Lifestyle

‘Als meisje ben je niet veilig op straat’

Als je 's avonds uitgaat en je moet daarna alleen naar huis fietsen, dan doe je dat liever niet en vraag je of een vriendin met je mee wil fietsen. Je laat ook je drankje niet zo snel achter bij de bar, omdat je anders bang bent dat er iets in wordt gegooid. En je draagt ook niet meer zo snel hakken, omdat je anders niet snel en makkelijk weg kunt rennen in geval van nood. Wij meiden doen bewust en onbewust veel dingen om ons veiliger te voelen. Maar eigenlijk zou dit niet moeten, want terwijl wij meiden deze dingen vermijden, kunnen mannen dit ongestoord doen zonder zich onveilig te voelen. 

Je hebt het vaak niet eens meer door, omdat het zo'n automatisme is geworden, maar wij meiden vermijden heel veel dingen in het dagelijks leven om ons veiliger te voelen, terwijl je zou denken dat dit helemaal niet nodig is in de moderne samenleving. Toch voelen wij ons maar al te vaak niet veilig en vermijden we dan ook bepaalde situaties. 

Bijvoorbeeld dat we liever hardlopen wanneer het nog licht is buiten, dan wanneer het al donker is en er bijna niemand meer over straat loopt. Of dat je na het uitgaan liever hebt dat er iemand met je mee naar huis fietst, in plaats van dat je alleen naar huis moet en je dus aangewezen bent op jezelf. Maar waarom moeten wij dit vermijden als mannen ongestoord over straat kunnen lopen, ongeacht welk tijdstip het is en of ze alleen lopen of niet. Wij meiden zouden ons net zo veilig zij moeten voelen. Toch?


Bron

Dit zijn in elk geval 25 dingen die wij doen om bepaalde situaties te vermijden: 

#1 We zullen niet snel dronken worden, omdat we op die manier makkelijke 'prooien' zijn en bang zijn dat iemand gebruik van je maakt wanneer je onder invloed bent.

#2 We laten niet snel ons drankje achter bij de bar of op een andere plek waar we er geen zicht op hebben, omdat we bang zijn dat iemand anders iets in ons drankje stopt. 

#3 (wanneer je op zoek bent naar een kamer) We zullen niet snel reageren op een berichtje van een man die we niet kennen voor een kamer, omdat we bang zijn dat als we uitgenodigd worden voor een kijkavond er andere dingen gebeuren dan de bedoeling is.

#4 We gaan niet snel in de avond/nacht hardlopen, omdat we bang zijn dat we aangevallen worden. 

#5 We spreken niet snel af met een onbekende jongen, en als we dat wel doen dan vertellen we meteen aan onze vriendinnen hoe laat, waar en wanneer we hebben afgesproken. 

#6 Als we 's avonds naar huis lopen houden we onze sleutels in onze zakken stevig vast, omdat je het altijd kunt gebruiken als wapen wanneer je eventueel aangevallen wordt. 

#7 We wonen liever in bepaalde gebieden of liever in bepaalde delen van de stad, om minder snel lastig gevallen te worden.

#8 We reizen liever niet alleen, omdat het in sommige gebieden gevaarlijk is voor een vrouw alleen.

#9 We spreken liever niet af met onze huisbazen of elektricien, omdat we ons hierdoor onveilig voelen. 

#10 We praten ook liever niet terug tegen mannen die ons intimideren, omdat we nooit weten of de woorden ook worden omgezet in daden. 


Bron

#11 We kleden ons liever niet sexy of uitdagend als we alleen over straat moeten, omdat we bang zijn dat we dan juist dingen uitlokken en mannen ons daardoor lastig gaan vallen.

#12 We maken ook liever geen oogcontact met de mensen die ons lastig vallen.

#13 En al helemaal geen glimlach, want dan geven we ze eigenlijk een uitnodiging om ons lastig te vallen. 

#14 We dragen bijna geen hoge hakken, omdat we zo niet makkelijk weg kunnen rennen als we in nood zijn. 

#15 We gaan ook niet snel een gesprekje aan met een onbekende man, omdat hij ons dan lastig blijft vallen. 

#16 We dragen ook geen kleding die te veel om aandacht schreeuwt, omdat we dan bang zijn dat we bepaalde opmerkingen krijgen van vreemde mannen. 

#17 Zelfs bij het eten van een ijsje, bedenken we ons dat mannen naar ons gaan kijken. Alleen maar omdat we eraan likken. 

#18 Als vrienden of vriendinnen weg gaan van een feestje, blijven we niet daar alleen achter, omdat we ons niet zorgen willen maken over het feit dat we misschien in een bedreigende situatie terechtkomen. 

#19 's Nachts fietsen we liever niet alleen naar huis, omdat we bang zijn dat we lastig gevallen worden.

#20 Soms zijn we bang dat wanneer we naar huis lopen in de avond dat er dan iemand achter ons aanloopt, daarom kijken we constant om ons heen. 

#21 In de avond nemen we liever niet alleen de metro, omdat we bang zijn dat we aangevallen worden door een groepje mannen en je niet om hulp kunt vragen. 

#22 Als we alleen thuis zijn, openen we de deur niet voor onbekende mensen, omdat we bang zijn dat iemand ons dan gaat aanvallen. 

#23 We nemen ook liever niet alleen de taxi, omdat we bang zijn dat er dan iets gebeurt wat je niet wil. 

#24 Als onbekenden om onze achternaam vragen, willen we het eigenlijk niet geven, omdat we bang zijn dat ze erachter komen waar we wonen of werken. 

#25 Als we een groepje mannen zien staan, pakken we onze mobiel erbij als we er langs moeten lopen, zodat we snel iemand op kunnen bellen en iemand bij ons blijft in deze situatie. 

Vrijwel alles wat we doen om bepaalde situaties te vermijden komt voort uit angst. Het is iets wat niet zo hoort te zijn in de huidige samenleving. Wij meiden horen ook over straat te kunnen, zonder dat we erbij hoeven na te denken dat we elk moment aangevallen kunnen worden, omdat we ons iets uitdagender kleden dan normaal. Maar de vraag is wat hiertegen kan worden gedaan en hoe wij ons veiliger gaan voelen als meisjes zijnde. 

Bron: Buzzfeed.com

In hoeveel situaties herken jij je? En vind je dat hier iets aan gedaan moet worden? 

Pin je inspiratie op Pinbook