereiken, maar ik geloof dat ik de drie meest belangrijke hierboven al heb genoemd. Ik schrijf momenteel een e-book over geluk, gezondheid en fitness, waar ik het onderwerp happiness meer uitgebreid bediscussieer.

Bedankt voor het lezen van dit artikel! En onthoud: je bent uniek, je bent geweldig. Er is geen reden om daaraan te twijfelen.

Liefs,

Rachella

Wat doe jij om gelukkig te worden? 
Pin je inspiratie op Pinbook