Lifestyle

Fototips voor op reis #2: omgaan met zon, regen en bewolking

Natuurlijk hoop je als je op reis gaat dat je prachtig weer hebt. Niet te warm, niet te koud en zeker geen regen. Maar helaas heb je daar geen invloed op en kan het zo zijn dat er wat mindere dagen tussen zitten. Dit hoeft gelukkig niets aan je foto’s af te doen! In dit tweede artikel, in een reeks van fototips voor op reis, geeft Evelien van Fotografille.nl tips voor alle weertypes!

Zon
Zonneschijn lijkt (en is) heel leuk, maar fotograferen met felle zon is moeilijker dan je soms denkt. Mensen gaan met hun ogen knijpen als ze tegen de zon inkijken en je krijgt vaak harde schaduwen met uitgebleekte plekken. Een pluspunt is wel dat kleuren meer knallen en je foto’s een zomerse uitstraling krijgen.

Hieronder wat tips om de zon beter onder controle te krijgen:

♥ Kijk goed waar de zon staat. Een paar graden draaien kan een wereld van verschil maken!

♥ Tegen de zon in fotograferen zorgt voor silhouetten. Houd hier dus rekening mee, en probeer hier mee te spelen! Het is vaak juist leuk om een silhouette te maken van een speciaal gebouw of een persoon in een leuke pose.

♥ Een dag lang zon wil ook zeggen dat er een ondergaande zon komt. Ben je ergens op vakantie met zee in het westen? Dan kun je mooi de zon in de zee zien zakken. Altijd een mooi moment om te fotograferen.

♥ Laat je modellen nooit recht in de zon kijken maar draai ze zeker een kwartslag. Zo voorkom je geknepen ogen en krijgt het gezicht en lichaam meer diepte door de schaduwen. Hard zonlicht recht van voren zorgt (net als flitslicht van voren) voor platte foto’s.

♥ Speel met de schaduwen! Ze maken leuke patronen op de grond en zorgen voor het donkere in je foto. Een achtergrond met veel schaduw zorgt ervoor dat de voorgrond in de zon meer opvalt. Je kunt ook zelf patronen maken door bijvoorbeeld met kanten doeken te spelen.


Regen
Een vakantiedag in de regen is nooit leuk, maar door het water gaan kleuren meer knallen en zie je dingen die je anders niet ziet. Dus probeer er wat moois van te maken!

♥ Bescherm je camera goed! Je wil niet dat je apparatuur kapot gaat door een stortbui die door je tas heen komt. Ook als je foto’s gaat maken, zorg er dan voor dat je camera (tenzij hij waterdicht is) niet te nat wordt.

♥ Plassen zijn leuk om reflectiefoto’s in te maken. Een mooi gebouw weerspiegelt bijvoorbeeld in een plas met water.

♥ Regent het nog niet, maar weet je dat het gaat regenen? Dan zie je vaak mooie donkere wolken aankomen. Die wolken zorgen voor een spectaculaire lucht bij landschapsfoto’s, dus probeer er nog snel van te profiteren.

♥ Druppeltjes op glas geven altijd een speciaal effect, zeker met een kleurrijk vakantielandschap op de achtergrond.

♥ Ook zijn bloemen en planten mooier om te fotograferen als het net heeft geregend. De druppeltjes maken het helemaal af.

♥ Fotografeer je vanaf een statief? Met een langere sluitertijd kun je de regen als strepen vastleggen zonder dat je foto bewogen is.


Bewolking
Een strakblauwe lucht geeft misschien het ultieme vakantiegevoel. Toch zijn wolken in de lucht vaak van toegevoegde waarde voor je foto’s. Ze geven schaduw, sfeer én structuur aan de lucht.

♥ Bewolking geeft zacht licht waardoor je minder last hebt van geknepen ogen bij je modellen en harde schaduwen op precies de verkeerde plekken.

♥ Schijnt de zon fel, maar zijn er veel wolken in de lucht? Wacht dan een paar minuten totdat er even een wolk de zon bedekt, je foto krijgt dan meteen een hele andere uitstraling.

♥ Wolken bij zonsopkomst en zonsondergang krijgen prachtige kleuren. Zorg er in je landschap eens voor dat je een groot stuk lucht in beeld hebt om te kijken wat het doet.

♥ Als het hard waait krijg je leuke effecten door je camera op statief te zetten en je sluiter lang open te laten staan. Je ziet de wolken dan als het ware voorbij trekken.

♥ Is er geen wolk te zien, maar is je totale lucht grijs of wit? Probeer eens een grijsverloopfilter op je lens te zetten. Hiermee maak je de lucht donkerder dan de rest waardoor er toch structuur in komt op je foto. De belichting van je foto is zo beter in balans.

♥ Zwaar bewolkt weer is beter voor portretten dan voor landschappen. Het licht is dan zo diffuus dat landschappen geen diepte meer hebben en er saai uitzien. Details kunnen natuurlijk wel prima!

Gouden uren
De mooiste periode van licht op een dag is tijdens de gouden uren. Deze vind je ’s ochtends bij zonsopkomst en ’s avonds bij zonsondergang.

♥ Het licht is tijdens deze uren warmer/geler dan de rest van de dag. Zorg er voor dat deze kleur in je foto’s behouden blijft en dat je automatische witbalans hem niet blauwer maakt dan nodig.

♥ Schaduwen zijn langgerekt omdat de zon laag staat in deze tijd. Dit levert hele mooie patronen op!

♥ Silhouetten kun je het beste maken in deze uren van de dag omdat je dan de zon laag hebt staan. Je hoeft dus geen moeite te doen om iemand tegen de zon in te kunnen fotograferen.

♥ Het licht veranderd snel, dus je moet ook snel handelen. Ga vroeg op pad ’s ochtends zodat je genoeg tijd voor de voorbereidingen hebt. Een voordeel hierbij is dat het dan nog niet druk is en je dus alle ruimte hebt voor mooie plaatjes.

Onweer
Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van onweer, maar het kan wel hele mooie foto’s opleveren. Zeker ’s avonds wanneer je je camera op statief hebt staan en de sluiter openzet. De kans dat je dan een lichtflits te pakken hebt is vrij groot!

Volgende week meer tips, dan komen de toeristische attracties aan bod! In de tussentijd al meer inspiratie opdoen? Ga dan naar de website van Fotografille.